Mali grad

Odbojkarice že v polfinalu končnice, odbojkarji pa odigrali maratonski dvoboj

18.02.2018

 

Kamničanke že v polfinalu končnice

Odbojkarice Calcit Volleyja so na gostovanju v Šempetru v tekmi 16. kroga 1. DOL za ženske premagale domačo Alianso Šempeter s 3:0 (16, 19, ). Kamničanke so še naprej na prvem mestu prvenstvene lestvice s 46 točkami, z zmago pa so si že zagotovile nastop v polfinalu končnice državnega prvenstva. V prihodnjem krogu jih čaka še ena tekma v gosteh. Že v petek se bodo ob 19. uri v Hočah pomerile z ekipo Formula Formis.

Aliansa Šempeter – Calcit Volley   0:3 (-16, -19, -16)

Šempeter – Dvorana OŠ Šempeter, gledalcev 150, sodnika: Seifried, Miklošič (oba Maribor).

Aliansa Šempeter: Rituper, Božič, Vodlan 1, Praunseis 3, Podbregar, Forštnarič 2, Lekše, Vrhovnik 15, Žnidar 5, Mazej (L), Lakovšek 8, Plesec. Trener: Beno Božič.

Calcit Volley: Kostić, Grudina 17, Frantti 9, Mihevc 12, Blažič 1, Igličar, Mihalinec 8, Zaplotnik, Pogačar, Janežič (L), Brčić 3, Mijoč 8, Pahor (L). Trener: Gregor Rozman.

Odbojkarice že v polfinalu končnice, odbojkarji pa odigrali maratonski dvobojŠempetranke do nocojšnjega dvoboja s Calcit Volleyja v letu 2018 v domačem prvenstvu še niso izgubile, odlično pa gre letos tudi Kamničankam, ki so slavile v zaostali tekmi 9. kroga proti Novi KBM Braniku, prav tako pa na preostalih letošnjih tekmah. Vse te zmage so jih pripeljale na prvo mesto prvenstvene lestvice, dobro formo pa so potrdile tudi z zanesljivo zmago v Šempetru. Z njo so na prvenstveni lestvici ohranile točko prednosti pred Mariborčankami, hkrati pa so si tudi že zagotovile uvrstitev v polfinale končnice državnega prvenstva.

Nekdanja kapetanka Calcit Volleyja Petra Vrhovnik je bila s štirimi točkami, eno je prispevala še Anastazija Žnidar, najbolj zaslužna za zadnje domače vodstvo v uvodnem nizu s 5:4. V nadaljevanju so se prebudile gostje iz Kamnika, predvsem to velja za Ali Frantti, in ob bloku Katje Mihevc so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. Po dveh lastnih napakah domače ekipe so Kamničanke domačinkam pobegnile za pet točk (17:12), niz pa je bil odločen s serijo odličnih servisov Mihevčeve, ko je bilo že 23:15 za Calcit Volley. Niz se je končal z novima lastnima napakama Šempetrank. 

Začetek drugega niza je bil v znamenju odlične Tine Grudine, ki je, podobno kot Vrhovnikova v uvodnem nizu, dosegla štiri zaporedne točke za vodstvo s 7:4, nato še peto za prednost dveh točk Calcit Volleyja ob prvem tehničnem odmoru. Do drugega tehničnega odmora se je prednost gostij po uspešnem napadu Katje Mihalinec povečala na štiri točke, a se domačinke še niso predale. Izkoristile so nekaj lastnih napak kamniških odbojkaric, ki so se jim približale na točko zaostanka (16:17), vendar do razburljive končnice niza ni prišlo, kajti po bloku Mihevčeve je bilo že 22:17 za kamniško ekipo. Z asom je niz zaključila Bernarda Brčić.

Tudi v tretjem nizu zmaga Kamničank niti trenutek ni bila vprašljiva. Zadnje izenačenje v nizu je bilo na četrti točki, s tem, da Šempetranke niti enkrat niso vodile. Do odločilne prednosti so varovanke Gregorja Rozmana prišle na sredini niza, ko je Helena Mijoč z asom poskrbela za vodstvo s 13:8, nato pa Grudina z dvema zaporednima točkama za vodstvo s 16:10. Ko je Grudina dosegla nova asa za kamniško ekipo, je domača ekipa zaostajala že za neulovljivih osem točk (11:19). Prav Grudina, ki je bila s 17 točkami najbolj učinkovita igralka tekme, od tega jih je šest dosegla z blokom, je dosegla tudi zadnjo točko na tekmi.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Aliansa je navkljub njenemu porazu odigrala dobro tekmo, mi pa smo korektno izpolnjevali vse dogovore. Vesel sem, da smo se držali dogovorjenega ter tega, da smo se potem, ko smo naredili dve, tri zaporedne napake, pobrali in nadaljevali z dobro igro. Polfinale končnice smo si tako zagotovili, kar pomeni, da bomo imeli nekaj več časa za počitek, ki pa je lahko zelo varljiv. Takrat bomo imeli skoraj 14 dni premora, tako da bomo morali najti pravo kombinacijo počitka in treninga, da bomo v najboljši možni formi pričakali zaključne boje, toda pred tem imamo še dve zelo pomembni tekmi, saj želimo redni del prvenstva končati na prvem mestu.«


Soboški maratonski dvoboj domačinom

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 17. kroga 1. DOL za moške v Murski Soboti po dveh urah in pol boja izgubili proti domači ekipi Panvita Pomgrad z 2:3 (23, -23, -25, 26, -13). Z 31 točkami so zdaj na petem mestu prvenstvene lestvice, v prihodnjem krogu pa bodo varovanci Gašperja Ribiča gostili Maribor. Tekma bo potekala v soboto, 24. februarja, ob 20.00.

Panvita Pomgrad – Calcit Volley   3:2 (-23, 23, 25, -26, 13)

Murska Sobota – Dvorana OŠ I, gledalcev 200, sodnika: Skudnik (Mežica), Valentar (Prevalje).

Panvita Pomgrad: Pečnik, Banič, S. Ratkai, Grut 27, Rojnik 15, Felkar, J. Ratkai (L), Flisar 12, Javornik 10, Bogožalec 17, Bedrač, Hrastovec (L), Kasnik. Trener: Sašo Topovšek.

Calcit Volley: Pereira 22, Hribar (L),  Golob (L), Novljan 10, Podobnik, Ratek, Gil 3, Okroglič 18, Štalekar 4, Kvas, Lakner 5, Kotnik, Štemberger Zupan 15. Trener: Gašper Ribič

Kamniški odbojkarji so v prejšnjem krogu na gostovanju v Hočah iz rok izpustili priložnost, da bi na prvenstveni lestvici ulovili Sobočane. Kar jim ni uspelo pred dobrim tednom dni, bi jim lahko v nocojšnji tekmi v Murski Soboti, vendar so še drugič zapored ostali praznih rok v petem nizu, tako da so se domov vrnili le s točko. Z njo so padli na peto mesto prvenstvene lestvice, saj jih je ob istem številu točk na četrtem prehitel Maribor, prav z Mariborčani pa bodo prihodnjo soboto odločali o končnem četrtem mestu po rednem delu državnega prvenstva.

Trener Kamničanov Gašper Ribič tudi v Murski Soboti ni mogel računati na Domna Kotnika in Primoža Vidmarja, zato je bil v ekipi tudi mladi Teo Podobnik. V prvem nizu so si prvi večjo prednost priigrali gostujoči odbojkarji, ki so po napadu Jureta Okrogliča prišli do vodstva z 12:8. Prednost štirih točk so ohranili tudi pred vstopom v končnico niza (21:17). Sobočani so se jim hitro približali le na zaostanek točke (21:22), razpoloženi Okroglič  pa je z novima dvema uspešnima napadoma svoji ekipi prinesel tri zaključne žoge za vodstvo z 1:0 v nizih. Dve so domačini ubranili, ne pa tudi tretje.

Drugi niz so bolje začeli domači odbojkarji, ki so z asom Aljoše Bogožalca in uspešnim napadom Andreja Gruta povedli s 7:3, štiri točke naskoka pa so imeli še pri izidu 15:11. Na servis Jureta Laknerja so se jim Kamničani že po drugem tehničnem odmoru približali na točko zaostanka (16:17), z novim asom, tokrat Andreja Štembergarja Zupana, pa je na 18. točki sledilo izenačenje. V še eni razburljivi končnici so bili tokrat bolj zbrani Sobočani, ki so s točko Bogožalca prišli do izenačenja v nizih.

V tretjem nizu so domačini na servis Jakoba Rojnika na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk, vendar je kamniški kapetan Štembergar Zupan izid že na deseti točki izenačil. Nato sta se ekipi izmenjavali v vodstvu, dvakrat pa so Kamničani nasprotnikom pobegnili za dve točki, zadnjič pri izidu 20:18. V dramatični končnici so z dvema zaporednima blokoma (Andrej Grut in Gorazd Flisar) spet bili boljši soboški odbojkarji, ki so pred tem že imeli dve zaključni žogi.

Ko so v četrtem nizu Sobočani po napaki Kamničanov povedli z 19:14, je že vse kazalo na njihovo zanesljivo zmago, vendar so se gostje vrnili v igro. V napadu se je razigral Maxson Pereira, svoje je dodal še Jure Okroglič, in po polminutnem odmoru domače ekipe so gostje zaostajali le še za točko (19:20). Do izenačenja je prišlo na 22. točki, vseeno pa so imeli prvo zaključno žogo za končno zmago domači odbojkarji, nato pa jim je Grut priboril še eno. Toda Pereira jim je obakrat preprečil končno slavje, nato pa z dvema novima napadoma svoji ekipi priboril peti niz. 

Tudi peti niz je postregel z izenačeno igro, čeprav so ob menjavi strani Sobočani imeli tri točke prednosti. Tudi po zaslugi lastnih napak domačinov so Kamničani izid na 9. točki izenačili, a do preobrata ni prišlo. Odlični Grut je imel največ zaslug, da so domačini še enkrat pobegnili za dve točki (13:11), vendar sta Lakner in Žan Novljan njihovo prednost izničila, toda to je bilo tudi vse, kar je odbojkarjem Calcit Volleyja v Murski Soboti še uspelo. Sobočani so z zmago še ohranili možnosti za osvojitev drugega mesta po rednem delu državnega prvenstva, medtem ko Kamničanom ostaja bolj za četrto mesto.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice