Mali grad

Odprtje hotela Malograjski dvor

15.12.2014

 

Župan Marjan Šarec se je popoldan udeležil odprtja hotela Malograjski dvor. Dogodku sta med drugim prisostvovala tudi podžupan Matej Slapar in v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar. Hotel Malograjski dvor, ki se ponaša z dvestoletno tradicijo, katerega ponovno odprtje so Kamničani pred petimi leti sprejeli z velikim navdušenjem in še večjimi pričakovanji, je namreč v mesecu juliju 2014 pristal v stečaju. Razlog temu je bila trajna insolventnost in velike izgube, ki so jih zaradi premajhnega obiska gostov imeli vsa leta poslovanja.

Objekt, ki je bil pred leti generalno obnovljen in dobro vzdrževan, je v odličnem stanju, zato se je stečajni upravitelj g. Igor Bončina odločil hotel konzervirati in ga prodati, kar pa vsekakor ne bo lahka naloga. Hotel, ki je imel štiri zvezdice, v času stečaja ni posloval. Gostje, ki so od poletja zaman trkali na vrata edinega kamniškega hotela, so žal ostajali pred zaprtimi durmi. Za kamniški turizem to vsekakor ni bila spodbudna novica, saj so statistični podatki kazali v poletnih mesecih močno povečanje števila obiskovalcev Kamnika, predvsem tujcev. Novi najemnik, podjetje Porta Ilirica Hoteli, d.o.o., ki je navdušen nad lepotami Kamnika in okolice želi, da se hotelski turizem v mestu nadaljuje, obdržal pa je tudi ime hotela »Malograjski dvor«. Hotel se ponaša s čudovitim razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe in ponuja odlične možnosti k razgibanosti družabnega življenja ter pestri turistični ponudbi. Obljubljajo in v načrtu imajo nekatere povsem nove vsebine, ki pa za enkrat ostajajo še skrivnost. Vsekakor je njihova prva naloga gostom ustvariti prijeten in prijazen ambient, z maksimalno vključitvijo domačega okolja.

Ob odprtju hotel je zbrane sprva nagovoril novi najemnik, direktor podjetja Porta Ilirica Hoteli, d.o.o. Mladen Mohorović, z željo, da hotel živi, ne samo zaživi, je med drugim povedal: »Z vidika turizma, ki je v kamniški občini eden od nosilcev gospodarstva, vidim z odprtjem hotela odlične možnosti k popestritvi turistične ponudbe in razgibanosti družabnega življenja. Z domačini želimo ustvariti sožitje in ob tej priložnosti vas vabim k sodelovanju ter podaji svojih mnenj. Naša prva naloga je gostom ustvariti prijeten in prijazen ambient in potrudili se bomo hotelu vrniti kakovost in ugled. Pomembno je, da ustvarjamo skupaj. Zato bi se na koncu iskreno rad zahvalil za pozitivno sodelovanje z Občino Kamnik in želim, da se sodelovanje plodno nadaljuje.«

Nekaj besed pa je ob odprtju namenil tudi župan Marjan Šarec: »Res, kot je bilo povedano uvodoma, je ta hotel doživljal svoje vzpone in padce. V zadnjem času bolj padce kot vzpone. Hotel Malograjski dvor je edini hotel v Kamniku. Zato si vsi želimo, da bi zaživel tako, kot si predstavljamo. Kaj je turizem? Vsak ima nanj svoje poglede. V turizmu preživi samo tisti, ki se spozna na to, kako svoj posel voditi, kako privabiti turiste, ki ve, da ne gradi hotela ali turizma samo za tiste, ki živijo v Kamniku in njegovi bližnji okolici, temveč skuša pridobiti tujce ali goste iz ostalih predelov Slovenije. Ti gostje so tisti, ki nam bodo v Kamnik prinašali tisto, kar si želimo - denar, njihove vtise, pa bodo odnesli v svet ali širom Slovenije, s tem pa privabili še druge goste. Mislim, da se sedanji najemniki tega zavedajo. Ne sme se dogajati to, ko so se, na eni izmed sej Občinskega sveta Občine Kamnik, nekateri spraševali, če smo Kamničani drugorazredni državljani, ker imamo svoj veleplakat na Jesenicah v angleškem jeziku. Turizem v prvi vrsti ni namenjen tistim, ki živijo tukaj, mi poznamo svoje lepote, ali pa včasih žal tudi ne. Če ne bomo znali privabiti tujih gostov, potem ne bo živela ne Šutna, o kateri se pogovarjamo že 20 let in več, ne bo zaživela Velika planina, o kateri vsi vse vemo. Prav tako ne bo zaživel športni turizem, ki si ga želimo, in ne bo zaživelo še marsikaj drugega. Zato je potrebno ta pogled spremeniti. Že pred odprtjem so se v medijih pojavljala vprašanja kdo je lastnik in podobno. V Kamniku smo včasih že v naprej obsodili, da nekaj ne bo uspelo, raje kot pa, da bi zaželeli srečno pot. Verjamem, da bo s trdno zavezo, z delom, trudom in energijo uspelo tisto, o čemer mogoče Kamničani sanjajo, ali pa sanjamo, že zadnjih 25 let. Če se bomo spraševali kaj je bilo narobe in jamrali česa ni, potem uspeha ne bo. Današnji najemniki so mi predstavili drugačno vizijo. Predstavili so mi vizijo kako bo in želim, da se to tudi uresniči. Direktorju in vsem, ki sodelujejo pri tem projektu - hotelu Malograjski dvor, želim srečno in uspešno delo in da bo Kamnik resnično postal tisto, kar si želimo, v skladu s sloganom turizem smo ljudje. Da bo temu tako, se moramo vsi potruditi.«

Za glasbeni program sta poskrbeli učenki Glasbene šole Kamnik Valentina Škufca in Urška Komatar ter njuna mentorica Svetlana Novaković. Članice Društva kamniških mažoretk Veronika so program obarvale s plesno točko, za vezno besedo pa je poskrbela Nataša Vrhovnik.


<< Nazaj | Novice