Mali grad

Odbojkarske novice Calcit Volleya

23.12.2018

 

V finale tudi kamniška moška ekipa

Odbojkarske novice Calcit VolleyaOdbojkarji Calcit Volleyja so v prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije v Kanalu premagali Črnuče s 3:0 (22, 18, 19). V nedeljskem finalu se bodo ob 20. uri pomerili z boljšo ekipo iz drugega polfinalnega obračuna med domačim Salonit Anhovim in ACH Volleeyjem.

Calcit Volley – Črnuče  3:0 (22, 18, 19)

Kanal – Športna dvorana Kanal, gledalcev 100, sodnika: Milojević (Ljubljana), Markelj (Bled).

Calcit Volley: Hribar (L), Bregar 7, Golob (L), Jereb, Ratek 1, Vidmar 7, Babkov 11, Štalekar 5, Smrekar, Lakner 1, Kotnik, Štembergar Zupan 14, Ivković 7, Lazar. Trener: Aleš Hribar.

Črnuče: Mihelčič, Hodžič Šlejkovec 2, Čopi 10, Vilar 2, Gornik, Tepič 6, Kumer (L), Marovt 2, Rutar 4, Slovnik 5, Valenčič 9, Slobodnjak (L). Trener: Marko Brumen.

Pred slabim mesecem dni so Črnučani v svoji dvorani prišli do svoje prve letošnje zmage v 1. DOL, njihova »žrtev« pa so bili odbojkarji Calcit Volleyja, ki so po tem porazu v domačem nanizali same zmage. Tudi Črnučani so po tej tekmi napredovali v igri, vseeno pa bi bilo veliko presenečenje, če bi varovancem Marka Brumna, ki je s Kamničani pred tremi leti osvojil pokalno lovoriko. Kamničani so opravičili vlogo favorita in se zanesljivo uvrstili v veliki finale.

Trikratni zmagovalci pokala Slovenije so odločno vstopili v tekmo s Črnučani, po daljšem času pa je zanje spet zaigral Dmitrij Babkov. S točko Andreja Štembergar Zupana so povedli s 6:2, vodili so tudi še z 12:8, vendar so po napadu Nejca Marovta črnuški odbojkarji prvič na tekmi prišli do vodstva (14:13). V izenačenem nadaljevanju so Črnuče v končnico vstopile z vodstvom 22:21, toda, ko je bilo najbolj potrebno, so do izraza prišle večje izkušnje kamniške ekipe, ki je dosegla štiri zaporedne točke, zadnjo je z blokom prispeval Aleksandra Ivković.

V drugem nizu sta bili ekipi izenačeni le do sedme točke, do odločilne prednosti pa so Kamničani prišli na servis Andreja Štembergar Zupana, ki je dosegel tri zaporedne ase za vodstvo z 11:7, vseh upov za črnuško ekipo pa je bilo konec po bloku Mihe Bregarja, saj so po njem zaostajali že za sedem točk (10:17). Visoko prednost so slovenski podprvaki ohranili do konca niza, ki ga je končal Timotej Ratek.

Veliko bolj izenačen je bil tretji niz, v katerem so Črnučani do 13. točke držali korak z odbojkarji Calcit Volleyja. S štirimi zaporednimi točkami so Kamničani nasprotnikom pobegnili za štiri točke (17:13). S točko Dina Hodžiča Šlejkovca so se Črnuče še vrnile na dve točki zaostanka (15:17), zmago Kamničanom pa je zagotovil Dmitrij Babkov, ki je s tremi zaporednimi uspešnimi napadi svoji ekipi zagotovil pet točk naskoka. Ko je Ivković dosegel še četrti kamniški as, je bilo 22:16 za Calcit Volley, razlika šestih točk pa je bila tudi ob koncu tekme, ki se je končala s tretjo zaporedno lastno napako Črnuč.


S tretjo zaključno žogo po popolnem preobratu do finala

Odbojkarice prve ženske ekipe Calcit Volleyja so v drugi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije premagale GEN-I Volley. Kamničanke so po preobratu zmagale s 3:2 (21, 12, -23, -20, 15) in se bodo v nedeljo, ob 17. uri, v finalu pomerile z Novo KBM Branikom, ki je na prvi današnji polfinalni tekmi premagala drugo žensko ekipo Calcit Volleyja.

Calcit Volley – GEN-I Volley   3:2 (-21, -12, 23, 20, 15)

Kanal – Športna dvorana Kanal, gledalcev 450, sodnika: Markelj (Bled), Pevc (Škofja Loka).

Calcit Volley: Valenčič, Kotnik 13, P. Marušič 1, Š. Marušič, Mihalinec 17, Pogačar 3, Kostić 14, Janežič (L), Charuk 15, Kaker 13, Zorman. Trener: Gregor Rozman.

GEN-I Volley: T. Blažič ( L ), Ferlinc 5, Zbičajnik 3, Perić 2, Zaplotnik, Lucas 5, Velikonja Grbac 3, Kolbl, P. Blažič 4, Lipicer Samec 22, Zampedri (L), Grudina 9, Ščuka 29.Trener: Vasja Samec Lipicer.

Novogoričanke so še v sredo igrale prvo tekmo drugega kroga pokala Challenge v Budimpešti, kjer so po hudem boju izgubile proti domačemu Vasašu z 2:3, medtem ko so dan prej Kamničanke pred svojimi navijači s 3:1 premagale nemško ekipo Ladies in Black Aachen. Pred slabimi 14 dnevi so v derbiju 1A. DOL za ženske v Kamniku slavile odbojkarice GEN-I Volleyja, ki so bile v Kanalu na pragu nove zmage, saj so vodile z 2:0 v nizih, vendar je varovankam Gregorja Rozmana uspel popoln preobrat, v napetem tie-breaku pa so izkoristile tretjo zaključno žogo za finale proti Novi KBM Braniku.

Na začetku uvodnega niza so imele kamniške odbojkarice veliko težav na sprejemu, slabše so bile tudi v napadu, v domači ekipi je bila razpoložena Tina Lipicer Samec, ki je svojo ekipo popeljala do vodstva z 8:2, s četrto zaporedno točko pa do izida 10:4. V nadaljevanju niza so se prebudile tudi Kamničanke, ki so s točko Olivere Kostić prišle na minus dve (8:10), po uspešni napadalni akciji Lucy Charuk na minus ena (12:13), po napaki domače ekipe pa do izenačenja (18:18). Toda po tem izenačenju sta stvari v svoje roke vzeli Tina Lipicer s servisi, v napadu pa je bila nezaustavljiva Lana Ščuka, ki je tudi zaključila uvodni niz.

Tudi drugi niz se je začel podobno kot prvi, ob slabem sprejemu so imele Kamničanke vse preveč težav v napadu, medtem ko so Novogoričanke brez večjih težav prihajale do točk. Z asom Klare Perić so povedle s 7:2. S polminutnim odmorom je Gregor Rozman za trenutek zaustavil njihov nalet, toda po treh zaporednih kamniških točkah je bilo konec njihovega odpora v drugem nizu. Ko je njihova nekdanja igralka Tina Grudina z blokom dosegla novo točko za domačo ekipo, je le-ta Kamničankam pobegnila že za sedem točk (15:8). Do konca niza so varovanke Gregorja Rozmana osvojile le še štiri točke, zadnjo pa je v tem nizu dosegla Dajana Lucas.

Bolj obetavno so kamniške odbojkarice začele tretji niz, v katerem so na servis Tine Kaker povedle s 4:1, s točko Nine Kotnik pa s 7:3. Vendar so se Novogoričanke hitro vrnile v igro in z blokom Tine Lipicer Samec izid na sedmi točki izenačile, z napadom Pie Blažič, še ene nekdanje Kamničanke, pa povedle z 9:8. Po zaslugi Lucy Charuk in Olivere Kostić so slovenske podprvakinje spet prišle do štirih točk prednosti (17:13), bilo pa je tudi še 21:17. Ko je Nuša Ferlinc z blokom na 23. točk izid izenačila, je zadišalo na preobrat, da pa do njega ni prišlo, je bila zaslužna Katja Mihalinec z dvema zaporednima točkama.

Ko je v četrtem nizu Tina Kaker z blokom svojo ekipo popeljala do vodstva z 11:4, so bile Kamničanke že zelo blizu petemu nizu, vendar so se Novogoričanke vrnile v igro, saj so se s še eno točko Lane Ščuke približale le na dve točki zaostanka (15:17). Toda v končnici so odbojkarice Calcit Volleyja, pri katerih se je s servisi spet izkazala Katja Mihalinec, prišle do novih sedem točk naskoka (23:16). Ob zbrani igri je bilo to po točki Tine Kaker dovolj za izenačenje v nizih.

Tudi v tie-break so varovanke Gregorja Rozmana vstopile zelo odločno in z asom Katje Mihalinec pobegnile za tri točke (6:3). Z uspešno odigranim prvim tempom Kakerjeve so Kamničanke na menjavo strani odšle s prednostjo štirih točk, po njenem bloku pa je bilo že 10:5 za Calcit Volley. Na servis Nuše Ferlinc so novogoriške odbojkarice dosegle štiri zaporedne točke, izenačenje na deseti pa je preprečila Nina Kotnik. Kamničanke so vodile tudi s 13:10, a jim to ni zadoščalo za zmago. Odlična Lana Ščuka je izid na 13. točki izenačila, v napeti končnici pa po dveh servisih, ki sta končala v avtu, le izkoristile tretjo zaključno žogo za uvrstitev v finale.


Bankirke premočne za kamniške princeske

Odbojkarice druge ženske ekipe Calcit Volleyja so v prvi polfinalni tekmi pokala Slovenije v Kanalu morale priznati premoč Novi KBM Braniku, ki je zmagala s 3:0 (9, 17, 8). V drugem polfinalu se bosta ob 20. uri pomerili prva ekipa Calcit Volleyja in GEN-I Volleyja. Finale bo na sporedu v nedeljo, ob 17. uri.

Nova KBM Branik – Calcit Volley II  3:0 (9, 17, 8)

Nova KBM Branik: Mlakar 16, Kaučič 5, Dobaj (L), Bračko 1, Bezsonova 10, Najdič ,3 Kočar, Sobočan 4, Pintar 13, Blagne (L), Fijok-Lorber 2.  Trener: Samo Miklavc

Calcit Volley II: Krašovec 4, Špoljarič (L), Topič, Šeme, Lužovec 3, Javornik, Juhant, Gadža, Bošeska 1, Žužek, Zatkovič 6, Somrak, Sitar 1, Jerala 5, A. Gojak (L). Trener: Franci Obolnar

Mariborske odbojkarice v Kanalu branijo štirikratni zaporedni naslov, z dvanajstimi pa so tudi najbolj uspešna ekipa v slovenskem pokalnem tekmovanju, na drugi strani pa se je druga ekipa Calcit Volleyja prvič uvrstila med štiri najboljše slovenske ekipe. Pred šestimi dnevi so v domačem prvenstvu brez težav prišle odbojkarice Nove KBM Branika, ki so po pričakovanjih tudi danes opravičile vlogo favoritinj.

Nekoliko pod vtisom pomembnosti tekme so mlade Kamničanke slabo vstopile v tekmo, saj so po asu Anastazije Bezsonove in bloku Ize Mlakar zaostajale že za sedem točk (1:8). Z dvema zaporednima točkama Eve Zatković so se nasprotnicam še približale na štiri točke zaostanka (6:10), vseh upov po preobratu pa je bilo konec z dvema asoma Mlakarjeve in zaostanku osmih točk (14:6). Tudi v nadaljevanju so imele kamniške odbojkarice v napadu zelo težko prihajale do točk, težave so imele tudi na sprejemu, niz pa se je končal z uspešnim napadom Bezsonove.

Tudi drugi niz se za drugo ekipo Calcit Volleyja ni začel obetavno, kajti po bloku Ele Pintar je bilo 4:0 za Novo KBM Branik, po dveh lastnih napakah Kamničanke pa že 10:4. Z blokom Sare Sitar, ki se je po poškodbi vrnila v ekipo in asom Zatkovićeve, je bil zaostanek varovank Francija Obolnarja prepolovljen (7:10), toda po točki Anite Sobočan so Mariborčanke prišle do osmih točk naskoka (16:8). Na servis Manje Jerale so po dveh zaporednih uspešnih napadih Špele Lužovec Kamničanke še enkrat svoj zaostanek znižale na tri točke (16:19), vendar so v končnici naredile preveč lastnih napak, kar so Mariborčanke izkoristile ter z napadom Pintarjeve povedle z 2:0 v nizih.

V tretjem nizu je bilo vseh upov za kamniško ekipo konec že na začetku, saj je po servisih Sare Najdič in bloku Pintarjeve zaostajale za šest točk (0:6). Tudi v nadaljevanju niza so imele Kamničanke vse preveč težav na sprejemu, ob koncu tekme je bil le 21-odstoten, posredno pa tudi v napadu, kjer so bile prav tako 21-odstotno učinkovite. Na drugi strani sta bili zelo razpoloženi Izza Mlakar in Ela Pintar, Mariborčanke so bile veliko boljše tudi na servisu, kar jim je hitro prineslo neulovljivo prednost. Zadnjo točko na tekmi je dosegla Anita Sobočan.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice