Mali grad

Odprtje prenovljene ceste mimo cerkve sv. Mavricija in ureditev parkirišč

18.03.2018

 

Odprtje prenovljene ceste mimo cerkve sv. Mavricija in ureditev parkiriščŽupan Marjan Šarec je dopoldan s simboličnim prerezom traku skupaj s predsednikom Krajevne skupnosti Šmarca Matjažem Šporarjem in predsednikom Krajevne skupnosti Duplica Marjanom Jermanom odprl prenovljeno cesto mimo cerkve sv. Mavricija in urejena parkirišča. Dogodka so se udeležile tudi nekatere svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Kamnik, predstavniki projektanta, izvajalcev del in nadzora. Novo pridobitev so pozdravile tudi številne krajanke in krajani Krajevne skupnosti Šmarca.

V mesecu maju 2017 je Občina Kamnik zaključila rekonstrukcijska dela »Ureditev parkirišč in ceste mimo cerkve sv. Mavricija v Šmarci«. Dela so obsegala zamenjavo ustroja v delu ceste, ureditev odvodnjavanja in javne razsvetljave ter postavitev prometne signalizacije. Kot protiprašno zaščito se je na nevezano nosilno plast tampona izvedla vezana zgornja nosilna plast iz obrabne in zaporne plasti asfalta, in sicer v debelini 7 centimetrov. Končna vrednost investicije z vključenim davkom na dodano vrednost  je znašala 47.582 evrov.

Predsednik Krajevne skupnosti Šmarca Matjaž Šporar je v pozdravnem govoru poudaril, da je bilo v preteklem letu tako v Krajevni skupnosti Šmarca kakor tudi v župniji Šmarca – Duplica zaključenih več gradbenih posegov, ki so pripomogli, da je cerkev sv. Mavricija in njegova okolica bistveno lepša in bolj urejena.
Zahvalil se je zaslužnim krajankam in krajanom, podjetjem, posameznikom, skratka vsem in vsakemu posebej, ki so kakorkoli pripomogli k današnjemu izgledu ceste, parkirišč in plošče.
»Ob robu parkirišč smo postavili tudi zgodovinsko informativno ploščo, ki nam kronološko prikazuje razvoj in dejavnosti naših prednikov pri ohranjanju sv. Mavricija. Zahvaljujem se vsem, ki so kakor koli pripomogli k uspešnemu zaključku, predvsem vsem lastnikom zemljišč ob cesti, ki so z dobro voljo in soglasjem omogočili, da so se dela lahko zaključila. Velika zahvala pa gre Občini Kamnik in njihovim strokovnim službam, da so prisluhnili potrebam krajank in krajanov ter tudi finančno doprinesli k dokončanju celotnega projekta. Seveda pa bi rad ob zaključku izrekel zahvalo tudi našemu župniku, ki nam je prisluhnil in pomagal pri realizaciji celotnega projekta, predvsem pa, da nas s svojim delom in nasveti duhovno bogati. Zaključujem z mislijo, sposojeno iz svetega pisma, z željo in upanjem, da bodo našega Mavricija tudi v bodoče blagrovali vsi rodovi zemlje. Hvala lepa.«

Novo pridobitev je pozdravil tudi predsednik Krajevne skupnosti Duplica Marjan Jerman, čestitkam pa se je pridružil še župan Marjan Šarec. »Drage krajanke, dragi krajani, danes je vesel dan za vse nas, kajti dolga leta smo si prizadevali, da bi imeli tukaj urejeno cestišče in vsaj nekaj parkirnega prostora. Danes vstopamo v obdobje praznovanja občinskega praznika, ki je posvečen rojstnemu dnevu našega rojaka Rudolfa Maistra, ki je zaslužen za to, da Slovenija obstaja v tem obsegu, kajti priključil je Štajersko in to je bil velik mejnik v zgodovini Slovenije, zato je Občina Kamnik še toliko bolj ponosna, da se je rodil in prvih šest let preživel v Kamniku.
V okviru praznovanja odpiramo tudi takšne in drugačne pridobitve, ki smo jih izvedli v preteklem letu. In prav je, da se danes spomnimo in tudi poveselimo, kajti ta projekt, ki ga zaključujemo danes, je terjal res veliko naporov in usklajevanj. Veliko je bilo raznih težav, ampak vse to se pozabi in naprej nas pelje le veselje ob novi pridobitvi in pogum, da bomo še kaj postorili. Zahvaljujem se izvajalcem in strokovnemu nadzoru, vsem krajankam in krajanom, ki so kakorkoli pomagali. Srečno.«

Blagoslov prenovljene ceste in urejenih parkirišč je opravil župnik Janez Gerčar.

Uradno odprtje so s kulturnimi točkami popestrili člani Kulturnega društva Šmarca in glasbeni zborček Roka Rakarja.

Krajevna skupnost Šmarca pa je ob občinskem prazniku pripravila še eno prireditev, na katero vas vabimo v popoldanskem času. Gre za odprtje razstave ob 110-letnici ustanovitve Katoliškega slovenskega izobraževalnega društva v Šmarci in 100-letnici izgradnje Društvenega doma na Homcu z naslovom »Poduku in razvedrilu«, ki bo ob 18. uri v Domu krajanov v Šmarci. Pričujoča razstava želi približati društveno življenje, prizadevanja posameznikov in njihove uspehe, ki so zaznamovali utrip krajev v Šmarci in na Homcu na začetku 20. stoletja. Več o razstavi si lahko preberete tukaj.


<< Nazaj | Novice