Mali grad

Odgovorno lastništvo živali

21.07.2021

 

Odgovorno lastništvo živali Lastništvo hišne živali je privilegij in odnos med človekom in živaljo bi moral biti v obojestransko korist. Odgovorno lastništvo vključuje številne dolžnosti. Prvenstveno odločitev za živali zahteva temeljit razmislek, še preden pride v družino nov živalski član. Prepogosto se zgodi, da pridobitvi živali botruje nepremišljena odločitev, rezultat pa je neustrezna oskrba ali celo zapustitev živali.

Svetujemo, da se pred pridobitvijo živali dobro oskrbite z znanjem in si odgovorite na nekaj ključnih vprašanj.

 • Ali imam dovolj časa, prostora in sredstev, da lahko nudim svoji živali kvalitetno življenje do njene smrti?
 • Katera žival najbolj ustreza mojemu življenjskemu slogu?
 • Kje žival dobim? Se bom odločil za posvojitev iz zavetišča ali bom kupil žival pri preverjenem vzreditelju? Kako se pri pridobitvi živali lahko izognem podpiranju neprimernih praks, na primer podpiranju nelegalne trgovine z eksotičnimi živalmi ali podpiranju »pasjih tovarn«?
 • Ali poznam potrebe in zahteve moje bodoče živali? Kakšna hrana je primerna zanjo, kakšno bivališče? Je žival, ki potrebuje družbo vrstnika? Je nočna žival in bo podnevi večinoma spala? Potrebuje dodatno zaposlitev ali celo šolanje?
 • Kako bom poskrbel za žival med počitnicami, dopustom ali potovanji?
 • In zadnje, a pomembno, vprašanje:
 • Kako bom poskrbel, da zaradi moje živali ne bom prihajal v konflikt z mojo okolico?

Da bi bili odgovoren lastnik živali, upoštevajte naslednja navodila

 1. Izberite žival, ki je primerna za vaš dom in vaš življenjski slog ter se izogibajte impulzivnim odločitvam. Pred nakupom preverite izvor vaše bodoče živali, da se z nakupom izognete podpiranju nelegalnih praks (pasje tovarne, nelegalna trgovina z eksotičnimi živalmi).
 2. Zavežite se k vseživljenski oskrbi vaše živali.
 3. Zavedajte se, da je hišnemu ljubljenčku potrebno nameniti čas in denar.
 4. Posedujte samo tiste vrste in tolikšno število živali, za katere lahko zagotovite primerno in varno okolje. To vključuje ustrezno hrano, vodo, zatočišče, zdravstveno oskrbo in družbo sovrstnikov ali ljudi.
 5. Živali, ki dalj časa ali predvsem bivajo zunaj, potrebujejo tako okolje, ki varuje njihovo zdravje in zagotavlja njihovo dobrobit.
 6. Zagotovite, da so živali pravilno označene in registrirane ter da so podatki o registraciji v povezanih bazah podatkov posodobljeni.
 7. Upoštevajte predpise, vključno z zahtevami glede označitve, prijave in uporabe povodcev na javnih mestih (psi).
 8. Nadzorujte razmnoževanje vaše živali z nadzorovano vzrejo, s preprečevanjem paritve ali sterilizacijo oziroma kastracijo.
 9. Vzpostavite in vzdržujte odnos z veterinarjem.
 10. Zagotavljajte preventivno (cepljenja, obvladovanje zajedavcev) in terapevtsko zdravstveno oskrbo vaše živali v skladu s priporočili vašega veterinarja.
 11. Zagotovite ustrezno socializacijo, vzgojo in šolanje, da se bo dobro počutil vaš hišni ljubljenček, in bo uspešno sobival z drugimi živalmi in ljudmi.
 12. Preprečite, da bi vaš hišni ljubljenček negativno vplival na druge ljudi, živali in okolje. To vključuje ustrezno odstranjevanje odpadkov, nadzor nad hrupom in preprečevanje pobegov in gibanja vaše živali v okolju brez nadzora.
 13. Zagotavljajte telesno aktivnost in mentalno zaposlitev vaši živali, prilagojeno vrsti, starosti, pasmi in zdravstvenemu stanju vaše živali.
 1. Predvidite tudi ukrepe v nujnih primerih in se vnaprej dogovorite za začasno oskrbo v primeru, ko vi ne bosti zagotavljati oskrbe zaradi različnih vzrokov.
 2. Prepoznajte trenutek, ko se vašemu ljubljenčku zmanjša kakovost življenja zaradi bolezni ali starosti in sprejmite odločitev po posvetu z veterinarjem o ustrezni oskrbi ob koncu življenja ali o evtanaziji.

V vročih dnevih poziv k odgovornemu lastništvu živali

Priporočila lastnikom živali v vročih dneh

V vročih poletnih mesecih je moralna dolžnost lastnikov živali, da zanje (po)skrbijo na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja in jim omogoča, kar sodobna stroka dobrobiti živali imenuje življenje, ki ga je vredno živeti. Ozaveščanje javnosti o odgovornem lastništvu živali je usmerjeno na vso družbo in ne izključno na lastnike živali. Zaščita živali je ena izmed vrednot slovenske družbe, zapisana v Ustavi RS. Zato Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oziroma Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvajata ozaveščanja prebivalcev Slovenije o odgovornem lastništvu hišnih živali. Nagovarjamo vse populacijske skupine s ciljem razumevanja dobrobiti živali:

Odgovoren lastnik se zaveda potreb živali, pa tudi svojih dolžnosti do živali, te so:

Z večjo ozaveščenostjo in izobraževanjem lahko ustvarimo svet, v katerem so živali vedno prepoznane kot čuteča bitja in v celoti upoštevamo njihovo dobro počutje.

Priporočila lastnikom živali v vročih dneh

Zmožnost uravnavanja telesne temperature, na način ki je značilen za ptice in sesalce, omogoča v vseh okoliščinah bolj ali manj enako telesno temperaturo. Uravnavanje telesne temperature pa ima svoje meje, ki so v določenih okoliščinah vročega poletja tudi presežene.

Mačke in psi izgubljajo toploto predvsem s sevanjem in izhlapevanjem. Ker pa so te živali prekrite z dlako in nimajo žlez znojnic po vsej kožni površini, je oddajanje toplote s sevanjem (skozi kožo) prepočasno. Najpomembnejši način oddajanja toplote pri psih in mačkah je zato izhlapevanje. Hitro in plitko dihanje (sopenje) omogoča odvajanje toplote preko sluznic zgornjih dihalnih poti. 

Kadar je žival izpostavljena zelo visokim temperaturam iz okolja in visoki zračni vlažnosti ali pa ima zaradi bolezenske okvare dihal močno zmanjšano učinkovitost izgubljanja toplote s sopenjem, lahko pride do resnih okvar zdravstvenega stanja živali. Končna posledica odpovedi mehanizmov za uravnavanje telesne temperature je povišana telesna temperatura, ki postane nevarna že tedaj, ko za zelo kratek čas preseže 43°C ali ko za dlje časa preseže 41°C. 

Po vzrokih za pregretje organizma ločimo dva sindroma nenadnega pregretja organizma: toplotni udar in pregretje zaradi fizične aktivnosti. Znaki toplotnega udara so: pospešen in šibak srčni utrip, oteženo dihanje, modrikaste (cianotične) vidne sluznice, povišana telesna temperatura (41 - 43°C), drhtenje, krči, opletajoča hoja, nezavest, celo pogin.

PRVA POMOČ pri vročinskem udaru: žival moramo nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje,...), glavo naj ima dvignjeno, ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč. 

Kako lahko preprečimo zdravstvene težave ob visokih temperaturah?

Na kaj moramo biti pozorni pri prevozu rejnih živali?

Vira: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


<< Nazaj | Novice