Mali grad

Odgovorno lastništvo domačih živali

09.11.2011

 

Zakon o zaščiti živali lokalnim skupnostim nalaga zagotovitev zavetišča za zapuščene živali, katerim se zagotovi pomoč, oskrba in namestitev v zavetišču. Za odvoz in oskrbo zapuščenih živali, ki so najdene na območju občine Kamnik ima Občina Kamnik sklenjeno pogodbo z zavetiščem Horjul.

Zaradi zakonsko urejenega mikročipiranja psov v zadnjih letih opažamo, da se število zapuščenih psov ne povečuje. Nasprotno pa problematika potepuških mačk postaja vse bolj pereča. Ker je lastništvo mačke zelo težko dokazati opažamo, da vse več občanov želi stroške sterilizacije in kastracije le-teh prevaliti na lokalno skupnost.

Za žival je odgovoren njen lastnik

Nakup domačega ljubljenčka pomeni veliko odgovornost. Živali potrebujejo hrano, sprehod, trening, zdravstveno oskrbo, včasih celo varstvo. Prav tako je potrebno poskrbeti tudi za njihove mladiče.

Zakonska dolžnost lastnikov živali je, da preprečijo nekontrolirano razmnoževanje svojih živali: »Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.« (11. člen Zakona o zaščiti živali). Lastniki velikokrat rečejo: »Saj  jih vse oddam na dobro.« Ne vedo pa, kaj se dogaja s temi mačkami oziroma njihovimi mladiči in mladiči teh mladičev naprej. Pristajajo na cesti, v zavetiščih ali so celo ene tistih, ki naj jih pridemo zdaj takoj iskat, če ne, jih bodo pobili. Za mladiča, ki je zavržen, nikakor ne moremo reči, da je zaželen, torej je vsako ravnanje, ki je v nasprotju z navedenim členom, protizakonito in zanj je predvidena globa od 400 do 800 evrov, poleg tega pa je še dodatna globa od 400 do 800 evrov za namerno trajno ali začasno zapustitev (15. člen Zakona o zaščiti živali).  

Sterilizacija in kastracija sta ključnega pomena za reševanje problematike brezdomnih mačk in psov. Če bi bilo več lastniških živali steriliziranih in kastriranih, bi bilo manj mladičev in s tem dovolj posvojiteljev za vse novo skotene živali. Mladiči zato ne bi pristali na cesti kot prostoživeče oziroma zapuščene živali.

Razlogi za sterilizacijo in kastracijo:

Psice se gonijo približno dvakrat letno, ciklus traja 21 dni. Mačke se gonijo trikrat ali štirikrat letno, ciklus traja 6 do 7 dni. Če se samica ne spari, se lahko gonitev nadaljuje v naslednjo. Samci zavohajo samico tudi do 3 km daleč in naredijo vse, da pridejo do nje. Če niso kastrirani, se namreč gonijo vsakič, ko zavohajo gonečo se samico. Parjenje je zelo težko fizično preprečiti.

Zaradi prevelikega števila živali je v Sloveniji vsako leto zavrženih več kot 4000 psov in mačk. Številni žalostno končajo (prometne nesreče, evtanazije zaradi gneče v zavetiščih…).

Sterilizirane in kastrirane živali se manj pogosto potepajo oziroma izgubijo. Manj pogosto se pretepajo. So bolj zadovoljne doma in bolj predane.

Pri steriliziranih samicah ni možnosti, da bi zbolele za vnetjem rodil, ki je lahko življenjsko nevarno. Po sterilizaciji tudi ni nobene možnosti, da bi zbolele za rakom na maternici. Občutno se zmanjša tudi verjetnost raka na seskih. Kastrirani samci praviloma ne obolevajo za rakom na prostati in modih. S sterilizaciji in kastracijo žival zaščitimo tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Mnogo živali v obdobju parjenja zbeži od doma. Zaradi »zaslepljene zaljubljenosti« žal večkrat končajo pod avtomobilskimi gumami. Če se želite izogniti stroškom veterinarske oskrbe za svojega povoženega ljubljenčka oziroma pogledu na njegovo zmrcvarjeno truplo, razmislite o sterilizaciji in kastraciji.

Zmotna prepričanja:

S pravo količino hrane in gibanja se to ne bo zgodilo.

Raziskave kažejo, da so samice, ki so sterilizirane pred prvo gonitvijo, bolj zdrave.

Sterilizacija in kastracija ne vplivata na nagonsko čuvanje doma in družine. Na osebnost psa bolj vplivata dednost in okolje kot spolni hormoni.

Resna vzreja zahteva mnogo časa, znanja in prinaša veliko stroškov (slikanje kolkov in komolcev, vzrejni pregled, razstavljanje, cepljenja). Zaradi tega vam priporočamo, da pasemskega mladička kupite pri resnih vzrediteljih in se sami z vzrejo ne ukvarjate, če za to nimate pogojev in nujno potrebnega znanja. Če pa želite »le« pasemsko žival brez rodovnika, se bo slej kot prej znašla kakšna tudi v zavetišču.

Stroški sterilizacije so majhni v primerjavi s stroški hranjenja in vzreje mladičev.

Marsikdo zmotni pripisuje živalim med parjenjem podobne užitke in čustvena stanja, kakor jih ob spolnosti doživljamo ljudje. Pri živalih je parjenje gensko določeno nagonsko vedenje, ki ga ne spremlja ekstatični užitek. V nekaterih primerih je paritev lahko neprijetna ali celo boleča. S sterilizacijo in kastracijo živali odvzamemo nagon po parjenju, zato ne čuti prikrajšanosti ali frustracije. Če pa se žival goni in ji preprečujemo parjenje, ji s tem povzročamo velik stres in frustracijo.


<< Nazaj | Novice