Mali grad

Odbojkarji že v polfinalu, odbojkarice pa po preobratu v finale državnega prvenstva

26.03.2017

 

Odbojkarji že v polfinalu državnega prvenstva

Odbojkarji že v polfinalu, odbojkarice pa po preobratu v finale državnega prvenstvaOdbojkarji Calcit Volleyballa so tudi na povratni četrtfinalni tekmi končnice 1. DOL za moške premagali Panvito Pomgrad. V Murski Soboti so prevladovali v treh nizih, le v tretjem so bili boljši domačini, v polfinalu pa se bodo Kamničani v soboto, 1. aprila, v domači športni dvorani pomerili s Triglavom iz Kranja, ki je bil v četrtfinalu boljši od Salonita iz Kanala.

Panvita Pomgrad – Calcit Volleyball  1:3 (-17, -17, 15, -18)

Murska Sobota . Dvorana OŠ I, gledalcev 100, sodnika: Skudnik (Mežica), Valentar (Ravne na Koroškem).

Panvita Pomgrad: Pečnik, Banič, Šmitran 3, Detela 12, Rojnik 12, Flisar 15, Bogožalec 15, Gašparin - libero, Ratkai - libero, Drvarič 1, Kasnik 2. Trener: Dejan Fujs.

Calcit Volleyball: Štalekar 7, Hribar – libero, Golob, Novljan 4, Ratek, Okroglič – libero, Vidmar 1, Pereira 14, Brulec, Lakner, Kotnik 11, Štembergar Zupan 13, Videčnik 1, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

Kamničani so v sredo po le dobri uri premagali Sobočane, za katere je na povratni tekmi zaigral tudi Aljoša Bogožalec, ki je manjkal na prvi četrtfinalni tekmi. Toda tudi z njim so bili soboški odbojkarji večji del tekme nemočni proti gostom, ki so predvsem naredili manj lastnih napak, nekaj boljši so bili tudi na sprejemu v bloku, kjer se je s petimi izkazal Sašo Štalekar, zato pa je bil njihov odstotek v napadu nekaj slabši od domače ekipe.

Po izenačenju na drugi točki so Kamničani z delnim izidom z dvema blokoma Saše Štalekarja in nato še Domna Kotnika domačinom pobegnili za šest točk (9:3), takšna pa je bila njihova prednost tudi ob drugem tehničnem odmoru. Na servis Andreja Štembergar Zupana so nato dosegli še tri zaporedne točke, s tem pa je bil niz, ki ga je končal kapetan Calcit Volleyballa, tudi odločen.

Tudi v drugem nizu so bili Kamničani boljši nasprotnik, razigral se je Maxson Pereira, ki je imel največ zaslug za njihovo vodstvo z 10:5. Pred drugim tehničnim odmorom so se Sobočani gostom približali na dve točki zaostanka (12:14),  vendar so po asu Žana Novljana, ki je pred tem zamenjal Matica Videčnika, varovanci Gašperja Ribiča prišli do štirih točk prednosti. Sobočani so s številnimi lastnimi napakami gostom omogočili, da so prišli do visoke prednosti in vodstva z 2:0 v nizih.

Čeprav so tudi v tretjem nizu soboški odbojkarji naredili veliko število lastnih napak, kar osem, so v režiji Gorazda Flisarja in Aljoše Bogožalca povedli s 6:0. nato pa na servis Bogožalca že do prednosti osmih točk (10:2). Po bloku Jerneja Detele so Sobočani ob drugem tehničnem odmoru vodili že z desetimi točkami prednosti, niz pa je končal Jakob Rojnik.

Toda v četrtem nizu so se Kamničani vrnili v igro, njihova igra je bila spet boljša, popravili so  tudi svoj sprejem, kar jim je ob asu Domna Kotnika prineslo vodstvo z 8:5. Vendar se Sobočani še niso predali, z blokom Rojnika so izid na 12. točki izenačili, ekipi pa sta bili skupaj še do 14. točke, toda po novih dveh blokih Saše Štalekarja je bilo že plus štiri za goste (18:14), ki so nato zanesljivo dobili tudi četrti niz in se po točki Domna Kotnika veselili uvrstitve v polfinale končnice državnega prvenstva.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Zavedali smo se, da bo v Murski Soboti težje priti do zmage, kot v sredo v svoji dvorani. Tokrat je bil v domači ekipi tudi korektor Aljoša Bogožalec in te druge tekme sem se celo malo bal. Na koncu smo sicer zasluženo zmagali, igrali dobro, z izjemo tretjega niza, v katerem smo povsem popustili. Padla je zbranost, kar pa je celo razumljivo, saj je za nami niz tekem. Po četrti tekmi v enem tednu lahko fantom samo čestitam za uvrstitev v polfinale. Mi gremo zdaj korak po korak, naredili pa bomo vse, da bi se uvrstili v finale, kjer si želimo presenetiti ACH, kar pa bo seveda definitivno težje kot v pokalu.«


Odbojkarice po preobratu v finale državnega prvenstva

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v ljubljanskem obračunu v drugi polfinalni tekmi končnice 1. DOL za ženske šele po hudem boju in zaostanku z 0:2 v nizih, na Galjevici le strle odpor VOLLEYBALLjubljane in se še osmič zaporedoma uvrstile v finale. Vanj se je že v petek uvrstila tudi Nova KBM Branik, ki bo v četrtek, 13. aprila, tudi domačin prve finalne tekme.

VOLLEYBALLjubljana - Calcit Volleyball 2:3 (-22, -25, -12, -21, -8)

Ljubljana, - Športna dvorana Galjevica, gledalcev 70, sodnika: Pevc (Škofja Loka), Melavc (Šempeter v Savinjski dolini).
VOLLEYBALLjubljana : Vlepič, Mijoč 14, Ferlinc 9, Čotar 1, Dolenc - libero, Pavić, Crnjac 6, Mihalinec 17, Janežič - libero, Vrhovnik 3, Arnež 6, Flego 2. Trener: Gregor Rozman.
Calcit Volleyball: Grudina 14, Božič, Mihevc 7, Blažič 9, Pahor, Igličar 26, Zaplotnik, Zatković, Jerala - libero, Turk, Koleva 21, Van de Vyver 4. Trener: Nicola Negro.

V prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva so se morale v ljubljanskem obračunu odbojkarice Calcit Volleyballa pošteno potruditi, da so premagale Volleyball Ljubljano, ki je z uvrstitvijo med štiri najboljše slovenske ekipe svoj osnovni cilj dosegel. Vendar pa so varovanke Gregorja Rozmana želele narediti še korak več in izsiliti vsaj tretjo tekmo. Po prvih dveh nizih so bile na dobri poti, v tretjem pa so aktualne državne prvakinje, ki so bile brez svoje prve korektorke Olivere Kostić, le prevzele vajeti v svoje roke ter strle odpor domače ekipe. Z zmago so se kalcitovke tudi uvrstile v finale končnice državnega prvenstva, prva tekma proti Novi KBM Braniku bo na sporedu v četrtek, 13. aprila, v Mariboru.

Prvi niz je minil v znamenju domače ekipe, ki je bila praktično ves čas v vodstvu, na servis Marine Crnjac, ki je dosegla tudi šest asov, pa so gostjam pobegnile za šest točk. Vendar so se varovanke Nicole Negra, ki so za šest točk zaostajale tudi pri izidu 12:18, vrnile v igro, z blokom Urške Igličar pa so izid na 22. točki izenačile. Katja Mihalinec je nato svoji ekipi spet priborila servis, niz pa se je končal z dvema lastnima napakama odbojkaric Calcit Volleyballa.

Še bolj izenačen in razburljiv je bil drugi niz, v katerem so z asom Tine Grudine gostje na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk, ob drugem so vodile še za tri, še bližje izenačenju v nizih pa so bile po novi točki Igličarjeve za vodstvo z 20:16. A do izenačenja v nizih ni prišlo, kajti na servis Nuše Ferlinc so domačinke prišli na točko zaostanka (20:21), po novih dveh lastnih napakah kalcitovk pa celo do prve zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. Prvo je Pia Blažič ubranila, nato z asom svoji ekipi priborila zaključno žogo za zmago v drugem nizu, vendar so z blokoma Mihalinčeve in Ferlinčeve do zaključne žoge prišle domače odbojkarice in jo nato z asom Maše Arnež tudi izkoristile.

V tretjem nizu so kalcitovke le zaigrale, kot se za dvakratne zaporedne državne prvakinje spodobi. Ilka van de Vyver je razigrala soigralke, v napadu se je Igličarjevi pridružila še Slavina Koleva, svoje je dodala Tina Grudina. Z asom Katje Mihevc so gostje na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo devetih točk, niz pa je bil dokončno odločen po bloku Igličarjeve za vodstvo z 22:10.

Domače odbojkarice so v četrtem nizu spet zapretile gostjam, ki so nekoliko popustile na sprejemu in po dveh asih Arneževe je bilo 8:5 za Volleyball Ljubljano. S tremi točkami prednosti so vodile tudi še pri izidu 12:9, ob drugem tehničnem odmoru pa so zaostajale za točko. Koleva je z dvema uspešnima napadoma gostjam prinesla že šest točk prednosti (22:16), Igličarjeva pa izenačenje v nizih in tie-break.

Tudi v tie-breaku aktualnim državnim prvakinjam na začetku ni šlo vse po njihovih željah, saj so po uspešnem napadu Helene Mijoč zaostajale za tri točke (1:4), vendar so na peti točki izid izenačile, nato pa z blokom Van de Vyverjeve na menjavo strani odšle z dvema točkama prednosti. Ko je bila v bloku uspešna Mihevčeva, v napadu pa Koleva in je bilo na semaforju 13:8, je bila tekma odločena, odbojkarice Calcit Volleyballa pa so se še osmič zaporedoma uvrstile v finale končnice državnega prvenstva.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice