Mali grad

Odbojkarji Calcita le še z eno tekmo do finala, odbojkarice so premagale Vital

17.04.2016

 

Le še tekma do finala

Odbojkarji Calcita Volleyballa so na prvi polfinalni tekmi končnice 1. DOL za moške na domačem igrišču premagali Panvito Pomgrad in se le še korak približali do uvrstitve v veliki finale. Vanj se bodo skušali uvrstiti že v sredo, 20. aprila, ko jih v Murski Soboti čaka druga polfinalna tekma.

Calcit Volleyball – Panvita Pomgrad  3:0 (20, 21, 26)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik, gledalcev 300, sodnika: Globačnik (Topolšica) in Melavc (Šempeter v Savinjski dolini).
Calcit Volleyball: Hribar - libero, Novljan 4, T. Štern 8, Štalekar 1, Vidmar, Štembergar Zupan 11, J. Brulec 1, Lakner 2, Kotnik 1, Ž. Štern 16, Videčnik, Konjedic. Trener: Marko Brumen.
Panvita Pomgrad: Pečnik, Šmitran 7, Kvas 1, Detela 7, Rojnik 8, Fridrih - libero, Flisar 9, Bogožalec 11, Menih - libero, Grabar 1, Drvarič 1. Trener: Dejan Fujs.

Odbojkarji Calcita le še z eno tekmo do finala, odbojkarice so premagale Vital  Lažjo pot do polfinala končnice, peto zapored, so imeli odbojkarji Calcita Volleyballa, ki so v četrtfinalu v dveh tekmah premagali Krko, medtem ko so Sobočani potrebovali tri tekme, da so zlomili odpor Triglava in se četrtič zapored uvrstili med štiri najboljše slovenske ekipe. Vendar je bila edina prednost Kamničanov, saj so na štirih medsebojnih tekmah v letošnji sezoni obe ekipi slavili po dvakrat, obakrat v svoji dvorani.

V izenačenem uvodnem nizu so prvi z dvema točkama prednosti povedli Sobočani, z blokom Tončka Šterna pa so s 7:6 do vodstva prišli domači odbojkarji, ki so s točko prednosti odšli tudi na prvi tehnični odmor. Žiga Štern je po odlični podaji Jana Brulca poskrbel za vodstvo 14:12, z dvema zaporednima asoma Tončka Šterna je bilo že 19:15. Sobočanom se do konca niza ni več uspelo približati na točko zaostanka, zanje pa so bili v končnici niza usodni servisi Jureta Laknerja, ki je z asom poskrbel za kar šest zaključnih kamniških žog, do vodstva z 1:0 so prišli po drugi.

Drugi niz so bolje začeli soboški odbojkarji, ki so po točki Aljoše Bogožalca povedli 8:6, vendar so se Kamničani na servis Matica Videčnika vrnili v igro, svojega vodstva pa do konca niza niso več izpustili iz rok. Ob boljši igri v bloku, dva zapored je dosegel Žan Novljan, so gostom pobegnili za tri točke (13:10). Za mirnejšo končnico je z novim blokom poskrbel Novljan, saj je bilo na semaforju 22:17, a je po dveh zaporednih točkah gostov domači trener Marko Brumen vzel polminutni odmor. S točko Bogožalca so Sobočani prišli na dve točki zaostanka (20:22), a s po napaki Jerneja Detele Kamničani prišli do treh zaključnih žog v drugem nizu. Po novi napaki gostov v napadu, tokrat Jakoba Rojnika, so izkoristili že kar prvo.

V tretjem nizu so z blokom Matica Videčnika prvi do nekoliko večje prednosti prišli domači odbojkarji (6:3), vendar so ob odhodu na polminutni odmor zaostajali za točko. Sobočani so zmanjšali število lastnih napak, popravili so igro v napadu, v bloku sta se izkazala Gorazd Flisar in Jakob Rojnik, Jernej Detela pa je s "šikom" iz druge linije poskrbel za vodstvo Panvite Pomgrada s 13:10. Ob drugem tehničnem odmoru so Kamničani zaostajali že za pet točk. V končnici so se Kamničani gostom približali na točko zaostanka, napako je naredil Flisar, z dvema Žige Šterna pa povedli 23:22. Z dvema zaporednima točkama, drugo je z blokom dosegel Bogožalec, so jim odgovorili soboški odbojkarji, vendar sta domačo ekipo reševala Žiga Štern in Andrej Štembergar Zupan. Kamničani so do končne zmage prišli po napaki Bogožalca.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: »V končnicah nizov smo ohranili višjo zbranost od nasprotnika, ki nam je po 15., 16.točki 'podaril' nekaj žog s svojimi napakami. Po drugi strani me veseli, da je bil Štembergar Zupan tako uspešen tudi na položaju na mestu korektorja in tudi po njegovi zaslugi smo se v tretjem nizu izvlekli. Drugi so igrali v smislu toplo-hladno, nekaj časa blesteče, nekaj časa pa tudi precej slabše.«


Calcitovke povedle 1:0

Odbojkarice Calcita Ljubljane so v prvi polfinalni tekmi končnice 1. DOL za ženske v dvorani na Galjevici brez izgubljenega niza premagale UOK Vital Ljubljano. Za novo uvrstitev v finale državnega prvenstva potrebujejo le še zmago, do nje pa bodo skušale priti že v sredo, 20. aprila, ko bo v ljubljanski dvorani Galjevica na sporedu tudi druga polfinalna tekma končnice.

Calcit Ljubljana - Vital 3:0 (15, 21, 14)

Ljubljana -  Športna dvorana Krim na Galjevici, gledalcev 60, sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Markelj (Bled).
Calcit Ljubljana: Grudina, Božič, Igličar, Forštnarič, Kučej 2, Kostić 17, Hribar, Jerala - libero, Turk 12, Potokar 11, Koleva 11, Van de Vyver 5.Trener: Gašper Ribič.
* UOK Vital Ljubljana: Mijoč 7, Vogrič 2, Handanović 8, Čotar 1, Dolenc - libero, Zaplotnik 3, Pavič 6, Crnjac 1, Janežič - libero, Arnež 2, Flego. Trener: Gregor Rozman.

V dvoboju dveh ljubljanskih ekip, ki delujeta v okviru istega društva, je bila tudi na prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva prednost na strani branilk naslova. Zanje je bil to že osmi zaporedni nastop med najboljšimi štirimi slovenskimi ekipami, vitalovke so se vanj uvrstile po sedmih letih. Zato pa sta obe ekipi imeli teden dni časa, da se v miru pripravita na končnico sezone, saj so odbojkarice Calcita Ljubljane v četrtfinalu v dveh tekmah izločile Kemo Puconce, vitalovke pa Luko Koper.

Vitalovke so z asom Marine Crnjac povedle z 2:0, toda z blokom Kaje Turk so kalcitovke prvič na tekmi povedle (4:3), z asom Turkove, ki je še lani igrala za UOK Vital Ljubljano pa so na tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. Ob boljšem bloku in servisu, predvsem v bloku se je izkazala Turkova, so tokratne domačinke v dvorani na Galjevici, na drugi tehnični odmor odšle že s sedmimi točkami naskoka, kar jim je zadoščalo za mirno nadaljevanje niza. Z novima dvema blokoma sta ga končali Olivera Kostić in Turkova, ki je v uvodnem nizu dosegla kar pet blokov, enega je prispevala Kostićeva.

Drugi niz je bil izenačen do osme točke, čeprav so domače odbojkarice povedle 5:2. Varovanke Gregorja Rozmana so ob boljšem sprejemu prišle do bolj učinkovitega napada, nekajkrat so se izkazale tudi v obrambi, na drugi strani mreže je bila najbolj nevarna Kostićeva, ki je z dvema zaporednima uspešnima napadoma svoji ekipi spet priborila prednost treh točk (11:8). Po polminutnem odmoru trenerja Vitala Rozmana so njegove varovanke vrnile v igro, v napadu je bila nevarna nekdanja igralka Calcita Elmina Handanović in pri izidu 21:20 za domačo ekipo se je obetala zanimiva končnica. Da do nje ni prišlo, sta poskrbeli Kostićeva v napadu in Ilka van de Vyver z asom.

Tretji niz so bolje začele domače odbojkarice, čeprav so vitalovke rešile nekaj "težkih" žog, toda po uspešni akciji na mreži Turkove, so ob prvem tehničnem odmoru zaostajale za pet točk. S tremi zaporednimi točkami Kostićeve, od tega dve z asom, je zaostanek gostij znašel že osem točk (11:3). Tokrat polminutni odmor vitalovk ni vrnil v igro, prav tako ne menjave, čeprav se je Natali Pavič izkazala z dvema zaporednima točkama, kajti ob drugem tehničnem odmoru je Calcit vodil s sedmimi točkami prednosti. Spet je bil blok domače ekipe previsok za tokratne "gostje", na drugi strani pa je imel Gašper Ribič v napadu dovolj razpoloženih igralk, da je Calcit povedel z 1:0 v zmagah. Zmago je z blokom potrdila Turkova.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Vital je šel v tekmo lahko sproščeno, in karkoli bo v polfinalu naredil, bo zanj zelo dobro. Prvi in tretji niz smo odigrali, kot je treba, v nekaterih momentih bo treba igrati še bolje, na koncu pa sem lahko zadovoljen z zmago. Toda to je šele prva tekma, treba bo dobiti še eno in se uvrstiti v finale. V sredo pričakujem z naše strani še boljšo igro.«

Gregor Rozman, trener UOK Vital Ljbualjen: »Vdeli smo, da je Calcit nesporni favoriti, mi pa smo želeli dokazati, da nismo nezasluženo v polfinalu. Mislim, da smo danes to dokazali, predvsem to velja za drugi niz, ki bi ga ob manjšem številu lastnih napak lahko celo dobili. Toda ne glede na to, sem z igro lahko zadovoljen.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice