Mali grad

Odbojkarice iz Šempetra s pričakovano zmago, Kamničani po pokalu tudi v prvenstvu

13.12.2015

 

Odbojkarice iz Šempetra s pričakovano zmago

Odbojkarice Calcita Ljubljane so v 12. krog 1. DOL za ženske na gostovanju v Šempetru nekaj več težav za nove tri točke imele le v tretjem nizu, ko so ubranile tri zaključne žoge, nato pa so same izkoristile drugo za končno zmago. V prihodnjem krogu, 19. decembra bodo Calcitovke še enkrat gostovale, tokrat v Puconcih, v sredo, 16. decembra, pa bodo v ŠD Kamnik na prijateljski tekmi gostile kitajsko ekipo Guangdong Evergrande.

Aliansa-Šempeter – Calcit Ljubljana  0:3 (-18, -12, -26)

Šempeter – Dvorana OŠ Šempeter, gledalcev , sodnika: Tomec (Novo mesto) in Pevc (Škofja Loka)

Aliansa-Šempeter: Mazej – libero, Tomc – libero, Dubonosova 3, Šantelj 7, Blagus 2, Rozman 6, Ovčar, Kopač 1, Lenart, Udrih 11, Hren 1. Trener: Beno Božič

Calcit Ljubljana: Grudina 5, Božič 4, Vrhovnik 11, Igličar 17, Forštnarič 7, Kučej, Kostić 3, Aragao, Hribar 1, Jerala – libero, Turk, Potokar 16. Trener: Gašper Ribič.

Na prvi tekmi večera prvakov, kot so današnji spored poimenovali v Šempetru, saj bo nocoj ob odbojkaricah Calcita Ljubljane z moško domačo ekipo v 1. DOL za moške igral ACH Volley, je bil razplet tekme pričakovan. Calcitovke so v prvih dveh nizih potrdile svojo premoč, v tretjem so do zmage prišle šele v razburljivi končnici, Šempetranke pa bodo nove točke morale poiskati v nadaljevanju prvenstva.

V prvem nizu so državne prvakinje, ki so tekmo začele z Mojco Božič, Tino Grudino, Majo Forštnarič, Moniko Potokar, Petro Vrhovnik, Urško Igličar in prosto igralko Meto Jeralo, odpor domače ekipe strle po prvem tehničnem odmoru. Božičeva je z dvema zaporednima asoma prinesla štiri točke prednosti (13:9), ki se je ob koncu niza povečala še za tri. Uvodni niz je končala Potokarjeva.

Še večja premoč ljubljanske ekipe je bila v drugem nizu, v katerem si je do drugega tehničnega odmora priigrala sedem točk prednosti, z novima dvema asoma, tokrat Urške Igličar pa je povedla z 22:10. V drugem nizu so imele Šempetranke veliko težav s sprejemom začetnih udarcev, neučinkovite so bile tudi v napadu, na drugi strani so Calcitovke igrale raznovrstno, v napadu pa sta bili učinkoviti obe sprejemalki in Igličarjeva.

V tretjem nizu je domači trener Beno Božič izkušeno Ines Udrih, ki je tekmo začela na mestu korektorice, vrnil na mesto blokerke, v ekipi je naredil še nekaj menjav, kar je prineslo boljšo igro šempetrske ekipe, ki je tudi na račun lastnih napak gostij povedla s 6:2. Šempetranke so z asom Katjuše Rozman povedle že z 11:5, v nadaljevanju niza prednost držale vse do same končnice, v kateri so imele celo dve zaključni žogi za vsaj častni niz. Obe so Calcitovke ubranile, na 24. točki so sploh prvič izenačile izid v tretjem nizu, nato so imele domače odbojkarice še eno zaključno žogo, ki jo je izničila Vrhovnikova, nato pa sta Potokarjeva in Maja Forštnarič zapečatili usodo domače ekipe.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Prva dva niza smo dobili dokaj prepričljivo, v tretjem pa smo čakali, da bo do zmage prišlo samo od sebe. Na začetku tretjega niza smo jih 'podarili' nekaj točk, nato smo potrebovali nekaj časa, da smo jih ulovili, v končnici pa le zaigrali, kot znamo in tekmo le dobili brez izgubljenega niza. Vesel sem, da je Maja Forštnarič le lahko odigrala vso tekmo in priložnost dobro izkoristila, kar velja tudi za Urško Igličar. V nekih fazah smo sicer odigrali dobro, vendar moramo proti takšnim ekipam vse tri nize odigrati na isti ravni, da se ne rešujemo v končnici niza.«

Beno Božič, trener Alianse-Šempetra: »Spet smo potrebovali dva niza, da smo prišli do šesterke, ki bi bila kolikor toliko razpoložena. V tretjem nizu smo imeli že 24:22, žal priložnosti nismo izkoristili, medtem ko so Calcitovke pokazale, da so bolj izkušene, da igrajo na višji ravni in normalno, takšne ekipe, ki pridejo v izenačeno končnico, to potem znajo izkoristiti.«

Kamničani po pokalu tudi v prvenstvu

Odbojkarji Calcit Volleyballa so v 12. krogu 1. DOL za moške še drugič v štirih dneh - prvič v sredo na povratni četrtfinalni tekmi pokala Slovenije -, premagali odbojkarje Salonita, tokrat brez izgubljenega niza. V sredo jih v Apeldoornu čaka povratna tekma šestnajstine finala pokala challenge, ko bodo branili zmago s prve tekmi, v domačem prvenstvu pa bodo novo preizkušnjo imeli v Žirovnici.

Calcit Volleyball – Salonit Anhovo  3:0 (21, 17, 23)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 250 gledalcev. Sodnika: Atanastov (Kranj) in Novak (Dvor).

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 4, T. Štern 8, Štalekar 1, Vidmar 8, Štembergar Zupan 10, Brulec 1, Lakner, Kotnik 9, Ž. Štern 3, Videčnik 1, Konjedic 1. Trener: Marko Brumen.

Salonit Anhovo: Česnik 5, Šarić – libero, Karnel, Dos Santos 5, Jerončič, An. Kovačič – libero, Al. Kovačič, Čabarkapa 11, Okroglič 12, Krivec 1, Tomić 2, Savičić 3. Trener: Leon Schilling.

Med tednom so Kamničani prišli do pomembne zmage v Kanalu, ko so na povratni četrtfinalni tekmi pokala Slovenije s 3:1 premagali Salonit in se, potem ko so prvo tekmo v Kamniku izgubili z 2:3, uvrstili na zaključni turnir pokala Slovenije. S tem so prvega od ciljev letošnje sezone izpolnili, drugega bodo skušali z uvrstitvijo v finale pokalnega tekmovanja, zadnji, tretji bo na vrsti v končnici državnega prvenstva, v katerem so za zdaj z minimalnim zaostankom le za ACH Volleyjem

Domači odbojkarji so četrti letošnji obračun s Kanalci začeli brez bratov Štern, trener Marko Brumen pa je tekmo začel z Janom Brulcem, Primožem Vidmarjem, Domnom Kotnikom, Žanom Novljanom, Juretom Laknerjem, Andrejem Štembergar Zupanom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem. Z blokom Jureta Okrogliča so Kanalci na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk, toda na servis Primoža Vidmarja so Kamničani povedli z 12:11, v bloku je bil uspešen Domen Kotnik. Do drugega tehničnega odmora so Kamničani prišli do dveh točk prednosti, v končnici niza se je razigral kapetan Andrej Štembergar Zupan, gostje so v tem obdobju naredili tudi preveč lastnih napak, s katero so tudi končali uvodni niz.

Tudi v drugem nizu so gostje naredili veliko število lastnih napak, do prvega tehničnega odmora kar pet, kar je domači ekipi prineslo štiri točke prednosti. Na servis Luke Krivca so se Kanalci Kamničanom približali na točko zaostanka (8:9), toda z delnim izidom 9:2 so domači odbojkarji prišli do neulovljive prednosti (18:11). Kanalci so nadaljevali z lastnimi napakami, v drugem nizu so jih naredili kar enajst, težave so imeli tudi v napadu, Kamničani, pri katerih sta v igro vstopila Matic Videčnik in Jani Konjedic, pa so svojo prednost vztrajno višali. Z blokom Konjedica so povedli celo s 24:14, Žan Novljan je nato izkoristil četrto zaključno žogo.

Po visoki zmagi v drugem nizu so bili v tretjem kamniški odbojkarji tisti, ki so v seriji delali lastne napake, do konca niza so jih naredili devet, do prvega tehničnega odmora pet. Kanalci so po novi lastni napaki domače ekipe povedli s 15:10, vodili so tudi še z 20:16, vendar jim to ni zadostovalo za vsaj častni niz. V domači ekipi sta se razigrala brata Štern, Tonček je v igro vstopil že na začetku tretjega niza, Žiga tik pred drugim tehničnim odmorom, ki sta bila nerešljivi uganki za kanalski blok. Žiga Štern je poskrbel za izenačenje na 20. točki, Kotnik za prvo kamniško vodstvo v tretjem nizu (21:20), Tonček Štern pa je izkoristil drugo zaključno žogo za nove tri točke Calcit Volleyballa.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Kanalci so tokrat igrali slabše kot v sredo, pozna se jim, da imajo na voljo manjše število igralcev od nas. V tretjem nizu smo naredili preveč lastnih napak in od tu tudi njihovo vodstvo, toda v končnici so bili igralci spet pravi, pohvale si zasluži Žiga Štern, kar je bilo ključnega pomena. Sicer pa smo svoj cilj dosegli, osvojili smo vse tri točke, hkrati pa so priložnost za igro dobili vsi igralci, tako da se nihče od njih ni preveč utrudil pred sredino povratno tekmo šestnajstine finala pokala challenge, ko gostujemo v Apeldoornu.« 

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice