Mali grad

Odkritje spominske plošče častnemu občanu Viktorju Repanšku

02.09.2013

 

Popoldan je župan Marjan Šarec skupaj s predsednikom Krajevne skupnosti Kamnik-center Emilom Grzinčičem odkril spominsko ploščo Viktorju Repanšku in s tem obeležil 100-letnico rojstva očeta slovenskih sort krompirja ter častnega občana občine Kamnik. 

Mednarodno uveljavljenemu strokovnjaku, častnemu občanu Občine Kamnik, je v jubilejnem letu njegovega rojstva v soorganizaciji Občine Kamnik, Krajevne skupnosti Kamnik-Center, Kulturnega društva sv. Jakoba in kamniških skavtov posvečena razstava v prostorih Občine. Njegovo plodovito življenje in delo je javnosti osvetlilo posebno tematsko predavanje v prostorih Frančiškanskega samostana. Z današnjim odkritjem pa je praznovanje okroglega jubileja tudi sklenjeno. Spominska plošča na rojstni hiši Repanška, na Šutni 1, bo mimoidoče opozarjala, da je bil tam rojen kmetijski strokovnjak, zaslužni agronom, inovator, žlahtnitelj, imenovan tudi »oče prvih slovenskih sort krompirja«, inženir Viktor Repanšek.

Viktor Repanšek je na Šutni 1, po domače se je reklo »pri Glažarju«, luč sveta ugledal na današnji dan pred stotimi leti, in sicer kot drugi otrok malemu kmetu Janezu in mami Mariji, rojeni Snoj. Po ljudski šoli v Kamniku in gimnaziji v Ljubljani je odslužil vojaški rok in se po devetih mesecih služenja vojske odločil za študij na Kmetijsko gozdarski fakulteti v Zagrebu. Ko je leta 1938 diplomiral, je dobil službo na novoustanovljeni Kmetijski šoli v Poljčah in nato postal referent za kmetijsko-gospodinjske šole v Dravski banovini. Februarja 1941 je bil mobiliziran v jugoslovansko kraljevo vojsko, po njeni kapitulaciji je prišel najprej v nemško, nato še v italijansko ujetništvo, a se je iz vojne vrnil srečno domov, kjer si je tik pred vojno osnoval družino.

Življenje in razmere v času po drugi svetovni vojni je zaznamovalo pomanjkanje, saj je zaradi različnih vzrokov primanjkovalo celo hrane. Žita in krompir so bile osnovne prehrambene kulture, ki pa jih žal ni bilo dovolj. Svojih, oziroma našim razmeram prilagojenih sort krompirja, nismo imeli. Semenski krompir smo uvažali, ker ni bil prilagojen našim razmeram, zato je bil pridelek manjši od pričakovanega. V teh okoliščinah je bil med kmetijskimi strokovnjaki, s strani pristojnega ministrstva poslanimi na specializacijo v tujino, tudi Viktor Repanšek. Znanja in izkušnje, ki jih je glede selekcije in pridelovanja krompirja pridobil na Češkem, na Nizozemskem in Avstriji, je v prakso prenašal na Kmetijskem zavodu v Ljubljani, kjer je začel s pripravami za žlahtnenje krompirja. Središče vsega dogajanja je bilo posestvo Češenik pri Domžalah, kjer je Viktorju skupaj s sodelavci v nemogočih razmerah uspelo zbrati približno 250 krompirjevih sort iz držav pridelovalk. Z zbiranjem sort in prvimi križanji so začeli že v letu 1947, prve nove sorte so bile priznane sredi šestdesetih let. Delo, ki je potekalo pod vodstvom inženirja Viktorja Repanška, je obrodilo sadove, dobljene pa so bile nove sorte krompirja, to pa so Igor, Jubilej, Viktorija, Karmin, Vesna, Dobrin, Matjaž in Cvetnik. Tako je Viktor Repanšek postal oče prvih slovenskih sort krompirja.

Ugledni strokovnjak, Kamničan, ki je svoje obsežno teoretično znanje uspešno prenašal v prakso, je za plodovite dosežke prejel vrsto priznanj in odlikovanj. Med tem tudi danes, z odkritjem spominske plošče, kažemo spoštovanje do dela, ki ga je Repanšek opravil v svojem življenjskem opusu.

Ob samem svečanem odkritju se je župan Marjan Šarec spomnil na velikega človeka in dodal: »Zbrani ob spominski plošči, tukaj na Šutni 1, danes obeležujemo in se s spoštovanjem spominjamo 100-letnice rojstva Kamničana, agronoma, častnega občana občine Kamnik Viktorja Repanška. Pred dnevi smo v prostorih Občine Kamnik odprli razstavo o njegovem življenju in delu. Danes, z najbolj slavnostnim delom praznovanja okroglega jubileja Repanška, odkrivamo spominsko ploščo. Iskreno smo lahko ponosni na našega rojaka. Ko boste hodili mimo te plošče, se spomnite na velikega človeka, kaj vse nam je dal in ponesel ime Kamnika širom Slovenije, pa tudi sveta.«

V kulturnem programu so nam prepevale Ljudske pevke Predice. Ker pa je ime Viktorja Repanška tesno povezano tudi z organizacijo skavtov, saj je bil med pobudniki in organizatorji ustanovitve kamniške podružnice ali skavtskega stega, so se mu s svojim pevskim nastopom poklonili tudi kamniški skavti. Za pogostitev je poskrbelo Podeželsko društvo Utrip - pod lipo domačo.


<< Nazaj | Novice