Mali grad

Odprtje 42. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

07.09.2012

 

Na Glavnem trgu v Kamniku je zvečer zbrane nagovoril župan Marjan Šarec, ki je skupaj z v.d. direktorico Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urško Kolar uradno odprl vrata 42. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Naše mesto v naročju planin bo od danes do nedelje, 9. septembra 2012, v znamenju oblačilne kulture preteklosti.

Množico ljudi je v imenu Zavoda za turizem in šport, organizatorja Dnevov narodnih noš, pozdravila v.d. direktorica Urška Kolar in na kratko predstavila pester program: »Sobota bo, kot je že tradicija, posvečena predvsem folklori. Dopoldan bodo nastopile otroške folklorne skupine, ob 19. uri pa se začne večer plesnega izročila - nastopila bo Akademska folklorna skupina France Marolt Ljubljana. Popoldanski del bomo letos obogatili z Linhartovo predstavo Županova Micka, ki je postavljena v čas razsvetljenstva, ko se je v Sloveniji začela razvijati oblačilna dediščina. Uprizorili jo bodo člani KUD-a Ivan Cankar iz Šmartnega v Tuhinju, ki letos praznuje 60-letnico delovanja. Večerno dogajanje bomo zaključili z nastopom ansambla Zupan. Dopoldansko nedeljo bodo, tako kot zadnja leta, v sodelovanju s festivalom od Celja do Žalca, popestrile tuje folklorne skupine, letos iz Črne Gore, Litve in Italije. Vrhunec prireditve pa bo v nedeljo, 9. septembra 2012, ob 15. uri, ko bo naše mesto oživela tradicionalna povorka narodnih noš. Skozi mestno jedro se bo sprehodilo preko 2200 narodnih noš iz Slovenije in celega sveta. Spremljevalni program smo letos poleg sejma domače in umetnostne obrti dopolnili še s Podeželjem v mestu, živilsko tržnico s predstavitvijo lokalnih kmetov na Trgu talcev«.

Na koncu pa je še dodala: »Dnevi narodnih noš imajo bogato tradicijo in ponosni smo, da ta največji slovenski dogodek oblačilne dediščine delamo ravno tukaj, v občini Kamnik. S tem častimo bogato tradicijo naših prednikov in iz nje črpamo tudi znanje za prihodnost. To so moji prvi Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine in veseli me, da lahko prispevam k ohranjanju zgodovinske ljudske oblačilne kulture ter starih plesov in pesmi na Slovenskem. Dobrodošli na prireditvi!« 

Da je za občino to izredno pomembna prireditev je v svojem govoru poudaril tudi župan Marjan Šarec: »Ta konec tedna nam bo tradicija, kultura in oblačilna dediščina našega mesta popestrila dneve in večere. 42. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so pred nami. Te dni bomo preživeli v veselem festivalskem vzdušju, kot se za takšno prireditev tudi spodobi. Vljudno vas vabim k ogledu resnično zanimivih dogodkov, saj so se organizatorji tudi letos potrudili, da vam pričarajo dobro vzdušje in veselo razpoloženje. Tudi vreme nam bo služili, zato nikar ne zamudite dogodkov, ki se bodo ta konec tedna odvijali v Kamniku. Vsekakor pa vabljeni tudi v nedeljo, 9. septembra 2012, na tradicionalno povorko, kjer nas bo nagovoril predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk«. Zaključil je z besedami: »42. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so odprti!«.

Po uradnem odprtju je sledilo sproščeno druženje ob koncertu Mestne godbe Kamnik. S svojim program pa nas je ob zvokih godbenikov razveseljevala Mažoretna skupina Veronika. Ob domačih vižah nas je ob koncu prijetnega večera na Glavnem odru zabaval še Ansambel Malibu.

Prisrčno vabljeni v Kamnik na 42. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Zagotovo boste našli kaj zase, podroben program prireditve pa si lahko ogledate na www.narodnenoše.si ali tukaj.

 


<< Nazaj | Novice