Mali grad

Odprtje fotografske razstave ob 26. Svetovnem prvenstvu v gorskih tekih

28.05.2010

 

5. september, ko bo Kamnik z okolico gostil 26. Svetovno prvenstvo v gorskih tekih, se nezadržno bliža. Klub gorskih tekačev Papež, organizator svetovnega prvenstva, ki bo na slovenskih tleh potekalo prvič, je v sodelovanju z OŠ Stranje v četrtek, 27. maja pripravil dogodek, kjer so ob zanimivem kulturnem programu ter fotografski razstavi podrobneje predstavili lokacijo tokratnega prvenstva – Veliko planino.

Edinstveno pastirsko naselje na Veliki planini zaživi junija, ko tipične pastirske koče ali bajte, kot jim pravijo v tem koncu, zapolnijo pastirji. Ti ostanejo na planini vse do septembra, obiskovalcem pa z veseljem ponudijo na pokušino domač sir, kislo mleko ali skuto. Tradicijo pastirstva, ki na planini živi še danes, so poskušali v svoj objektiv ujeti Klemen Brumec, Primož Hieng, Jake Ješe, Ivo Leskovšek, Dušan Markuš, Ivan Nagy, Janez Ravnikar, Vilko Rifel, Mira Rifel, Nejc Štrajhar, Boris Štupar in Milan Zupan, katerih fotografije so zbrane v avli osnovne šole v Stranjah in bodo na ogled vse do septembra. Razstavljena je tudi maketa Velike planine ter majhne, lesene upodobitve pastirskih bajt, delo krajanov Toneta  Podjeda in Jožeta Lednika.

Da kraj že nekaj mesecev poprej zares živi z dogodkom, je v četrtek kazala polna dvorana osnovne šole. Odprtja razstave, ki je nekakšen uvodni dogodek v svetovno prvenstvo, so se med drugim udeležili župan Anton Tone Smolnikar, član Upravnega odbora AZS in sveta Evropske Atletske Zveze Janez Aljančič ter član izvršnega odbora svetovne zveze v gorskih tekih Tomo Šarf. Svetovno prvenstvo bo finančno podprla tudi Občina Kamnik, saj se, po besedah župana Toneta Smolnikarja, zavedajo, da gre za velik športni dogodek, ki pomembno prispeva pri promociji mesta, občine ter širše.

Da bo dogodek velika promocija za Slovenijo, je spomnil tudi Janez Aljančič ter ob tem izrazil zadovoljstvo, da je svetovno prvenstvo podprl predsednik države dr. Danilo Türk, ki je hkrati sprejel vlogo predsednika častnega organizacijskega odbora 26. Svetovnega prvenstva v gorskih tekih. Janez Aljančič se je ob tem zahvalil družini Papež in Tomu Šarfu, ki v organizacijo dogodka vlagajo ogromno truda in volje. Ne gre pozabiti, da sta idejo in vlogo za kandidaturo Slovenije kot gostitelja svetovnega prvenstva v letu 2010, po odpovedi Norveške v lanskem avgustu, vložila ravno predsednika KGT Papež Dušan Papež in Tomo Šarf.

Oba, Dušan Papež in Tomo Šarf,  sta ob odprtju razstave spregovorila o tem, kako potekajo priprave na dogodek ter kakšno je razpoloženje in forma naših tekačev.

Za zanimiv, planinsko obarvan kulturni program so poskrbeli učenci OŠ Stranje. Rezka Mali je prikazala izdelavo trniča - posebnega velikoplaninskega sira, pastirja z Velike planine pa sta predstavila nošo, katero so pastirji nosili nekoč.


<< Nazaj | Novice