Mali grad

Odprtje Križnikovega pravljičnega festivala »Jenkret je biv…«

01.06.2012

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec udeležil odprtja Križnikovega pravljičnega festivala »Jenkret je biv…«. Gre za prvi pripovedovalski festival na Kamniškem in prvi, na katerem se bodo pripovedovale samo pravljice, ki jih je zapisal Gašper Križnik iz Motnika.

Motnik je danes s pomočjo Matične knjižnice Kamnik, Irene Cerar, Ivanke Učakar, Kulturnega društva Motnik, Turističnega društva Motnik in Društva podeželskih žena Tuhinjske doline pravljično zaživel. Križnikov pravljični festival je namenjen spodbujanju raziskovanja Gašperja Križnika, enega najpomembnejših zbiralcev slovenske slovstvene folklore, predstavitvi različnih pripovedovalskih možnosti ter oživljanju pripovedovanja pravljic iz domačega okolja. Okrepiti želi zavest o kulturni dediščini in zanimanje za Motnik ter okolico.

Prvi dan festivala je bil v znamenju odprtja likovne razstave Jenkret je biv (razstava izbranih in nagrajenih likovnih del, ki so jih za "Likovni natečaj Jenkret je biv - podobe Križnikovih pravljic" prispevali vrtci, šole in ljubiteljski ustvarjalci). Pripovedovalski večer za odrasle Jenkret je biv en Križnik pa se je moral zaradi slabega vremena iz Parka pod Lipami prestaviti v Kulturni dom Motnik. Tam je udeležence pozdravil župan Marjan Šarec, ki je poudaril pomen oživljanja kulturne dediščine regije. »Zapuščino preteklosti je potrebno negovati in jo ohranjati za prihodnje generacije. Kulturna dediščina pa je nenadomestljiva in kot tako jo moramo varovati«. Župan Marjan Šarec je izrekel pohvale organizatorjem za današnji dogodek in se zahvalil vsem obiskovalcem, ko v spomin nenadomestljive vrednosti Gašperja Križnika ohranjamo in negujemo zgodovinski spomin preteklosti.  

Tega so nam na svojevrsten način pričarali uveljavljeni pripovedovalci Zdenka Gajser, Liljana Klemenčič, Anja Štefan, Ivanka Učakar, Irena Cerar, Špela Frlic in duet Vroča župa- Goran Završnik in Rok Kosec.

Če ste današnji dan festivala zamudili, ste vabljeni v Motnik tudi jutri, 2. junija 2012.

 

 


<< Nazaj | Novice