Mali grad

Odgovorno lastništvo domačih živali

06.11.2013

 

Zakon o zaščiti živali lokalnim skupnostim nalaga zagotovitev zavetišča za zapuščene živali, katerim se zagotovi pomoč, oskrba in namestitev v zavetišču. Za odvoz in oskrbo zapuščenih  živali, ki so najdene na območju občine Kamnik ima Občina Kamnik sklenjeno koncesijsko pogodbo z zavetiščem Horjul.

Zaradi zakonsko urejenega mikročipiranja psov v zadnjih letih opažamo, da se število zapuščenih psov sicer ne povečuje, kljub temu pa smo bili v preteklih dneh priča dejanju, ko je neznanec pred veterinarsko postajo Kamnik »odvrgel« psico s tremi mladiči.

Zakonska dolžnost lastnikov živali je, da preprečijo nekontrolirano razmnoževanje svojih živali: »Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.« (11. člen Zakona o zaščiti živali). Za mladiča, ki je zavržen, nikakor ne moremo reči, da je zaželen, torej je vsako ravnanje, ki je v nasprotju z navedenim členom, protizakonito in zanj je predvidena globa od 400 do 800 evrov poleg tega pa je še dodatna globa od 400 do 800 evrov za namerno trajno ali začasno zapustitev (15. člen Zakona o zaščiti živali). Sterilizacija in kastracija sta ključnega pomena za reševanje problematike brezdomnih mačk in psov. Če bi bilo več lastniških živali steriliziranih in kastriranih, bi bilo manj mladičev in s tem dovolj posvojiteljev za vse novo skotene živali. Mladiči zato ne bi pristali na cesti kot prostoživeče oziroma zapuščene živali.

V kolikor je kdo pripravljen sprejeti katerega od treh odvrženih mladičev, naj se obrne na zavetišče Horjul (kontakt: Polona Samec - vodja  zavetišča mobitel: 051/304-435 ali spletni naslov: http://www.zavetisce-horjul.net/index.php).


<< Nazaj | Novice