Mali grad

Odbojkarji Calcita v srednjeevropski ligi osvojili bronasto medaljo, odbojkarice pa po letu 2014 spet prve v Mevzi

13.03.2016

 

Odbojkarji Calcita v srednjeevropski ligi osvojili bronasto medaljo

Odbojkarji Calcita Volleyballa so v tekmi za tretje mesto premagali Posojilnico Aich/Dob in se prvič veselili medalje v srednjeevropski ligi. Do nje so prišli po še eni razburljivi tekmi, v kateri so dvakrat zaostajali, na koncu pa po preobratu v tie-breaku prišli do zaslužene zmage.

Calcit Volleyball – Posojilnica Aich/Dob  3:2 (-20, 21, -20, 21, 11)

Ljubljana - Dvorana Tivoli, gledalcev 120, sodnika: Brlas (Hrvaška) in Batkai-Katona (Madžarska).

Calcit Volleyball: Hribar, Novljan 9, T. Štern 25, Štalekar 6, Vidmar 2, Štembergar Zupan 8, Brulec 1, Lakner 3, Kotnik 7, Ž. Štern 12, Videčnik, Konjedic.

Posojilnica Aic/Dob: Krasnevski 11, Hruška 2, Palgut 1, Weber, Wohlfahrstätter 10, Pavlović 12, Mlynarčik 14, Grut 16, Pušnik, Koncilja, Thaller 2.

Odbojkarji Calcita v srednjeevropski ligi osvojili bronasto medaljo, odbojkarice pa po letu 2014 spet prve v Mevzi Na petkovih polfinalnih tekmah zaključnega turnirja srednjeevropske lige so bili tako Kamničani kot Dobljani bilzu uvrstitve v finale, saj so oboji izgubili šele v tie-breaku. Z igro so bolj navdušili odbojkarji Calcita Volleyballa, ki so prikazali eno svojih boljših iger v letošnji sezoni, ki v srednjeevropski ligi še niso prišli do odličja. Na turnirju v Pliberku v rednem delu tekmovanja je zmagala Posojilnica Dob s 3:2.

Kamničani so dvoboj z Dobljani začeli z Janom Brulcem, Primožem Vidmarjem, Andrejem Štembergar Zupanom, Žanom Novljanom, Juretom Laknerjem, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem, do prvega tehničnega odmora pa so si nabrali tri točke zaostanka. Ob boljšem servisu in bolj učinkoviti igri v napadu, predvsem to velja za Slovaka Petra Mlynarčika, so si gostje iz Doba pred drugim tehničnim odmorom priigrali pet točk prednosti (10:15), po napaki Belorusa Kirila Krasnevskega so se jim Kamničani približali na 18:20. Matjaž Hafner, ki v letošnji sezoni vodi ekipo z Doba, je vzel polminutni odmor, Novljan je z blokom dosegel še eno točko za calcitovce, toda nato so Dobljani dosegli tri zaporedne točke, niz pa je z asom zaključil Mlynarčik.

V drugem nizu je namesto Vidmarja v igro vstopil Žiga Štern, kamniški odbojkarji pa so ob nekoliko boljši učinkovitosti v napadu, v prvem nizu je bila ta 39-odstotna, v drugem 50-odstotna, na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti, po uspešno izvedenem »penalu« Laknerja so prvič na tekmi pobegnili za tri točke (11:8). Z novo točko Mlynarčika je na 11. točki sledilo novo izenačenje, vendar so na servis Laknerja Kamničani spet ušli za tri točke, na drugi tehnični odmor pa so odšli z dvema točkama prednosti. Do prve občutnejše prednosti so varovanci Marka Brumna prišli po bloku Štembergar Zupana in asu Novljana, ko so povedli 20:15, kar jim je zadostovalo za zanesljivo zmago v drugem nizu, čeprav so do izenačenja prišli šele po tretji zaključni žogi. V bloku je bil uspešen Novljan.

Uvod v tretji niz za kamniško ekipo ni bil tako uspešen, saj so kar trije njihovi servisi končali v avtu, ali v mreži, za nameček so jih Dobljani do prvega tehničnega odmora še trikrat zaustavili z blokom, zato je Calcit ob prvem tehničnem odmoru zaostajal za tri točke. Po dveh napakah Žige Šterna je bil kamniški zaostanek že pet točk (5:10), Brumen pa je prvič na tekmi v igro poslal Domna Kotnika. Zaostanek petih točk je bil tudi ob drugem tehničnem odmoru. Kamničani so se nasprotnikom dvakrat približali na dve točki zaostanka, imeli pri 16:18 tudi protinapad za še eno točko, namesto tega so Dobljani dosegli dve točki zapored in spet prišli do večje prednosti. Niz se je končal s še eno kamniško napako. V tem nizu so Kamničani naredili kar devet napak na servisu od skupaj 21 izvedenih, Dobljani so jih tudi šestkrat zaustavili z blokom.

V četrtem nizu je začel delovati tudi kamniški blok, manj je bilo napak na servisu, kar jim je ob prvem tehničnem odmoru prineslo prednost točke, ob drugem po uspešnem napadu Žige Šterna že štiri. Po še enem dobrem servisu Novljana se je na mreži odlično znašel Sašo Štalekar, Calcit Volleyball pa je povedel 17:12. Vendar jim to še ni zagotavljalo izenačenja v nizih, kajti Posojilnica Dob se jim je približala na dve točki zaostanka (16:18), z asom Kirila Krasnevskega le še na točko (19:20), toda po polminutnem odmoru so Kamničani dosegli dve zaporedni točki in nekoliko lažje zadihali. A le na kratko, saj je s polminutnim odmorom odgovoril Hafner, njegovi varovanci so se Kamničanom še enkrat približali na točko zaostanka, vendar so Novljan ter brata Žiga in Tonček Štern le preprečili preobrat.

Odločitev o tretjem mestu v srednjeevropski ligi je tako padla v tie-breaku, ki so ga z vodstvom 3:0 začeli odbojkarji Posojilnice Doba. Z asom Kotnika so se Kamničani nasprotnikom približali na točko zaostanka (5:6), imeli pa so tudi protinapad za izenačenje. Namesto tega so Dobljani na menjavo strani odšli z dvema točkama prednosti. Vendar se Kamničani niso predali, s kar štirimi bloki (Štalekar, Kotnik in Tonček Štern z dvema) so na servis Novljana povedli 14:10, zmago pa je potrdil tudi danes odlični Tonček Štern.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: »Razumljivo je, da naša igra ni bila tako dobra kot proti Innsbrucku. Vedeti je treba, da smo igrali z dvema svojima ključnima igralcema Janom Brulcem in Tončkom Šternom vseh deset nizov in sem resnično vesel, da sta ta napor zdržala. Pohvaliti velja tudi druge igralce, ki so jima lepo asistirali, tudi naš libero Klemen Hribar je bil oba dneva odličen, tako da se je še enkrat več pokazalo, da lahko računamo na večje število igralcev. Tretje mesto v srednjeevropski ligi je morda celo nad pričakovanji, se je pa na polfinalni tekmi kazalo tudi kaj več, ampak ostanimo na tleh. Naša resničnost je vendarle takšna, z včerajšnjo igro pa smo dokazali, da je pred nami lepa prihodnost, če bomo ostali v tej postavi.«

Matjaž Hafner, trener Posojilnice Doba: »Če nismo zmagali, si tega nismo zaslužili, tako je to v športu. Kamničani so si zmago zaslužili, čeprav je začel malce zaspano. Mi smo na trenutke prikazali željo po zmagi, vendar na igrišču ni bilo dovolj odgovornosti. Preprosto smo padli na zrelostnem izpustu. Calcit Volleyball ima zelo dobro ekipo, v kateri je nekaj odličnih posameznikov, ki jim mi nimamo, mi lahko igramo le kot ekipa, danes pa nismo bili pravi. V odbojki vedno zmaga boljši.«

Po letu 2014 spet prve v Mevzi

Odbojkarice Calcita Ljubljane so z odlično igro v finalu srednjeevropske lige brez izgubljenega niza premagale do zdaj neporaženo madžarsko ekipo Linamar Bekescsabai in se še drugič v zgodovini kluba veselile zmage v tem tekmovanju. V sredo bodo slovenske prvakinje v državnem prvenstvu v Tivoliju v 9. krogu modre skupine 1. DOL za ženske gostile Luko Koper.

Calcit Ljubljana – Linamar Bekescsabai  3:0 (21, 19, 19)

Maribor - Dvorana Lukna, gledalcev 250, sodnika: Schimpl (Slovaška), Isajlovic (Avstrija).
Calcit Ljubljana: Grudina 9, Božič, Vrhovnik, Igličar, Forštnarič, Kučej 10, Kostić 13, Hribar 2, Jerala – libero, Turk, Potokar 8, Koleva 12, Van de Vyver 1. Trener: Gašper Ribič.
Linamar Bekescsabai: Soos 5, Szakmary 9, Szpin - libero, Kanizsai, Clement 5, Korniss, Talas 5, Fabian, Nagy, Bodnar 2, Matić 12, Molcsanyi, Holst 1. Trener: Saša Nedeljković.

Slovenske državne prvakinje so po včerajšnji polfinalni zmagi nad Novo KBM Branikom prevzele vodstvo v državnem prvenstvu, hkrati pa so se uvrstile še v finale srednjeevropske lige, v katerem so se pomerili z do zdaj neporaženim Linamar Bekescsabaijem. Najboljša madžarska ekipa, ki do zdaj brez poraza brani lanskoletni naslov v državnem prvenstvu, je bila neporažena tudi v rednem delu srednjeevropske lige. Calcitovke je na turnirju  v Budimpešti premagala s 3:1, toda danes je bila v mariborski Lukni brez pravih možnosti proti razigranim odbojkaricam Calcita Ljubljane.

Varovanke Gašperja Ribiča, ki so tudi današnjo tekmo začele z Ilko van de Vyver, Moniko Potokar, Slavino Kolevo, Tino Grudino, Eleno Kučej, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo so do prve večje prednosti 15:11 prišle po zaslugi Koleve. Z dvema asoma Ane Katarine Hribar so calcitovke prišle do nedosegljivega vodstva 24:17, zmago v uvodnem je potrdila Kučejeva.

Tudi v drugem nizu so slovenske državne prvakinje nadaljevale z odlično igro. Na servis Koleve so povedle 7:3, vendar so jim madžarske odbojkarice odgovorile s petimi zaporednimi točkami. A le na kratko, kajti v nadaljevanju niza je bilo spet vse v znamenju v tem trenutku najboljše slovenske ekipe. Razigrala se je Koleva in ob drugem tehničnem odmoru je bilo 16:11 za vrsto Calcita. Madžarske so se jim še približale na dve točki zaostanka (16:18), končnica pa je bila spet v znamenju slovenskih državnih prvakinj.

Calcitovke so tudi v tretjem nizu prikazale dobro igro, za katero so tekmice le na trenutke našle protiorožje. Povedle so 8:5, nato so si privoščile nekaj neuspešnih napadov in pobudo na igrišču je prevzela madžarska ekipa, ki je ob drugem tehničnem odmoru vodila 16:14. V nadaljevanju je ljubljanska ekipa spet strnila vrste in s štirimi zaporednimi točkami dosegla preobrat (18:16). Z uspešnimi napadi Kostičeve je prednost v končnici narasla na 24:19, zmagovito točko pa je z blokom za veselje v vrsti Calcita poskrbela Kučejeva.

Za najboljšo igralko turnirja so razglasili Slavino Kolevo, za najboljšo prosto igralko Metko Jeralo, za najboljšo napadalko Olivero Kostić, za najboljšo podajalko pa Ilko van de Vyver. Naziv najboljše blokerke je osvojila Sarah Clement (Linamar).

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljana: »Čestitam dekletom za izvrstno igro. Vesel sem, da smo zmagali. Cilj, ki smo si ga zastavili, smo dosegli. Ekipa je pokazala karakter. Tudi v težkih trenutkih je našla pravo igro za izhod, pokazala je tudi dobršno mero psihološke trdnosti. V ključnih trenutkih so dekleta dokazala tudi zrelost. Bilo je tudi nekaj slabosti, a te se ob zmagoslavju pozabijo. Uspeh je dobra spodbuda za nadaljevanje sezone, v kateri nas čakajo še zahtevne tekme.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice