Mali grad

Odbojkarji praznih rok iz Harkova, odbojkarice priložnost za častni niz zamudile v prvem nizu

20.01.2016

 

Odbojkarji praznih rok iz Harkova

Odbojkarji praznih rok iz Harkova, odbojkarice priložnost za častni niz zamudile v prvem nizuOdbojkarji Calcita Volleyballa so na prvi tekmi osmine finala pokala challenge v Harkovu morali priznati premoč domačemu Lokomotivu, ki je zmagala s 3:1. Povratna tekma bo na sporedu v sredo, 27. januarja, ob 20. uri v ŠD Kamnik. Za uvrstitev v četrtfinale bodo morali Kamničani ukrajinske odbojkarje premagati s 3:0 ali 3:1, nato pa še v t. i. zlatem nizu.

Lokomotiv Harkov – Calcit Volleyball  3:1 (19, 18, -22, 17)

Harkov - Palača športov Lokomotiv Harkov, gledalcev , sodnika: Ragazzini (San Marino) in Pajevski (Ukrajina).

Lokomotiv Harkov: Teromenko 7, Slinčuk 3, Žilinski 14, Kovalov, Plotnicki 9, Tatarincev 8, Kovalčuk 7, Rudnicki, Fomin - libero, Harmaš - libero, Tomin 20, Holoven.  Trener: Jurij Filipov.

Calcit Volleyball: Hribar - libero, Novljan 2, T. Štern 18, Štalekar 1, Vidmar, Štembergar Zupan 2, Brulec 3, Lakner, Kotnik 6, Ž. Štern 18, Videčnik 2, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

Kamniški odbojkarji so po slavju v pokalu Slovenije, ko so v finalu premagali ACH Volley, izgubili dve zaporedni tekmi v domačem prvenstvu, zato je bilo pred prvo tekmo osmine finala pokala challenge kar nekaj dvomov glede njihove trenutne forme. Ker na gostovanjih nekaj dni zaživijo kot pravi profesionalci, ki so osredotočeni samo na odbojko, se je trener Marko Brumen nadejal dobre predstave svojih varovancev. Ekipi Lokomotive je sicer na prvi tekmi dal prednost, saj gre za zelo »atletsko« ekipo, ki trenutno v ukrajinskem prvenstvu vodi brez poraza, pogosto pa igra prijateljske tekme z ruskim Belgorodom, trikratnim evropskim klubskim prvakom.

Kamniški odbojkarji so tekmo s trenutno najboljšo ukrajinsko ekipo - s katero so se pomerili tudi v sezoni 2002/3, ko so v takratnem pokalu Top teams, zdajšnjem pokal Cev, doma zmagali s 3:2, nato pa v gosteh izgubili z 0:3 – začeli s postavo Jan Brulec, Domen Kotnik, Žiga Štern, Žan Novljan, Jure Lakner, Tonček Šter in prosti igralec Klemen Hribar.  Ukrajinci so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk, do drugega so jo povečali še za tri točke, ko pa je bilo na semaforju 21:15, je bilo jasno, da Kamničanom ne bo uspelo slaviti v uvodnem nizu. 

Tudi drugi niz se je začel podobno kot prvi, do izida 6:7 so odbojkarji Calcita še sledili domači ekipi, ki je z delnim izidom 5:1 prišla do vodstva z 12:7. Z dvema zaporednima točkama so se slovenski pokalni zmagovalci domači ekipi še približali tri točke zaostanka, vendar so v končnici niza spet popustili, Ukrajinci so dosegli tri točke zapored, prišli do kar sedmih zaključnih žog za vodstvo z 2:0, izkoristili pa so že kar prvo. Podobno kot v prvem nizu so tudi v drugem imeli Kamničani težave na sprejemu, naredili so tudi preveč lastnih napak. V napadu sta jim največ težav povzročala ukrajinska reprezentanta, korektor Jurij Tomin in bloker Kostantin Žilinski.

V tretjem nizu so gostje le strnili svoje vrste, popravil sprejem, s tem posredno tudi igro v napadu. Na prvi tehnični odmor so odšli s prednostjo dveh točk, na drugega že šestih. Toda po vrnitvi na igrišče so Ukrajinci dosegli tri točke zapored, pred vstopom v končnico niza so za Kamničani zaostajali le še za dve točki (18:20), vendar to Brumnovih varovancev, ki so z blokom Žige Šterna izkoristili drugo zaključno žogo, ni zaustavilo na poti do zmage v tretjem nizu. V njem se je "prebudil" Tonček Štern,  vendar je bil sprejem še naprej njihova šibka točka.

Četrti niz se je začel po notah gostujoče ekipe, ki je povedla s 5:2, že na šesti točki je sledilo izenačenje, do prvega tehničnega odmora je domači Lokomotiv povedel za dve točki. Z asom Žige Šterna so Kamničani izid na osmi točki še izenačili, konec upov po tie-breaku pa je bilo s štirimi zaporednimi točkami Žilinskega, od tega dve z blokom, saj so Ukrajinci z delnim izidom 7:1 povedli z 19:11.  Težave na sprejemu v kamniški ekipi so se nadaljevale, spet je bil slabši izkoristek v napadu, tudi na servisu, ki je bil v tretjem nizu na visoki ravni, niso bili več tako uspešni. Manjkal je tudi večji prispevek blokerjev, ki so v napadu prispevali le dve točki.


Odbojkarice priložnost za častni niz zamudile v prvem nizu

Odbojkarice Calcita Ljubljane so tudi svojo peto tekmo v skupini B lige prvakinj, zadnjo v dvorani Tivoli, končale brez osvojenega niza. Blizu želenemu cilju so bile v uvodnem nizu, v katerem so še vodile z 21:19, nato pa so osvojile le še točko. Svojo zadnjo tekmo med najboljšimi evropskimi klubi bodo imeli prihodnjo sredo, ko bodo gostovale pri poljski ekipi PGE Atom Trefl Sopot.

Calcit Ljubljana – Igor Gorgonzola Novara  0:3 (-22, -14, -17)

Ljubljana - Dvorana Tivoli, gledalcev 400, sodnika: Witte (Nemčija) in Mitev (Belorusija).

Calcit Ljubljana: Božič, Vrhovnik 1, Igličar 6, Forštnarič, Kučej 6, Kostić 6, Aragao 3, Hribar 2, Jerala - libero, Turk 4, Potokar 7, Koleva 7. Trener

Igor Gorgonzola Novara: Fawcett 3, Wawrzyniak 11, Malešević 5, Guiggi 4, Cruz 7, Bruno, Chirichella 9, Sansonna, Signorile 1, Bosetti 6, Bosio 1, Fabris 7.

Slovenske državne prvakinje so si na svoji zadnji tekmi v dvorani Tivoli v letošnji ligi prvakinj želele od svojih najbolj zvestih navijačev posloviti vsaj s častnim nizom. Vendar trener Gašper Ribič ni mogel računati na vse svoje igralke, kajti Tina Grudina ima še vedno težave z gležnjem in je ni bilo v postavi, Mojca Božič pa tudi še ni popolnoma okrevala po bolečinah v kolenu. Na drugi strani mreže so odbojkarice Novare, ki so v domačem prvenstvu trenutno le točko za prvim mestom, v skupini B izgubile vse možnosti za drugo mesto in uvrstitev v osmino finala. V primerjavi s prvo tekmo na domačem igrišču so v Ljubljano prišle močnejše za ameriško reprezentantko Nicole Fawcett, na klopi pa ni bilo več trenerja Luciana Pedulla, ki ga je zamenjal Marco Fenoglio.

Domači trener Gašper Ribič je tekmo začel s Cecilio Aragao, Moniko Potokar, Slavino Kolevo, Eleno Kučej, Kajo Turk, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo, z vsemi trenutno najboljšimi igralkami so na igrišče stopile tudi italijanske odbojkarice. Več razlogov za dobro voljo je do prvega tehničnega odmora imel Ribič, saj so njegove varovanke z blokom Potokarjeve nanj odšle s točko prednosti, vodile pa so tudi že s 4:1 in 5:2. Z blokom Monike Potokar so na prvi tehnični odmor odšle s točko prednosti, z blokom Kaje Turk je še 9:7. Vendar so jih gostje na 12. točki ulovile, z uspešnim napadom Fawcettove pa ob drugem tehničnem odmoru vodile s točko naskoka. Do konca niza so calcitovke presenetljivo prevladovale v bloku, dosegle so jih kar pet, Novara le dva, z asom Ane Katarine Hribar pa so pred vstopom v končnico povedle z 21:19. Fenoglio je vzel polminutni odmor, na servis Fawcettove pa so odbojkarice navkljub vsemu osvojile uvodni niz. Do zmage v njem so prišle z drugo zaključno žogo, ki jo je izkoristila hrvaška korektorka Samanta Fabris.

Drugi niz se za domačo ekipo ni začel najbolje. Že ob koncu uvodnega niza so popustile na sprejemu, tudi blok ni bil več na isti ravni, zato pa so gostje "pritiskale" s servisom in po asu italijanske reprezentantke Martine Guiggi je Ribič pri zaostanku petih točk vzel polminutni odmor (4:9), nato pri zaostanku šestih (8:14) še drugega. Obrestovala se mu ni niti menjava Kostićeve z Urško Igličar, kajti ob ne ravno prepričljivem sprejemu so italijanske zlahka zaustavljale napade domačih in na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo osmih točk. Po visokem vodstvu je gostujoči trener zamenjal praktično celotno prvo postavo, v igri sta ostali le obe blokerki in prosta igralka, razmerje moči na igrišču pa se ni spremenilo, saj je Novara drugi niz zanesljivo dobila.

Tudi tretji niz se je začel podobno, kot se je končal prvi in kot je potekal v večjem delu drugega niza, s premočjo italijanske ekipe, ki je še naprej igrala z igralkami, ki so končale drugi niz. V domači ekipi je v igri ostala Igličarjeva, zaostanek ob prvem tehničnem odmoru pa je bil pet točk. Italijanska ekipa je še naprej "pritiskala" s servisom, domačim odbojkaricam pa nikakor niso uspele sestaviti dobrega napada. Po treh zaporednih asih Poljakinje Magdalene Wawrzyniak je bilo že 14:4 za Novaro, s tem pa je bilo dokončno jasno, da Ljubljančanke ne bodo prišle do želenega cilja in vsaj častnega niza v letošnji ligi prvakinj. Zadnjo priložnost zanj bodo odbojkarice Calcita Ljubljane imele prihodnjo sredo, ko bodo gostovale na Poljskem pri ekipi PGE Atom Trefl Sopot.

Izjave po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Že pred tekmo smo se zavedali, da bo naša priložnost za želeni osvojeni niz že v prvem in nismo bili daleč od uspeha. Ne komentiram rad sodniških odločitev, toda danes v prvem nizu niso šele v našo korist, če bi šle, bi se niz morda drugače končal. Žal naše nadaljevanje ni bilo več tako uspešno. Spet smo 'padli' v drugem nizu, namesto, da bi se borili naprej, smo preveč popustili. Z nekaterimi stvarmi sem zadovoljen, z drugimi ne, predvsem zato, ker se ne držimo dogovora in discipline v igri. Na tem bomo morali več delati.«

Monika Potokar, sprejemalka Calcita Ljubljane: »Tekma se je razvijala v dveh delih. V prvem nizu smo dale vse od sebe, zelo smo si želele tega niza, tudi Italijanke so bile nekoliko presenečene nad našo igro, morda so nas malo podcenjevale. Toda v nadaljevanju so nasprotnice začele 'pritiskati' s servisi, imele smo težave na sprejemu, saj smo dobile preveč asov.  Škoda tistega prvega niza, v drugem in tretjem pa je do izraza prišla večja kakovost italijanske ekipe. Nam se pozna, da prvič igramo na tej ravni tekmovanja, morda nam manjka tudi več samozavesti in preveč spoštujemo nasprotnice.«

Urška Igličar, korektorka Calcita Ljubljane: »Ne vem, zakaj se nam v ligi prvakinj ponavlja, da po običajno dobrem prvem nizu v nadaljevanju popustimo. Danes smo v drugem nizu popolnoma padle in šele proti koncu tretjega smo spet začele igrati. Ne vem, morda nam zmanjka potrebne energije, da bi nasprotnicam vso tekmo nudile večji odpor. Tudi v državnem prvenstvu se nam dogaja, da nam sprejem ne steče, sicer je vsakič boljši, ampak danes so imele Italijanke resnično odličen servis. Vsekakor pa veliko delamo na tem, da izboljšamo ta element igre.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice