Mali grad

Odbojkarji po hudem boju do novega finala, za odbojkarice tudi tokrat boljša Nova KBM Branik

23.12.2017

 

Po hudem boju do novega finala

Odbojkarji po hudem boju do novega finala, za odbojkarice tudi tokrat boljša Nova KBM BranikOdbojkarji Calcit Volleyja so le 38 ur po povratni tekmi drugega kroga pokala CEV v Ajacciu na Korziki v Hočah igrali prvo polfinalno tekmo zaključnega turnirja pokala Slovenije. Dvakratni zaporedni branilci pokalnega naslova so po hudem boju premagali Triglav Kranj s 3:2 (-23, 15, -25, 19,  13). V drugem polfinalu se bosta ob 17.30 uri pomerili ekipi ACH Volleyja in Hoč, danes zvečer ob 20. uri pa bo na sporedu še finalna tekma ženskega pokalnega tekmovanja med odbojkaricami Calcit Volleyja in Nove KBM Branika. Moški finalni dvoboj bo jutri, ob 17. uri.

Calcit Volley – Triglav Kranj   3:2 (-23, 15, -25, 19, 13)

Hoče – VŠD Hoče, 200 gledalcev, sodnika: Miklošič, Seifried (oba Maribor).

Calcit Volley: Pereira 13, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan 11, Ratek, Gil 7, Lazar, Vidmar 12, Okroglič 14, Štalekar 20, Kvas 1, Lakner, Kotnik 6, Štembergar Zupan 6. Trener: Gašper Ribič.

Triglav Kranj: Toman – libero, Lužovec, Bošnjak 1, Tučen 2, Bežek, Kos 12, Beravs 2, Bregant 14, Mali 13, Jenko 4, Maček 1, Kök 1, Rezar 14. Trener: Sašo Rop.

Pred skoraj natanko dvema mesecema so Kamničani pred svojimi navijači premagali kranjski Triglav s 3:1. Tista tekma je imela dvojni pomen, saj je ob državnem prvenstvu štela tudi za tekmovanje v srednjeevropski ligi, toda današnja je bila za obe ekipi vendarle veliko bolj pomembna. Tudi v lanski sezoni so se kamniški in kranjski odbojkarji na zaključnem turnirju v dvorani Planina pomerili v polfinalu, slavili so varovanci Gašperja Ribiča, ki so nato v nepozabnem finalu premagali še ACH Volley. V Hočah je odločitev padla šele v petem nizu, potem ko so Kamničani izgubili prvi in tretji niz.

Prvi niz je pripadel Kranjčanom, ki so bili praktično ves čas v zaostanku. Odbojkarji Calcit Volleyja so s točko Žana Novljana odšli s prednostjo petih točk, ob drugem so Kamničani vodili za štiri. Takšna je bila njihova prednost tudi po uspešnem napadu Primož Vidmarja za vodstvo z 21:17, toda na servis Mihe Malija je Kranjčanom uspel popoln preobrat, saj so dosegli kar šest zaporednih točk, Janko Bregant pa je izkoristil drugo zaključno žogo.

Toda v drugem nizu so kamniški odbojkarji le strnili svoje vrste in na servis Maxsona Pereire, dosegel je tudi dva asa, nasprotnikom pobegnili za devet točk (13:4). Tokrat niso ponovili napake iz uvodnega in zanesljivo dobili drugi niz. V izenačenem tretjem nizu so prvi do prednosti treh točk prišli odbojkarji Triglava, ki so z blokom Mihe Malija povedli s 17:14. S tremi zaporednimi točkami Domna Kotnika so pred vstopom v končnico do prednosti prišli Kamničani (21:20), po zaslugi Žana Novljana pa so prišli tudi do zaključne žoge za vodstvo z 2:1 v nizih. Toda Kranjčani so z blokom Malija izid izenačili, Bregant pa je bil tisti, ki je v tretjem nizu dosegel zadnjo točko.

V četrtem nizu sta bili ekipi skupaj do 13. točke, Tine Kvas pa je z asom Calcit Volleyju priboril tri točke prednosti (17:14). Čeprav so se jim Kranjčani z blokom Gala Timoteja Kosa približali na točko zaostanka (19:20), je bila končnica niza popolnoma v znamenju kamniške ekipe, v kateri je bil v napadu učinkovit Sašo Štalekar, niz pa se je končal z asom Kotnika.

Odločilni peti niz so bolje začeli branilci naslova, ki so povedli s 3:0, nato s 5:1, ob menjavi strani so svojo prednost povečali še za točko. S petimi točkami prednosti so vodili tudi še pri izidu 10:5, vendar se Kranjčani še niso sprijaznili s porazom, saj so se z delnim izidom 4:1 Kamničanom približali le na dve točki zaostanka, na trinajsti točki pa so izid izenačili. Toda do preobrata ni prišlo, kajti Domen Kotnik in Andrej Štembergar Zupan sta na najboljši možni način končala napad Calcit Volleyja.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyja: »Svojim igralcem lahko le čestitam za zmago. Tudi danes so bili v naši igri vzponi in padci, vendar so bili tokrat razumljivi, kajti šele včeraj pozno popoldne smo se vrnili iz Francije, tako da praktično nismo imeli časa, da bi se pripravili na tekmo. Danes je bila najbolj pomembna zmaga, do nje smo po hudem boju prišli, upam pa, da se bodo do jutri fantje spočili, da bodo prikazali svojo najboljšo igro. Seveda, če jim je ostalo še kaj moči po tem napornem urniku tekem.«

Tudi tokrat boljša Nova KBM Branik

Odbojkarice Calcit Volleyja so v finalu pokala Slovenije v Hočah tudi tokrat, podobno kot lani v Kranju, morale priznati premoč Nove KBM Branika, ki je zmagala s 3:1 (17, 13, -20, 24). Za Mariborčanke je to že sedemnajsta pokalna lovorika, Kamničanke so ostale pri dveh, ekipi pa se bosta spet srečali 7. januarja, ko bo v Mariboru tekma v srednjeevropski ligi, ki bo veljala tudi za državno prvenstvo. Že tri dni pozneje bo v mariborski dvorani Lukna na sporedu še povratna tekma drugega kroga pokala CEV.

Nova Branik – Calcit Volley   3:1 (17, 13, -20, 24)

Hoče – VŠD Hoče, 500 gledalcev, sodnika: Markelj (Bled), Valentar (Prevalje).

Nova KBM Branik: Mlakar 25, Košenina, Kaučič 10, Sužnik - libero, Bračko, Vovk , Najdič 2, Milosavljević, Sobočan 13, Jerala 7, Pintar 12, Blagne, Koskelo - libero, Krajnc. Trener: Samo Miklavc

Calcit Volley: Grudina 9, Mihevc 3, Blažič 2, Igličar 13, Mihalinec 14, Zaplotnik, Pogačar 1, Zatkovič, Janežič – libero, Brčić 1, Jerala, Mijoč 7, Pahor – libero 1. Trener: Gregor Rozman.

Težjo pot do finala zaključnega turnirja pokala Slovenije so imele odbojkarice Calcit Volleyja, ki so s 3:1 (-23, 19, 23, 17) premagale ekipo Formula Formis, Nova KBM Branik pa je bila brez izgubljenega niza, s 3:0 (13, 22, 14) ugnala Alianso Šempeter. Mariborčanke, ki so do zdaj že šestnajstkrat osvojile pokalno lovoriko, tudi zadnje tri, so pred devetimi dnevi na prvi tekmi drugega kroga pokala Slovenije v Šempetru, premagale Kamničanke, ki pa so takrat še bile brez hrvaške podajalke Bernarde Brčić.

V prvem nizu so Mariborčanke opravičile vlogo favoritinj. Do enajst točke je bil izid še izenačen, Kamničanke so na servis Tine Grudine ob prvem tehnične odmoru vodile za dve točki, nato pa so bankirke z delnim izidom 6:1 po bloku Ele Pintar prišle do neulovljivih šest točk prednosti (20:14). Niti še drugi polminutni odmor, ne menjava Helene Mijoč s Pio Blažič pa niso spremenile razmerja moči na igrišču, kajti Mariborčanke so izkoristile že prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih.

Z dobro igro so branilke pokalnega naslova nadaljevale tudi v začetku drugega niza. Varovanke Gregorja Rozmana so imele še naprej težave na sprejemu, tudi njihov napad ni bil več tako učinkovit kot do sredine uvodnega niza, kar je Mariborčankam takoj po prvem tehničnem odmoru prineslo že šest točk prednosti (11:5). Vendar s tem kamniških težav še ni bilo konec, kajti po novih dveh točkah Ize Mlakar je bilo 15:8 za Novo KBM Branik, ki je na servis Alje Jerale po drugem tehničnem odmoru Kamničankam pobegnila na neulovljivih enajst točk (21:10). Niz se je končal z dvema zaporednima napakama odbojkaric Calcit Volleyja.

Ko so na začetku tretjega niza Kamničanke le popravile svoj sprejem, je bila tudi njihova igra v napadu bolj učinkovita. Prve tri točke za vodstvo s 3:0 je dosegla kapetanka Grudina, z boljšim servisom in asom Eve Pogačar pa so bankirkam pobegnile že za sedem točk (19:12). Čeprav so se jim Mariborčanke z asom Pintarjeve približale na tri točke zaostanka (20:23), sta Grudina in Pia Blažič poskrbeli, da do preobrata ni prišlo.

V četrtem nizu, podobno kot v uvodnem, sta bili ekipi skupaj do enajste točke, s tremi zaporednimi pa so varovanke Sama Miklavca izkoristile nezbranost v kamniški ekipi in prve prišle do treh točk prednosti (14:11). V režiji Anite Sobočan in Ele Pintar so Mariborčanke prišle tudi do štirih točk prednosti (18:14), vendar se kamniške odbojkarice niso predale. Z asom Urške Igličar so izid na 21. točki izenačile, nato pa po napadu Katje Mihalinec in napaki Mlakarjeve, sicer najbolj učinkovite igralke tekme, celo povedle s 23:21. Toda v končnici niza je Mlakarjeva popravila svojo napako, svoji ekipi priigrala dve zaključni žogi, drugo pa so bankirke po napaki Mijočeve tudi izkoristile.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Škoda za izgubljeno priložnost pri vodstvu s 23:21 v četrtem nizu, ko smo imeli dve situaciji, ki ju na svojo žalost nismo najbolje rešili. Žal se tokrat ni izšlo, nam je pa morda zmanjkal tisti kanček sreče, da bi se tekma končala tudi drugače. Na žalost smo tekmo začeli v nekakšnem krču, čeprav smo prvi del uvodnega niza dobro stali, potem pa niso našli pravega ritma. Na svoj servis, ki je naše glavno orožje, smo naredili premalo, toda ko smo v tretjem nizu spet prišli do svoje igre, predvsem na servisu in v povezavi z blokom in obrambo, nam je bilo bistveno lažje. Ampak z Mariborčankami bomo v letošnji sezoni igrali še nekajkrat, moramo gledati naprej in pozabiti na zapravljeno priložnost.«

Dosedanje zmagovalke pokala Slovenije:

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice