Mali grad

Odprtje fotografske razstave z naslovom »Prvih pet pravljičnih let: Križnikov pravljični festival«

10.05.2017

 

Odprtje fotografske razstave z naslovom »Prvih pet pravljičnih let: Križnikov pravljični festival«Župan Marjan Šarec je popoldan v preddverju občinske stavbe odprl fotografsko razstavo Luka Dakskoblerja z naslovom »Prvih pet pravljičnih let: Križnikov pravljični festival«.

Luka Dakskobler, uradni fotograf Križnikovega pravljičnega festivala, je doma in v tujini večkrat nagrajeni fotoreporter in dokumentarni fotograf. Čeprav sodeluje s številnimi mediji – njegove reporterske fotografije objavljajo po vsem svetu – se vsako leto z veseljem vrača v Motnik, da v svoj fotografski objektiv ujame minljive festivalske trenutke, pa tudi z veseljem prisluhne kakšni pravljici.

Luka je dokumentarni fotograf in fotoreporter iz Kranja, sicer pa diplomirani novinar in anglist. Kot novinar in fotoreporter deluje že od leta 1995 in je do danes sodeloval z mnogimi uglednimi revijami in fotografskimi agencijami. Fotografira kulturne in druge dogodke, njegove zgodbe pa zajemajo tudi pereče družbene in okoljevarstvene probleme, socialne, okoljske in druge aktualne teme.

Trenutno je redni sodelavec revije National Geographic Junior, za National Geographic Slovenija je fotografiral tudi več dlje trajajočih fotografskih zgodb. Njegove novičarske fotografije po svetu distribuirajo različne agencije (BTA, SIPA USA, Xinhua itd.). Za svoje delo je do sedaj prejel sedem nagrad Slovenia Press Photo, nagrado za najboljšo multimedijsko predstavitev fotografskega projekta na natečaju »Slovenija: Skozi objektiv človekovih pravic«, bil je finalist Lumix festivala mladega fotoreporterstva v Hanovru v Nemčiji in dobitnik treh nagrad za okoljevarstvene zgodbe na Nature Images Awards v Franciji. Z organizatorji dogodkov kot uradni fotograf sodeluje že več kot desetletje. Poleg Križnikovega pravljičnega festivala dokumentira tudi festivale uličnega gledališča. Pričujoča razstava je nastala v letu 2016, ko je Križnikov festival, ki gaprirejajo Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Irena Cerar in Ivanka Učakar v sodelovanju z mnogimi sodelavci, praznoval pet let, takrat pa je razstavo, ki je že krasila park v Motniku, omogočil Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Ob tej priložnosti sta zbrane ob odprtju pozdravila direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik in avtor razstave Luka Dakskobler.

Župan Marjan Šarec pa je razstavo odprl z naslednjimi besedami: »Ko sem si ogledoval fotografije, sem se spomnil, kako je Križnikov festival zaživel in, kako pomembno vlogo ima tako za Motnik kot za kulturno dediščino in tisto, česar nismo vajeni, pravljice za odrasle. Mislim, da ima festival zelo lepo prihodnost in vsako leto ima več občudovalcev, zlasti pa so te fotografije izredna dokumentacija, ki nas spominja na festivalsko dogajanje v mesecu juniju. Fotografije govorijo same zase. Govorijo o tem, kako Motnik s Križnikovim festivalom živi, pa ne le Motnik, cela občina Kamnik. Mislim, da smo vsi ponosni tako na festival kot tudi na avtorja Luka Dakskoblerja. Lepo, da ste se odločili razstavljati tu pri nas. Čeprav nam mnogi očitajo, da prostori občinske stavbe niso primerni za razstave, sem izredno vesel, da ti zidovi niso molčeči zidovi ustanove, kjer je prej prisotna slaba volja kot dobra, in takšna razstava, kot je današnja, nam to tudi potrjuje. Resnično smo veseli, da si te fotografije lahko ogledamo, ki nas hkrati opominjajo, da se Križnikov festival že bliža. Iskrene čestitke z željo, da si razstavljena dela ogleda čim več obiskovalcev.«

Odprtje je obogatil kulturni program. Pripovedovalka in avtorica Irena Cerar je skupaj z glasbenikom Maticem Smolnikarjem povedala ljudsko pravljico »Z vsem zadovoljen«, ki jo je zapisal prav Gašper Križnik iz Motnika.

Razstava bo v preddverju, prvem in drugem nadstropju Občine Kamnik na ogled do ponedeljka, 5. junija 2017, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.


<< Nazaj | Novice