Mali grad

Odprtje Dnevov keramike in lončarstva ter lončarske kolonije

24.09.2013

 

Od danes pa vse do ponedeljka, 30. septembra 2013, se bodo na Korenovi domačiji in v ILA lončarstvu odvijali Dnevi keramike in lončarstva, sočasno pa bo do nedelje, 29. septembra 2013, potekala lončarska kolonija na temo »Skleda«. Spodbujanju in obuditvi te umetnosti se je popoldan pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Dnevi keramike in lončarstva na Korenovi domačiji in v ILA lončarstvu (Perovo 18b, 1241 Kamnik) bodo polni prijetnih dogodkov. Glavni namen projekta, katerega nosilka je Tatjana Hlačer, je ohranjati in obujati lepote umetnosti keramike in lončarstva, ki v Kamniku počasi tone v pozabo. Sodelovali bodo lokalni keramiki in lončarji, člani Društva keramikov in lončarjev in drugi priznani keramiki in lončarji, ki bodo predstavili različne keramične tehnike (lončarsko vreteno, gradnja s trakovi, ščipanje iz polnega volumna, plošče, dekorativna poslikava s podglazurnimi barvami, tisk v keramiko, vlivanje v kalupe). Ponujene bodo vodene ustvarjalne delavnice primitivne peke keramike in na ogled predstavitvene stojnice izdelovalcev keramike  in ponudnikov gline.

Na mali prodajalnici keramike boste lahko kupili mnoge izdelke, ki bodo nastajali ob Dnevih keramike in lončarstva. Vabljeni pa tudi k ogledu razstave »Pisker iz črne kuhinje«, kjer bodo predstavljeni »piskri«, ki so leta 2011 nastali v koloniji na Budnarjevi domačiji. Vsi ogledi so brezplačni, z izjemo udeležbe v ustvarjalnih delavnicah. Projekt je delno financiran s strani Občine Kamnik.

Sočasno z dnevi se bo odvijala tudi lončarska keramična kolonija na temo »Skleda«, kjer bo vse do nedelje, 29. septembra 2013, ustvarjalo 28 lokalnih lončarjev in keramikov, članov Društva keramikov in lončarjev ter drugih keramikov in lončarjev.

Popoldan je župan Marjan Šarec pri Korenovi domačiji uradno odprl Dneve keramike in lončarstva ter v svojem govoru poudaril pomen lepot umetnosti keramike in lončarstva, ki ju je potrebno ohranjati in obujati tudi na takšen način, kot mu bomo priča vse do ponedeljka.

Vabljeni na dotike z glino, in sicer na Korenovo domačijo in v ILA lončarstvo (Perovo 18b, 1241 Kamnik) vse do ponedeljka, 30. septembra 2013, od 9. do 12. ure ter od 16. do 19. ure. Program Dnevov keramike in lončarstva si lahko ogledate tukaj.


<< Nazaj | Novice