Mali grad

Odprtje perovskega fitnesa na prostem

10.05.2014

 

Župan Marjan Šarec je danes skupaj s člani skupine Streetworkout Kamnik uradno odprl perovski fitnes na prostem, ki s športno podobo, ki se riše ob začetku poti Kamniške Bistrice, v neposredni bližini Titanove brvi, privablja številne generacije Kamničank, Kamničanov in prebivalcev sosednjih občin, željnih športnega druženja. 

Še nedolgo tega, nekaj let nazaj, neurejeno, z rastlinjem zaraščeno, prav nič varno področje od perovske brvi do trgovsko-poslovne cone na tako imenovani kamniški obvoznici, ima danes povsem drugačno sliko. V letu 2013 so se začele prve pobude za ureditev prostorov tako imenovane ulične vadbe oziroma street workout. Tudi na Občino Kamnik so prispele takšne pobude, zato smo se odločili, da sledimo željam posameznikov in uredimo lokacije, na katerih bodo lahko kvalitetno preživljali svoj prosti čas. V ta namen je Občina Kamnik izbrala dve lokaciji, ki bi se navezovali na rekreacijsko pot ob reki Kamniški Bistrici. Prva je v Šmarci, v parku ob Kulturnem domu Šmarca, druga pa ob kolesarski poti na Perovem, v neposredni bližini Titanove brvi. Prostori za tovrstno vadbo naj bi bili po prvotnem načrtu opremljeni z dvema enostavnima vadbenima elementoma – z bradljo in drogom. Lokacija ob kolesarski poti v bližini Titanove brvi se je že takoj, po postavitvi osnovnih vadbenih elementov, izkazala kot odlična izbira, zato se je prostor nadgradil z dodatnimi telovadnimi orodji, ki omogočajo uporabo večjemu številu uporabnikov in kompleksnejšo vadbo za vse mišične skupine. Bradlji in drogu so bila tako dodana še plezalna lestev, plezalna rešetka, nižja bradlja, klop za trebušnjake in telovadni krogi. Sestavni del ureditve je bila tudi zunanja ureditev s košem za smeti, opozorilnimi tablami in lesenimi čoki za sedenje. Z dodatno lučjo javne razsvetljave pa smo omogočili treniranje tudi v večernih urah, kar je še posebej pomembno v zimskem času.

Za celotno ureditev zunanje okolice, ureditev s košem za smeti, opozorilnimi tablami in lesenimi čoki za sedenje, javno razsvetljavo, bradljo in drogom je Občina Kamnik namenila 7.000 evrov. Skupni strošek ureditve lokacije ob Titanovi brvi pa bi bil še višji, če ne bi člani skupine Streetworkout Kamnik požrtvovalno in z veliko mero delavne vneme opravili določena zemeljska dela, del materiala pa tudi sami prispevali. Predvsem pa so sami financirali, sooblikovali in dopolnjevali perovski fitnes v naravi, saj so prispevali plezalno lestev, plezalno rešetko, nižjo bradljo, klop za trebušnjake in telovadne kroge.

Ob današnjem uradnem odprtju kar ni manjkalo veselja in navdušenja nad pridobitvijo, ki jo s pridom uporabljajo tako člani skupine Streetworkout Kamnik kot tudi Kamničanke in Kamničani. »S perovskim fitnesom na prostem spodbujamo to, da se mladi iz ulice umikajo v naravo. Zdravo je tudi okolje ob brvi, telovadci namreč vestno skrbimo za čisto okolico ob telovadnih orodjih. Uporabniki telovadnih orodij se vedno znova razveselimo novega obraza v perovskem fitnesu na prostem. Svoje prijatelje in znance vabimo k telovadbi, med seboj si pomagamo, informiramo o načinu pravilne in varne izvedbe telovadnih prvin. Vedno več nas je. Iskrena hvala občinski upravi na čelu z županom Marjanom Šarcem za posluh in možnost,« je med drugim povedal vodja skupine Streetworkout Kamnik Miha Šest.

Župan Marjan Šarec je ob odprtju poudaril pomen zdravega načina življenja, predvsem pa druženja, stran od mestnega vrveža, in kvalitetnega preživljanja prostega časa: »Ni samo telovadba, fitnes, ni samo to, da delamo na telesu, ampak delamo tudi na druženju, da smo med seboj ljudje. Iskrene čestitke vsem, ki ste dali idejo za to, ki ste sodelovali pri tem projektu, verjamem, da to ni zadnje takšno prizorišče in da bo tovrstnih fitnesov po Kamniku še veliko. Postimo računalnike, pustimo parlament, časopise, politiko, kjer je sama negativnost, pojdimo v naravo in družimo se. Srečno Streetworkout.«

Danes tako na telovadnih orodjih telovadijo praktično vse generacije, in sicer od najmlajših Kamničank in Kamničanov, ki jih spremljajo še starši, pa vse do občank in občanov, starih 70 let in več. Telovadijo ženske in telovadijo moški. Telovadna orodja so poskrbela za prijetno druženje in mnoge dodatno spodbudila k športni rekreaciji v naravi, zato vabljeni, da se jim pridružite tudi vi.


<< Nazaj | Novice