Mali grad

Odbojkarji Calcit Volleyballa s prednostjo v Apeldoorn, Calcitovke na pokalni zaključni turnir

03.12.2015

 

S prednostjo v Apeldoorn

Odbojkarji Calcit Volleyballa so na prvi tekmi šestnajstine finala pokala challenge s 3:0 (22, 18, 24) premagali nizozemsko ekipo Draisma Dynamo Apeldoorn. Povratna tekma bo na sporedu 16. decembra v Apeldoornu, v soboto, 5. decembra pa bo v Kamniku v 11. krogu 1. DOL za moške gostoval ACH Volley.

Calcit Volleyball – Draisma Dynamo Apeldoorn  3:0 (22, 18, 24)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 250 gledalcev. Sodnika: Georgiadis (Grčija) in Pop (Romunija).

Calcit Volleyball: Hribar - libero, Novljan 4, T. Štern 12, Štalekar 3, Vidmar, Štembergar Zupan 1, Brulec 3, Lakner 2, Kotnik 17, Ž. Štern 13, Videčnik 2, Konjedic.

Draisma Dynamo Apeldoorn: Bontrop - libero, Van Garderen, Anker 3, Van Capelle 8, Van Zeist 1, Verschuren 8, Van Dorsten, De Weijer 2, Boehm 4, Kruiswijk 9, Olmstead 7.

Nizozemski Apeldoorn je v sezoni 2002/3 že gostoval v Kamniku, takrat še z imenom Piet Zoomers in zmagal s 3:2. Boljši je bil tudi na domačem igrišču, izid je bil 3:1 ter v skupini osvojil prvo mesto, nizozemski odbojkarji pa so se v tej sezoni veselili tudi zmage v takratnem pokalu Top teams, zdajšnji pokal Cev. Vendar od leta 2011, ko so še zadnjič osvojili nizozemski pokalni naslov, niso bili več v samem vrhu nizozemske odbojke, pa tudi v Evropi niso bili več tako uspešni. Letošnjo sezono so začeli v pokalu Cev, vendar jih je v uvodnem krogu izločila češka ekipa Jihostroj Češke Budejovice.

Z manj mednarodnimi uspehi se lahko pohvalijo kamniški odbojkarji, vodilna ekipa slovenskega državnega prvenstva, ki se je predlani prebila do četrtfinala pokala challenge, pred 11 leti pa so v pokalu Top teams prav tako igrali v četrtfinalu.

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa se je odločil, da bo tekmo začel z Janom Brulcem, Primožem Vidmarjem, Domnom Kotnikom, Juretom Laknerjem, Maticem Videčnikom, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem, ki so ob prvem tehničnem odmoru vodili s tremi točkami prednosti, z asom Laknereja je bilo že 13:7, v napadu je blestel Tonček Štern. Po dveh polminutnih odmorih so se gostje vrnili v igro, se domačim, ki jim je nekoliko popustila zbranost na sprejemu, približali na točko zaostanka (20:21). Že pred tem je Brumen v igro poslal Žigo Šterna, ki je z dobrim servisom imel največ zaslug, da so Kamničani prišli do treh zaključnih žog, drugo je izkoristil Kotnik.

Drugi niz se ni začel po željah domače ekipe, saj so gostje z asom Maikela van Zeista povedli s 4:0, toda z blokom Kotnika so Kamničani izid na peti točki izenačili, a so ob tehničnem odmoru vseeno zaostajali za dve točki. V drugem nizu je na sprejemu ob Kotniku ostal Žiga Štern, v bloku je prvič na igrišče stopil Žan Novljan, ki je imel s svojimi servisi nemalo zaslug, ob Žigi Šternu, ki je bil dvakrat uspešen v bloku, da je Calcit Volleyball povedel z 11:10. Ob vrnitvi po drugem tehničnem odmoru so Kamničani gostom pobegnili za štiri točke (17:13) in svojo prednost držali do konca niza. Domačini so bili uspešni tudi z napadi po sredini mreže, kar je bila njihova slabša točka na prejšnjih tekmah, tokrat se je izkazal Novljan. Z dvema asoma razpoloženega Žige Šterna so zanesljivo slavili tudi v drugem nizu.

Tudi v tretjem nizu so nadaljevali z dobro igro, po zaslugi Brulca, ki je odlično »delil« žoge raznovrstno v napadu, uspešni so bili tudi v bloku, z dvema »winnerjema« Štalekarja pa so prvič v drugem nizu pri izidu 12:8 povedli za štiri točke. Vendar so se po polminutnem odmoru gostje spet vrnili v igro, tik pred odhodom na drugi tehnični odmor z asom izenačili, po napaki Kamničanov na mreži nanj odšli s točko prednosti. Z blokom so Nizozemci prišli celo do dveh točk prednosti. V igro je pri domačih vstopil Andrej Štembergar Zupan, z blokom Žige Šterna pa so spet prišli do vodstva (18:17).  V napeti končnici je Štembergar Zupan priigral svoji ekipi zaključno žogo za končno zmago, z asom Novljana so izkoristili drugo za še eno mednarodno zmago.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trenre "Odigrali smo solidno tekmo, vendar nasprotnik ni bil na zelo visoki ravni. To ni več tisti Apeldoorn, ki je pred leti gostoval v Kamniku, ko so bili verjetno za nas nepremagljivi. Ampak mi smo odigrali korektno, vsi, ki so stopili na igrišče so prikazali veliko odbojkarskega znanja in to šteje," je zmago svoje ekipe komentiral Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa.

Calcitovke na pokalni zaključni turnir

Odbojkarice Calcita Ljubljane so tudi na povratni četrtfinalni tekmi pokala Slovenije premagale Braslovče s 3:0 (20, 24, 25) in se uvrstile na zaključni turnir, ki bo 8. in 9. januarja prihodnje leto. V soboto bodo aktualne državne prvakinje ob 16. uri, v 11. krogu 1. DOL za ženske, v dvorani na Galjevici gostile ekipo Luke Kopra.

Calcitovke so povratno tekmo z Braslovčankami, že drugo v štirih dneh, začele s Cecilio Aragao, Petro Vrhovnik, Moniko Potokar, Tino Grudino, Eleno Kučej, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo. Trener Gašper Ribič je večji del tekme igral v tej zasedbi, priložnost pa sta dobili še Ana Katarina Hribar in Mojca Božič, ki je tudi končala tekmo. V prvem nizu so se slovenske državne prvakinje še držale dogovora, v nadaljevanju jim je padla zbranost, vendar so tudi Braslovčanke prikazale dobro odbojko, tako da sta se drugi in tretji niz končala na razliko.

»Braslovče so tokrat odigrale zelo dobro tekmo, mi smo v nekaterih stvareh spet igrali slabše, ampak v tem trenutku je uvrstitev na zaključni turnir pokalnega tekmovanja najbolj pomembna. Naša trenutna forma ni najboljša, toda že v soboto, ko bomo igrali z Luko Koprom, bomo morali prikazati precej boljšo igro, če bomo želeli priti do zmage,« je po uvrstitvi med štiri najboljše slovenske ekipe v pokalnem tekmovanju dejal Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane.

S Koprčankami bodo Calcitovke igrale tudi v polfinalu zaključnega turnirja. Luka Koper je na povratni tekmi prepričljivo ugnala domači Formis. Drugi polfinalni par bo med Novo KBM Branikom, ki je nekaj težav s Kemo Puconci imela le v tretjem nizu in GEN-I Volleyjem, ki je po porazu v Žirovnici v svoji dvorani Gorenjkam prepustil le 41 točk.

Izidi četrtfinalnih tekem pokala Slovenije

Prve tekme, sreda, 18. novembra:

Povratne tekme, sreda 2. decembra:

Opomba: * ekipa se je uvrstila na zaključni turnir pokala Slovenije.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice