Mali grad

Odprtje občasne razstave Usnjarstva Grad

16.09.2016

 

Odprtje občasne razstave Usnjarstva Grad Popoldan se je v Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju v sklopu prireditev ob prazniku Občine Šoštanj odvijalo odprtje občasne razstave Usnjarstva Grad. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil tudi župan Marjan Šarec skupaj z županom Občine Šoštanj Darkom Menihom, direktorico Muzeja Velenje Mojco Ževart in ženo pokojnega Janeza Grada, ustanovitelja Usnjarstva Grad, Tanjo Samec Grad.

Usnjarstvo Grad je podjetje, ki ga je Janez Grad v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja ustanovil v Motniku pri Kamniku. V razmeroma kratkem času se je razvilo v podjetje, ki se je s svojimi izdelki uveljavilo tako na domačem kot mednarodnem tržišču. Njihovi produkti so bili predvsem zaradi visoke kvalitete nagrajeni s številnimi priznanji in nagradami. Ponašali so se s tradicijo strojenja živilskih kož za dekoracijo ins tradicijo obdelave usnja. Z uporabo sodobnih proizvodnih postopkov in okolju prijaznih materialov so izdelali usnje, ki ima vse lastnosti, značilne za visokokvaliteten proizvod za izdelavo zaščitnih delovnih rokavic »PAN«. Prvi so razvili poseben postopek zaščite usnje-hidrofobiranje, ki preprečuje vpijanje vode in olja.

Sprva se je v prostorih Muzeja usnjarstva na Slovenskem odvijal posvet usnjarjev, ki mu je sledilo odprtje razstave. Slednja prikazuje samo delovanje in razvoj podjetja ter izdelke, ki so unikat v slovenskem prostoru in so resnično vredni ogleda. Priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj je Usnjarstvo Grad uvrstil tudi v monografijo mojstrovine Slovenije, v kateri so opisani največji mojstri svoje obrti na Slovenskem ozemlju.

S pozdravnimi besedami so pričujočo razstavo pospremili župan Občine Šoštanj Darko Menih, direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart in žena pokojnega Janeza Grada, ustanovitelja Usnjarstva Grad, Tanja Samec Grad.

Župan Marjan Šarec pa je občankam in občanom Občine Šoštanj iskreno čestital ob prazniku občine in dodal: »Tudi Kamnik je bil nekoč usnjarsko mesto. V mislih imam UTOK, ki žal danes ne obstaja več. Po drugi strani pa je Motnik tudi zelo znan po usnju, po pestri zgodovini in dolgi tradiciji. Današnja razstava priča o ljubezni do te usnjarske obrti, ki je danes žal ni več toliko zaslediti. Lepo in prav pa je ohranjati spomin na to. Spomin pa je lahko tudi pogled naprej, kako to dediščino ohranjati tudi zanamcem, da bodo sploh vedeli kaj se je dogajalo in kaj smo delali s svojim lastnim znanjem in lastno voljo. Iskrene čestitke ob razstavi, da bo ogled čim večji in morda, da bo prišlo do gostovanja razstave v Kamniku.«

Za vezno besedo sta poskrbela kustosa Muzeja usnjarstva na Slovenskem Miran Aplinc in Jernej Hozjan.


<< Nazaj | Novice