Mali grad

Odprtje prenovljene razstave v kapeli sv. Eligija na Malem gradu

17.08.2010

 

Na Agencija za turizem bodo v sredo, 18. avgusta 2010 ob 19. uri odprli prenovljeno razstavo v zakristiji kapele sv. Eligija na Malem gradu.
 
Do lanskega leta je bila v zakristiji kapele sv. Eligija postavljena stalna razstava, ki pa je bila dotrajana in nujna prenove. Agencija za razvoj turizma in podjetništva v občini Kamnik se je skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, Območne enote Kranj odločila, da razstavo obnovi. Ob tem so bili uspešni tudi javnem razpisu Ministrstva za kulturo za izbor izvajalcev javnih kulturnih projektov na področju kulturne dediščine, kamor so prijavili projekt »Ureditev razstavnega prostora v kapeli sv. Eligija ter stražnega stolpa na Malem gradu«.

Vsebina prenovljene razstave bo temeljila na umetnostno-zgodovinskem orisu kapele na Malem gradu, opremljena bo s fotografijami in skicami. Razstava bo dvojeznična (slovensko-angleška), zadnji del razstave pa bo slikopis legende o Veroniki, ki je povzet po knjigi Veronika iz Malega gradu, ki jo je izdala Matična knjižnica Kamnik. V kratkem bo izšel tudi dvojezični katalog s podrobnejšo vsebino o malograjskem kompleksu.

Avtoriji razstave so Nika Leben in Milan Sagadin (Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območne enote Kranj, zanj mag. Maja Avguštin) ter dr. Andreja Eržen in Alenka Hribar (Agencija za razvoj turizma in podjetništva Kamnik). Razstavo je oblikoval DC studio, besedilo je lektorirala in prevedla Aleksandra Matjašič.

Kot so povedali na agenciji, si prizadevajo, da bi naš največji spomenik predstavili tako domačim kot tujim obiskovalcem. Prepričani so, da bomo z ureditvijo razstavnih prostorov povečali obisk malograjskega kompleksa in vzbudili zanimanje ter nenazadnje zavest o pomenu kulturne dediščine na kamniškem.

Razstavo je delno financiralo Ministrstvo za kulturo.

 


<< Nazaj | Novice