Mali grad

Odbojkarji Calcita Volleyballa preko Triglava do finala, Mariborčankam še šestnajsta pokalna lovorika

19.03.2017

 

Odbojkarji Calcita Volleyballa preko Triglava do finala

Odbojkarji Calcita Volleyballa preko Triglava do finala, Mariborčankam še šestnajsta pokalna lovorikaOdbojkarji Calcita Volleyballa so v drugi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije premagali Triglav Kranj s 3:1 (-25, 17, 18, 20). Kamničani se bodo v nedeljskem finalu, ob 20.30, pomerili z ekipo ACH Volleyja, ki je bila v prvi polfinalni tekmi s 3:0 (18, 27, 20) boljša od Krke.

Triglav Kranj – Calcit Volleyball  1:3 (25, -17, -18, -20)

Kranj - Športna dvorana Planina, gledalcev 1000, sodnika: Valentar (Prevalje), Skudnik (Mežica).

Triglav Kranj: Toman – libero 1, Lužovec, Tučen 3, Bregant 12, Planinc 13, Beravs, Bežek, Mali, Jenko 1, M. Kök 21, A. Kök 1, Rezar 8. Trener: Sašo Rop.

Calcit Volleyball: Štalekar 7, Hribar - liberoi, Golob, Novljan, Ratek, Okroglič, Vidmar, Pereira 19, Brulec 1, Lakner, Kotnik 17, Štembergar Zupan 14, Videčnik 7, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

V letošnji sezoni so domačini zaključnega turnirja v svoji dvorani v prvem delu prvenstva že premagali branilce pokalnega naslova, ki pa so zadnjo medsebojno tekmo v Kamniku prepričljivo dobili. Kamničane so v zadnjem času pestile poškodbe, Kranjčani pa so dvignili raven svoje forme, kar so pred 14 dnevi potrdili z zmago nad ACH Volleyjem v modri skupini 1. DOL za moške. Toda odbojkarji Calcita Volleyballa so bili po izgubljenem uvodnem nizu v nadaljevanju tekme boljši nasprotnik ter se zasluženo še drugič zaporedoma uvrstili v finale pokalnega tekmovanja, kjer bodo proti ACH Volleyju branili lanskoletno lovoriko.

Čeprav so Kranjčani s točko Mateja Köka povedli s 3:1, so na prvi tehnični odmor s tremi točkami, v napadu je bil uspešen Maxson Guilherme Pereira, prednosti odšli odbojkarji Calcita Volleyballa. Z asom Uroša Tučna so domačini izid na deveti točki izenačili, razpoloženi Pereira pa je z zaporednima točkama Kamničanom spet priboril tri točke prednosti (13:10). Dober servis Andreja Štembergarja Zupana je pred odhodom na drugi tehnični odmor izkoristil Matic Videčnik za vodstvo svoje ekipe s 16:12, toda z asom Jana Planinca so domačini izid na 18. točki izenačili. V razburljivi končnici so prvi do zaključne žoge prišli Kamničani, vodstva z 1:0 v nizih pa so se na koncu veselili odbojkarji Triglava, ko je napad uspešno zaključil Janko Bregant.

Domači odbojkarji, ki so v prvem nizu prevladovali na sprejemu, boljši so bili tudi na servisu, so tudi v drugem nizu ob prvem tehničnem odmoru zaostajali za tri točke. Do drugega tehničnega odmora je bil njihov zaostanek že sedem točk, saj so jih Kamničani kar trikrat zaporedoma zaustavili z blokom (dvakrat Videčnik, enkrat pa Kotnik), za nameček pa je lastno napako naredil še Planinc. Varovanci Gašperja Ribiča so zbrano igro nadaljevali do konca niza, ob precej boljšem bloku in bolj učinkovitem napadu so s točko Videčnika izid v nizih izenačili na 1:1.

Tretji niz so bolje začeli Kranjčani, ki so po uspešnem napadu Mateja Köka na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk, z asom Saše Štalekarja pa so Kamničani povedli z 9:8. Gostje so po zaslugi dveh zaporednih asov Štembergarja Zupana tudi v tretjem nizu prvi prišli do prednosti treh točk (14:11). Pereira je z novo točko svojo ekipo na drugi tehnični odmor popeljal z vodstvom 16:12, Kamničani pa so še naprej prevladovali v bloku. Po novem, že enajstim na tekmi, tokrat Pereire, so vodili že s 23:17. Z asom je niz končal Štembergar Zupan.

Kranjski odbojkarji se po zaostanku z 1:2 v nizih še niso sprijaznili s porazom in so na začetku četrtega niza z uspešnim napadom Mateja Köka, svojega najbolj razpoloženega igralca, povedli s 4:1. Toda Štembergar Zupan, ki je svojo odbojkarsko pot začel v Kranju, je na šesti točki izid izenačil, z blokom Štalekarja pa so Kamničani na prvi tehnični odmor že odšli s prednostjo dveh točk. Branilci pokalnega naslova so navduševali z igro v obrambi, saj zanje ni bilo izgubljene žoge, v napadu pa so imeli tri razpoložene igralce, in ko je napad uspešno zaključil Štembergar Zupan, je pri vodstvu s 17:11 Calcit Volleyball že bil na pragu finalnega obračuna z ACH Volleyjem. Uvrstitev v finale je z blokom, štirinajstim kamniškim, potrdil Kotnik.

Izjavi po tekmi

Andrej Štembergar Zupan, kapetan Calcit Volleyballa: »Tekmo smo začeli malenkost nervozno, kar velja za obe ekipi, naredili smo veliko dobrih stvari, pa tudi slabih, ki so jih Kranjčani v končnici prvega niza izkoristili. Vendar smo na prvi niz hitro pozabili, v drugi niz smo vstopili kot da ni bilo ničesar, prav nič nismo popuščali, v določenih elementih odbojkarske igre pa še bolj pritisnili. Tudi domačini so prikazali dobro igro, veseli pa me, da je bilo veliko število gledalcev, tudi naših iz Kamnika. Z uvrstitvijo v finale pokala smo svoj osnovni cilj dosegli, v njem pa bomo dali vse od sebe. Ukvarjali se bomo predvsem s svojo igro, kaj pa nam bo to prineslo, bomo videli.«

Jan Planinc, igralec Triglava Kranja: »V prvem nizu nam je zmago prinesla začetna evforija, ko smo s fanatično igro prišli do zmage, potem pa smo popustili na servisu in sprejemu, kar se je posledično poznalo, da nismo mogli razviti hitrejše igre. Kamničani so nas zaustavljali z blokom, verjetno pa se je poznalo tudi to, da imava v naši ekipi izkušnje s takšnimi turnirji le Janko Bregant in jaz. Odbojkarji Calcit Volleyballa so vso tekmo igrali konstantno, brez večjih nihanj v igri, to pa je na koncu tudi odločilo srečanje.«


Mariborčankam še šestnajsta pokalna lovorika

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v finalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije v Kranju  morale še petič v letošnji sezoni priznati premoč Nove KBM Branka, ki je zmagala s 3:2 (21, -21, 23, -27, 7). Za Mariborčanke je bil to že šestnajsti pokalni naslov, tretji zaporedoma, Ljubljančanke so ostale pri dveh.

Nova KBM Branik – Calcit Volleyball 3:2 (21, -21, 23, -27, 7)

Kranj - Športna dvorana Planina, gledalcev 800, sodnika: Novak (Dvor), Tomec (Novo mesto).

Nova KBM Branik: Mlakar 34, Blagne 4, Košenina, Kaučič 8, Vovk, Najdič 4, Milosavljević, Planinšec 17, Sobočan 15, M. Jerala, Pintar 1, Koskelo - libero. Trener: Bruno Najdič.

Calcit Volleyball: Grudina 17, Božič, Mihevc 4, Blažič 7, Pahor, Igličar 1, Zaplotnik, Kostić 22, M. Jerala - libero, Turk, Koleva 22, Van de Vyver 3. Trener: Bruno Najdič.

Na zadnjih sedmih finalnih tekmah ženskega slovenskega pokalnega tekmovanja so se odbojkarice Nove KBM Branika in Calcita Volleyballa srečale šestkrat, dvakrat so bile boljše kalcitovke, štirikrat pa bankirke, ki so dobile tudi lanskoletni finalni obračun. Tudi v letošnji sezoni so več uspeha imele mariborske odbojkarice, saj so dobile vse štiri medsebojne dvoboje, po več kot dveh urah in pol pa so se veselile še pete, do zdaj najbolj pomembne zmage.

Po izenačenem začetku uvodnega niza, ko so po uspešnem napadu Slavine Koleve Ljubljančanke še vodile z 9:8, so z blokom Anite Sobočan nasprotnicam pobegnile za štiri točke (14:10). V še večjih težavah so bile aktualne državne prvakinje, ki so so imele težave na sprejemu, po točki Saše Planinšec. Mariborčanke so povedle z 18:11, vendar so se Ljubljančanke vrnile v igro. Na servis Ilke Van de Vyver so se nasprotnicam približale na dve točki zaostanka (20:22), v končnici pa so po kar treh zaporednih lastnih napakah Mariborčankam omogočile vodstvo z 1:0 v nizih.

Tudi začetek drugega niza je pripadel mariborskim odbojkaricam, a le do vodstva s 5:2, kajti na servis Ilke Van de Vyver so z blokom Oliver Kostić varovanke Nicole Negra na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo dveh točk. Bankirke so na servis Anite Sobočan še prišle do vodstva (13:11), vendar so se kalcitovke hitro vrnile v igro, saj so bile po dveh zaporednih blokih Tine Grudine v prednosti tudi ob drugem tehničnem odmoru (16:13). Serija točk za Calcit Volleyball na servis Pie Blažič se je nadaljevala, kajti po bloku Koleve je bilo že 18:13 za ljubljansko ekipo. A s tem niz še ni bil odločen, Iza Mlakar je Mariborčanke približala na dve točki zaostanka (17:19), vendar do preobrata ni prišlo. Kostićeva je izkoristila drugo zaključno žogo za izenačenje v nizih.

V izenačenem tretjem nizu so s točko Koleve na prvi tehnični odmor s prednostjo odšle ljubljanske odbojkarice. Bolgarska reprezentantka je poskrbela tudi za vodstvo z 10:7 in prvi polminutni odmor Bruna Najdiča v tretjem nizu, ki je mariborski ekipi pomagal, saj so s točko Anite Sobočan po daljšem času spet povedle (14:13), z asom Marine Kaučič pa na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo dveh točk. Po dveh zaporednih napakah Mlakarjeve sta bili ekipi na 18. točki izenačeni, z blokom Grudine, že njenim sedmim na tekmi, pa so bile Ljubljančanke tiste, ki so spet vodile (19:18). V napeti končnici so bile bolje zbrane Mariborčanke, ki so po zaslugi Sobočanove povedle z 2:1 v nizih.

Na začetku četrtega niza sta se ekipi menjavali v vodstvu, na servis Kaučičeve in po napaki Koleve pa so do prve večje prednosti (10:7) prišle Mariborčanke, ki so s svojimi servisi povzročale težave sprejemalkam Calcita Volleyballa. Mlakarjeva je svoji ekipi priborila tudi prednost štirih točk (13:9), takšna je bila tudi razlika ob drugem tehničnem odmoru. Ljubljančanke so se jim z novim blokom, tokrat Van de Vyverjeve, približale na točko zaostanka (16:17), v še eni napeti končnici pa je Koleva izid na 20. točki izenačila, nato pa so po napaki Sobočanove Ljubljančanke izkoristile tretjo zaključno žogo za izenačenje v nizih. Mariborčanke so pred tem zapravile dve za končno zmago.

Po skoraj dveh urah in pol igre so v tie-breaku Ljubljančanke povedle s 3:1, toda na servis Sare Najdič so Mariborčanke dosegle kar devet zaporednih točk, visoke prednosti pa niso več izpustile iz rok. Tekma se je končala z lastno napako ljubljanskih odbojkaric.

Iza Mlakar je bila izbrana za najboljšo igralko zaključnega turnirja pokala Slovenije. Najboljša podajalka je bila njena soigralka Sara Najdič, Tina Grudina, igralka Calcita Volleyballa pa je bila najboljša blokerka.

Izjavi po tekmi

Iza Mlakar, igralka Nove KBM Branika: "Čeprav smo v letošnji sezoni že štirikrat premagale Calcit Volleyball, je bila današnja zmaga najbolj pomembna. Mislim, da se je z obeh strani igrala vrhunska odbojka, obe ekipi sta navdušili v vseh elementih odbojkarske igre, sama pa sem zelo ponosna na svojo ekipo. Odločilo je to, da smo naredile manj lastnih napak in bile boljše na servisu, pa tudi ves čas smo se zelo borile. Toda pravi vrhunec, državno prvenstvo, je šele pred nami."

Tina Grudina, igralka Calcita Volleyballa: "V letošnji sezoni se ves čas ponavlja ista zgodba, v dosti elementih odbojkarske igre smo boljše od Mariborčank, na koncu pa nam vedno manjka ena od stvari. Preprosto moramo ugotoviti, kaj je tisto, kar nam še manjka, da pridemo vsaj do naslova državnih prvakinj. Obe ekipi sta prikazali dobro igro, zato s tega stališča ni razlogov za slabo voljo, vsaj s te strani smo lahko zadovoljni in to bo lahko dobra popotnica za vrhunec sezone, ko se ob odločalo o naslovu državnih prvakinj."

Dosedanje zmagovalke slovenskega odbojkarskega pokala

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice