Mali grad

Odprtje fotografske razstave »Ko v nošo se odenem« v Termah Snovik

10.09.2015

 

Največja folklorna prireditev v Sloveniji, ko se na enem mestu zbere izjemno bogata oblačilna dediščina številnih slovenskih in tujih pokrajin, že 45 let zaznamuje september v Kamniku. Živahno dogajanje, ko se več kot 2000 narodnih noš v povorki sprehodi po Kamniku, že vrsto let na fotografski film beleži in shranjuje priznani fotograf Primož Hieng. Dolgoletni urednik Kamniških novic, danes pa redni sodelavec več slovenskih časopisov, ima v svoji zbirki ogromno število najrazličnejših fotografij na temo narodnih noš, tokrat pa je s pomočjo Term Snovik pripravil razstavo fotografij z naslovom »Ko v nošo se odenem«.

Primož Hieng se s fotografiranjem ukvarja že celo življenje, o njegovem uspešnem delu pa pričajo številna priznanja in nagrade. Do danes je pripravil 60 samostojnih razstav v Sloveniji in tujini, sodeloval pa pri kar 330 skupinskih razstavah domačih in tujih umetnikov. Ene njegovih najbolj znanih fotografij so zagotovo tiste narejene iz zraka, pri čemer mu na pomoč večkrat priskočijo piloti iz Letalske policijske enote. Prve fotografije Kamnika iz zraka, ki so sestavljale razstavo »Kamnik – pogled iz zraka«, je posnel že leta 1995, kasneje pa jim dodal še številne druge, med njimi tudi fotografije Velike planine in Kamniško-Savinjskih Alp.

Za izjemen fotografski opus in uspešno promocijo Kamnika ga je med drugimi z Zlatim priznanjem nagradila tudi Občina Kamnik: »Pred nami je praznični konec tedna za Kamnik, pred nami je festival dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine in tudi ta razstava je močno povezana s samim festivalom, kar nam pove že sam naslov »Ko v nošo se odenem«. V teh krajih je to močna tradicija, ki jo mnogi globoko cenijo. Sam lahko povem iz lastne izkušnje, saj tudi moja mama vsako leto obleče svojo nošo in zato vem kaj takim ljudem to pomeni. Tudi današnja razstava je vsem ljubiteljem oblačilne dediščine in pa narodne noše velik poklon. Zato hvala tako soorganizatorjem kot avtorju za to razstavo, želim mu še uspešno delo naprej in seveda v upanju, da si bo razstavo ogledalo čim več ljudi« je ob odprtju razstave povedal podžupan Igor Žavbi.

Več razstav Primoža Hienga je v mestnem jedru Kamnika gostil Samčev predor, eno izmed njih bo tudi letos, saj se že jutri, z odprtjem njegove razstave Podobe narodnih noš 2004-2014 in dveh drugih razstav, v Kamniku začenjajo 45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. V.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar je v svojem nagovoru z veseljem pozdravil aktivno vključevanje kamniških ponudnikov v dogajanje največjega slovenskega folklornega festivala, vse pa povabil, da obiščejo kakšnega od dogodkov iz pestrega programa naslednjih štirih dni v Kamniku.

Na terasi Term Snovik, kjer je potekalo odprtje razstave, je zbrane pozdravil tudi direktor Term Snovik Ivan Hribar: »Naj uvodoma poudarim, da naj bo današnja prireditev eden od kamenčkov v mozaiku zgodbe narodnih noš v Kamniku, kajti Terme Snovik smo s to prireditvijo že vrsto let globoko povezani . Zato se nam je zdelo prav, ker tudi v naše terme pride veliko gostov od blizu in daleč, da tudi pri nas zaznajo, kaj se bo ta vikend dogajalo v Kamniku«. Kot predstavnik Turističnega društva Tuhinjska dolina je ob tej priložnosti še povabil na etnološko prireditev »Spoznajte Tuhinjsko dolino skozi njene običaje«, ki bo potekala konec meseca in na kateri bo društvo proslavilo svojo 10. obletnico.

»V Terme Snovik sem vedno rad prihajal, od davnega leta 1994, ko so tu postavili pilotski bazen in se je začela zgodba o uspehu Term Snovik,  kakršno poznamo danes. Seveda je to zgodba o pozitivnih ljudeh, o pozitivnem vodstvu,« je pred povabilom na ogled razstave v notranjost Term Snovik povedal glavni gost odprtja, avtor razstave Primož Hieng. Redni obiskovalec kamniške prireditve je poseben poudarek namenil tudi prihajajočim narodnim nošam: »Kamničani so lahko veseli in zadovoljni, da so se leta 1966 nekateri zanesenjaki takratnega turističnega društva odločili in pripravili prvi Dan narodne noše, kot se je takrat prireditev imenovala. Potem so bila leta, ko je prireditev odpadla ali pa je preprosto niso organizirali, veseli pa smo, da so pred nami 45. Dnevi narodnih noš, in poudarjam, tudi festival oblačilne dediščine. Namreč pred nekaj leti so kamniško prireditev sprejeli v organizacijo CIOFF, na kar prevečkrat pozabljamo. Gre za mednarodno organizacijo folklornih festivalov, ki ima velik pomen v svetu folklore. Kamnik je lahko ponosen in bi lahko to bolje izkoristil za promocijo tega lepega starodavnega mesta, v katerega se vedno rad vračam. Vesel sem, da so pred nami dnevi narodnih noš, ki sem jih intenzivno spremljal od leta 1993 naprej, kaj pa se je na nošah še dogajalo v zadnjih desetih letih, pa bodo obiskovalci lahko videli že jutri zvečer na odprtju razstave v Samčevem predoru.« Vse zbrane je na odprtje jutrišnje razstave tudi povabil in se zahvalil vodstvu Term Snovik, ki so mu omogočili tukajšnjo razstavo.

Prireditev, ki jo je povezovala Nina Igrutinovič, je z lepimi melodijami popestrila citrarka Martina Močnik, za pogostitev pa je poskrbelo osebje restavracije Potočka.

Vabljeni, da si tudi sami ogledate zanimivo razstavo najrazličnejših pisanih oblačil, ki bo v Termah Snovik na ogled vse do konca septembra.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Andrej Žalar in Sara Vidmar


<< Nazaj | Novice