Mali grad

Odkritje spominske plošče in podelitev spominskih priznanj v okviru praznovanja 30. obletnice osamosvojitvene vojne

21.06.2021

 

Odkritje spominske plošče in podelitev spominskih priznanj  v okviru praznovanja 30. obletnice osamosvojitvene vojneNa Veliki Lašni, je v soboto, 19. junija popoldne, v okviru praznovanja 30. obletnice osamosvojitvene vojne, potekala spominska slovesnost in podelitev spominskih priznanj »Vojašnice 91«. V okviru slovesnosti so odkrili tudi spominsko ploščo, v spomin na dogodke izpred 30 let. Spominsko slovesnost sta pripravila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik-Komenda in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Domžale. Povabilu organizatorjev se je odzvalo tudi lepo število krajank in krajanov.

Svečanost se je začela s himno Republike Slovenije, ki jo je zaigrala Mestna godba Kamnik. Uvodni nagovor sta imela predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda mag. Zvonko Cvek in predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo – Domžale Janez Gregorič. Pojasnila sta, da je bil na Veliki Lašni točno na današnji dan, pred 30-timi leti, mobiliziran 551. Odred za posebne namene, ki je ob agresiji jugoslovanske armade na Slovenijo opravljal pomembne obrambne zadolžitve na različnih lokacijah. Uspešno je deloval tudi pri blokadi vojašnice JA v Šentvidu pri Ljubljani.

Župan Matej Slapar je na tej slovesnosti najprej vse pozdravil in se zahvalil vsem veterankam in veteranom vojne za Slovenijo, ki so leta 1991 naredili to, kar je bilo potrebno. Dodal je še: »Morda ne znamo tako ceniti naše domovine Slovenije, ker pri nas ni bilo toliko žrtev kot na področju Balkana. A prav zaradi tega bi morali ceniti vas, ki ste ubranili državo, ki ste nosili glave na pladnjih, kajti zaradi pametnih vodij, ki ste takrat vse organizirali, smo izšli iz te vojne kot zmagovalci z malo žrtvami. Zato bi morali še bolj ceniti vse, kar ste vi takrat izpogajali, si izborili, pa tudi vaša dejanja, skrivališča orožja in vse hrabre akcije tu okrog. Danes imamo svojo državo. Prepričan sem, da smo v teh letih naredili preboj, marsikaj pa je šlo tudi narobe. Prepričan sem, da smo tukaj zbrani ponosni na našo državo. Iskrene čestitke ob 30. obletnici dneva državnosti in vse najboljše Slovenija.»

Slovenci smo pred 30 leti pogumno, enotno in odločno branili našo državo, kjer lahko živimo v svobodi, miru in vredno človekovega dostojanstva. Morda nam je to samoumevno, a v resnici ni. To je naglasil tudi slavnostni govornik minister za obrambo in podpredsednik vlade Matej Tonin, ki je med drugim povedalObstaja dva bistvena razloga za današnjo slovesnost, in sicer, da se spomnimo pomembnih dogodkov iz naše polpretekle zgodovine in da nam je to opomin za prihodnost, da ne pozabimo, kako je bilo in da lahko v ključnih trenutkih računamo samo sami nase. Pred tridesetimi leti je bilo posebno ozračje, posebno vzdušje in zagotovo si vsak lahko v spomin prikliče, kje je takrat bil, kaj je počel. Zagotovo pa je največja stvar, ki se jo bomo spominjali enotnost, ki je povezala vse Slovenke in Slovence zato, da smo končno dosanjali svoje sanje. Vedno znova je potrebno poudariti, da nam ni bilo nič podarjeno. Spomnite se, da je še 21. junija ameriški državni sekretar James Baker v Beogradu govoril, da ne bodo nikoli priznali Slovenije. To je bil čas, ko se je 551. odred zbral na tej lokaciji. Vse sile so bile usmerjene proti nam, a zagotovo nam to ni izbilo morale, ampak nas je še bolj povezalo. V tem času se je zgodila še ena posebnost. Ne samo vojni veterani in vsi, ki ste aktivno sodelovali v vojni za Slovenijo tudi številni ljudje, kot denimo družina Zalaznik, ki gosti današnje srečanje, so dali svoje domačije na razpolago, svoje nepremičnine, svoja zemljišča, da je bila tam nastanjena teritorialna obramba ali pa skrito orožje. Ta enotnost je naredila veliko razliko. Za primerjavo si lahko pogledamo zgodbo o tem, kaj se lahko zgodi, če narod ni enoten. Poglejte primer Katalonije, Škotske, ki so imeli ravno tako plebiscit kot Slovenija, a kjer je narod razdeljen ni tiste moči, da bi se stvari premaknile naprej. Hvaležen sem, da sem pripadnik generacije, ki danes žanje sadove tega dela...«

Sestavni del 551. odreda je bila tudi Kamniška 2. četa. Njeni pripadniki so na včerajšnji svečanosti iz rok ministra za obrambo Mateja Tonina, prejeli spominska priznanja »Vojašnice 91«. To so bili: Abunar Alojz, Avpič Jurij, Bizjak Tomaž, Cesar Matjaž, Cibašek Izidor, Drolc Jakob, Gregorinčič Zlatko, Hadalin Srečko, Hajdinjak Brane, Hočevar Ivan, Horvat Ervin, Jegovnik Miro, Jemc Borut, Jeras Lado, Jerman Tomaž, Jurjevič Miroslav, Kaker Marko, Kemperle Janez, Kobe Marko, Kočar Stane, Kogej Sašo, Komatar Ivan, Korbar Marko, Koretič Marko, Kotnik Dušan, Kvas Robert, Kvaternik Janez, Lamovšek Tomaž, Lombergar Joža, Lužar Dušan, Matičič Sašo, Matjaž Branko, Nemec Bogomir, Nograšek Marko, Oražem Franc, Orešnik Viktor, Osolin Darko, Petek Branko, Petek Robert, Petek Tomaž, Pinterič Janez, Pipan Roman, Pirnat Janez, Podbevšek Stanislav, Poljanšek Branko, Povšner Iztok, Povšnar Matjaž, Prezelj Matjaž, Pustoslemšek Stanislav, Rakovič Kemal, Repenšek Rajko, Rokavec Stanislav, Skok Franc, Slapar Matjaž, Špeh Roman, Tonin Franc, Turza Alojz, Uranič Janez, Urankar Tone, Vrhovnik Damjan (Stahovica), Vrhovnik Damjan (Kamnik), Zabret Jenko, Zavolovšek Franc, Završan Marko in Zupin Metod.

Omenjeni odred je vodil poveljnik Bine Kladnik, ki je orisal takratno dogajanje. Proti koncu prireditve sta skupaj z županom Matejem Slaparjem odkrila spominsko ploščo na domačiji Jureta Zalaznika (Velika Lašna 9), kjer so bili pripadniki že omenjenega Odreda deležni velikega gostoljubja, in sicer v spomin na tedanje dogodke.

Ob prisotnosti zastavonoš so dogodek kulturno obogatili Mestna godba Kamnik pod taktirko Martina Dukariča in učenke ter učenci Podružnične šole Vranja Peč. Vezna beseda je pripadala Tonetu Ftičarju. Vse dogajanje je pripomoglo k dvigu ponosa na Slovenijo in spoštovanja do vseh, ki so izborili ugledno mesto samostojni in mednarodno priznani državi Sloveniji.

Fotografije: Gorazd Kavčič


<< Nazaj | Novice