Mali grad

Odbojkarice z dobrim občutkom na Norveško, odbojkarji praznih rok iz Murske Sobote

07.12.2014

 

Z dobrim občutkom na Norveško

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v petem krogu ženske srednjeevropske lige še drugič v letošnji sezoni premagale dunajski SVS Post. Z izjemo tretjega niza je bila v drugih treh nizih njihova igra ohrabrujoča, kar bi lahko bila dobra napoved za sredino gostovanje na Norveškem v prvem krogu pokala Challenge. Prihodnjo soboto bodo v Kamniku v svoji dvorani igrale še slovenski derbi z Novo KBM Branikom.

Calcit Volleyball – SVS Post  3:1 (13, 21, -19, 17)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 150 gledalcev. Sodnika: Zidanić in Jurković (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 5, Božič 1, Kregar, Borko 8, Vrhovnik 14, Igličar 18, Forštnarič, Hribar 1, Jerala – libero, Ščuka 18. Trener: Gašper Ribič.

SVS Post Dunaj: Chukwuma 14, Wallinger, Salanciova 11, Schmit, Herelova 9, Almer 2, Katz 9, Enzinger 2, Huber – libero, Jahn, Rimser 7, Fink 1. Trener: Rogelio Hernandez.

Kamniške odbojkarice so po sredini zmagi na povratni četrtfinalni tekmi pokala Slovenije, s katero so se uvrstile na zaključni turnir - v polfinalu se bodo pomerile z Luko Koprom, drugi par pa bo Nova KBM Branik – Braslovče -, pred svojimi navijači v petem krogu ženske srednjeevropske lige gostile ekipo SVS Post z Dunaja. Še v lanski sezoni so Dunajčanke bile trd oreh za kamniško ekipo, toda v letošnji so ostale le pri dveh tujkah, prav tako je prišlo do zamenjave na trenerskem mestu.

Da gre za slabšo ekipo od lanske, dokazuje tudi podatek, da v dozdajšnjih štirih tekmah srednjeevropske lige še niso osvojile točke. Vendar varovanke Gašperja Ribiča, ki so tudi tokrat tekmo začele v svoji najboljši zasedbi, se pravi z Mojco Božič, Petro Vrhovnik, Lano Ščuko, Mekano Barnes, Tamaro Borko, Urško Igličar in prosto igralko Meto Jeralo, v prvem nizu niso niti malo podcenjevale gostujoče ekipe. Do prvega tehničnega odmora so si priigrale štiri točke prednosti, do drugega že neulovljivih enajst. Na servis Mojce Božič so dosegle kar šest točk zapored, zadnjo z asom ter s tem rešile vprašanje zmagovalk v uvodnem nizu. V njem je bila v napadu odlična Lana Ščuka, z osmimi točkami tudi najbolj učinkovita igralka tega niza.

Drugi niz je bil bolj izenačen, saj sta bili ekipi do šeste točke izenačeni, z delnim izidom 6:1 pa so domačinke prišle do petih točk prednosti. Slovakinja Nina Herelova, ob rojakinji Eriki Salanciovi, v letošnji sezoni edina tujka v dunajski ekipi, je svojo ekipo do drugega tehničnega odmora vrnila v igro, saj je imela največ zaslug, da so Kamničanke vodile le še za točko (12:13). Z blokom Cornelie Rimser so Dunajčanke na šestnajsti točki izid celo izenačile, toda na servis Ane Hribar, ki je v tem elementu igre zamenjala Ščuko, so Kamničanke po uspešnem napadu Vrhovnikove povedle z 22:18. Z blokom Mekane Barnes so domače odbojkarice prišle petih zaključnih žog za vodstvo z 2:0, Igličarjeva je izkoristila tretjo.

V tretjem nizu so varovanke Gašperja Ribiča ob prvem tehničnem odmoru za gostjami zaostajale za štiri točke, vendar so na servis Ščuke povedle z 11:9, toda ob drugem tehničnem odmoru, so za svojimi nasprotnicami spet zaostajale za tri točke. Igličarjeva z dvema točkama in Barnesova z asom sta poskrbeli za novo vodstvo Calcita (18:17), ki je bilo zadnje v tretjem nizu, kajti na servis naturalizirane Avstrijke Lise Oby Chukwuma so „poštarke“ dosegle kar tri ase zapored, nato blok in še četrti as, kar jim je prineslo prednost kar petih točk (23:18). S šestim asom Dunajčank v tretjem nizu je Erika Salanciova tudi končala tretji niz. Na srečo so Kamničanke v četrtem nizu le stabilizirale svoj sprejem, hkrati tudi servis, bolj učinkovite pa so bile tudi v napadu. S štirimi zaporednimi točkami Vrhovnikove, zadnjo je dosegla z asom, so Avstrijkam pobegnile za tri točke (6:3). Razlika treh točk je znašala tudi ob prvem tehničnem odmoru, ki se je do drugega podvojila. Do odločilne prednosti za zmago so prišle na servis Ščuke, ko so po vodstvu z 19:15 dosegle pet točk zapored, kapetanka Tamara Borko pa je ob stoodstotni uspešnosti v napadu končala tekmo.

Že v ponedeljek zjutraj se bodo odbojkarice Calcit Volleyballa odpravile na Norveško, kjer jih v sredo čaka tekma prvega kroga glavnega dela tekmovanja v pokalu Challenge. Njihov nasprotnik bo ekipa Stod Steinkjer, ki je v predtekmovanju izločila nizozemski Sliedrecht.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Imeli smo priložnost, da bi tekmo končali že po treh nizih, vendar smo v tretjem ob koncu zatajili na sprejemu in Dunajčanke so ta niz zasluženo dobili. Vendar smo četrti niz spet igrali dobro. Če gledamo tekmo kot celoto, smo lahko zadovoljni s servisom, z izjemo tretjega niza tudi na sprejemu, dokaj uspešni pa smo bili tudi v napadu, kjer smo imeli več kot 40-odstotno učinkovitost, ki je že približno takšna, kot si jo želim. Na trenutke smo zaigrali zelo dobro, in če nam bo te trenutke držati čez vso tekmo, lahko na Norveško odpotujemo z dobrim občutkom. O naših možnostih pa je še prezgodaj govoriti, saj nam še ni uspelo pridobiti posnetkov z igro norveške ekipe.«

Praznih rok iz Murske Sobote

Kamniški odbojkarji so na derbiju 16. kroga 1. DOL na gostovanju v Murski Soboti po ne ravno prepričljivi igri, tretjič v letošnjem državnem prvenstvu izgubili. Za sredino povratno četrtfinalno tekmo pokala Slovenije, ko bodo v dvorani Tivoli proti ACH Volleyju "lovili" zaostanek 2:3 v nizih, to zagotovo ni dobra napoved.

Panvita Pomrad – Calcit Volleyball  3:1 (19, -21, 17, 23)

Murska Sobota – Dvorana OŠ I. 200 gledalcev. Sodnika: Novak (Dvor) in Seifried (Maribor).

Panvita Pomgrad: Ajlec, Pavlovič 11, Pelemiš 6, Detela 7, Vrabl – libero1, Fridrih – libero2, Miličevič, Flisar 12, Potočnik 10, Bogožalec 16, Grabar, Drvarič 15. Trener: Dejan Fujs.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 1, T. Štern 10, Drobnič, Vidmar4, Štembergar Zupan 7, Brus 11, Kvas, Stavbar 5, Kotnik 15, Ž. Štern 8, Brulec 3. Trener: Marko Brumen.

Tako Sobočani kot Kamničani so v prejšnjem krogu do zmage v državnem prvenstvu prišli šele v petem nizu in prav nobeno presenečenje ni bilo, da smo tudi v njihovem medsebojnem dvoboju zmagovalca dobili po tie-breaku. Odbojkarji Panvite, ki bi jih le zmaga še držala v boju za drugo mesto po rednem delu prvenstva, so obračun s Kamničani, začeli v postavi Urban Drvarič, Dejan Pelemiš, Jernej Detela, Gorazd Flisar, Uroš Pavlovič, Aljoša Bogožalec in Tin Vrabl na mestu prostega igralca. Prvič je bil v soboški ekipi tudi nekdanji slovenski reprezentant Jernej Potočnik, njihova nova okrepitev, ki pa tekme ni začel. Trener Calcit Volleyballa, Marko Brumen, se je tokrat odločil za Jana Brulca, Andreja Štembergar Zupana, Domna Kotnika, Borisa Brusa, Jerneja Stavbarja, Tončka Šterna in prostega igralca Klemna Hribarja, ki je imel med tednom nezgodo z očesom, a je bil vseeno v ekipi. Do prvega tehničnega odmora so bili v vodstvu gostujoči igralci, ki so nanj odšli z dvema točkama prednosti. Vodili so tudi še z 9:7, toda po zaslugi Pelemiša in Pavloviča so domačini z delnim izidom 8:0 prišli do visoke prednosti, ki je do konca niza niso več izpustili iz rok. Brumen je do drugega tehničnega odmora vzel polminutni odmor, zamenjal Brulca s Tinetom Kvasom, Štembergar Zupana pa z Žigo Šternom, vendar nič od tega ni obradilo sadove. Vse, kar je Kamničanom do konca uvodnega niza še uspelo, je bilo, da so se dvakrat domačinom, pri katerih je na mestu sprejemalca Detelo zamenjal izkušeni Potočnik, približali na tri točke zaostanka. Njihovo usodo je zapečatil Pavlovič.

V drugi niz sta ekipe vstopili s po eno spremembo na igralnih mestih. Namesto Štembergar Zupana je v kamniški ekipi drugi niz začel Žiga Štern, medtem ko je v soboški Potočnik nadaljeval tekmo namesto Detele. Do enajste točke je bil izid še izenačen, po zaslugi Žige Šterna, ki je dosegel tri točke zapored pa so Kamničani domačinom pobegnili za tri točke. To prednost so po uspešnem napadu Primoža Vidmarja, ki je na mestu korektorja zamenjal Tončka Šterna, zadržali tudi ob drugem tehničnem odmoru, a so po njem Sobočani dosegli tri točke zapored. S polminutnim odmorom in vrnitvijo v igro Štembergar Zupana, zamenjal je Kotnika, so kamniški odbojkarji le prišli do svoje igre. Do odločilne prednosti (23:19) za izenačenje v nizih so prišli, s kar tremi bloki, po enega so prispevali Brus, Žiga Štern in Brulec. Eno zaključno žogo so Sobočani še rešili, ne pa tudi druge, saj je servis Detele končal v avtu.

Čeprav se je tudi tretji niz začel obetavno za odbojkarje Calcita, ko so z novim blokom Brulca povedli s 4:2, nadaljevanje ni bilo več tako uspešno. Na osmi točki sta bili ekipi še izenačeni, vendar so z asom Bogožalca domačini gostom do drugega tehničnega odmora pobegnili za kar pet točk. Ne menjave ne polminutni odmor Kamničanom niso pomagale do boljše igre. Ob boljšem servisu, napadu in igri v bloku so domačini pridno „nabirali“ točke in v končnico niza vstopili z vodstvom 21:14. O slabi igri Kamničanov v tretjem nizu dovolj govori tudi podatek, da so v njem naredili osem lastnih napak, tudi za zadnje tri točke domače ekipe ob koncu niza. Po izgubljenem tretjem nizu je Brumen dodobra premešal svojo zasedbo. Tako je namesto Brulca niz začel Tine Kvas, namesto Tončka Šterna Primož Vidmar, v igro se je vrnil Štembergar Zupan, počival je Žiga Štern, medtem ko je Stavbarja zamenjal Žan Novaljan. V domači ekipi je Pelemiš že na začetku tretjega niza svoje mesto prepustil Deteli. Kamničani so zaigrali kot prerojeni, odšli na drugi tehnični odmor s prednostjo petih točk, z dvema zaporednima asoma Štembergar Zupana pa so Sobočani za njimi zaostajali že za sedem točk (11:18). Vendar se varovanci Dejana Fujsa niso predali. Z dobrim servisom in raznovrstno igro v napadu so izid že na devetnajsti točki izenačili. Brumen je sicer v igro vrnil brata Štern in Stavbarja, a se je kamniška ladja že potapljala. Z uspešnim napadom Bogožalca je Panvita Pomgrad po vodstvu s 5:4 še drugič v četrtem nizu povedla (20:19), niz, s tem pa tudi tekma pa se je končal z novima dvema lastnima napakama kamniške ekipe. Tokrat Kvasa.

Z zmago so odbojkarji Panvite Pomgrada na tretjem mestu prvenstvene lestvice prehiteli kanalski Salonit in zdaj za Kamničani zaostajajo le še za tri točke. Ob trenutni formi odbojkarjev Calcit Volleyballa, ki jih v sredo, ob 18. uri, v dvorani Tivoli čaka povratna četrtfinalna tekma pokala Slovenije, zaostanek ni nenadomestljiv. Ali pa je šlo le za slab dan kamniških odbojkarjev, pri katerih sta bila na običajno ravni le Boris Brus, ki se je izkazal s petimi bloki in prosti igralec Klemen Hribar s kar 79-odstotnim sprejemom. V domači ekipi je bil s šestimi bloki prvo ime reprezentant Uroš Pavlovič. 

Izjavi po tekmi

Dejan Fujs, trener Panvite Pomgrada: »Z Jernejem Potočnikom smo zagotovo veliko pridobili. Pozna se mu sicer, da še ni, v tekmovalnem ritmu, vendar smo z njim končno pridobili tudi na 'širini', kar se nam je zlasti poznalo ob poškodbi Pelemiša, ki ima težave z rebri. Veseli me, da smo tudi brez njega v nadaljevanju tekme igrali dobro. Moji varovanci si zaslužijo vse čestitke, je pa res, da smo v četrtem nizu že bili v izgubljenem položaju, toda fantje so verjeli vase in ob koncu zasluženo zmagali.«

Aleš Hribar, pomočnik trenerja Calcit Volleyballa: »Vsekakor naš poraz ni dobra napoved za sredino povratno četrtfinalno tekmo pokala Slovenije. V soboški ekipi se je poznala prisotnost Jerneja Potočnika, ki je bil morda nekoliko slabši v napadu, zato pa je bil odličen na sprejemu, medtem ko smo mi, z izjemo redkih posameznikov, popolnoma zatajili.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Tine Forštnarič in Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice