Mali grad

Odbojkarice iz Nove Gorice z dvema točkama, odbojkarji potrdili drugo mesto

07.02.2016

 

Odbojkarice iz Nove Gorice z dvema točkama

Odbojkarice Calcita Ljubljane so v prvi tekmi modre skupine 1. DOL za ženske v petem nizu le strle odpor domačega GEN-I Volleyja, ki je vodil z 2:1 v nizih. Svojo drugo tekmo v modri skupini bodo imele prihodnjo soboto,  ko bodo v dvorani na Galjevici igrale z Vitalom Ljubljano, v torek in četrtek pa jih v dvorani Tivoli čaka še četrti turnir srednjeevropski ligi. V torek bodo igrale z zagrebško Mladostjo, v četrtek pa z madžarsko ekipo Teva Gödöllö.

GEN-I Volley - Calcit Ljubljana  2:3 (23, -14, 27, -18, -12)

Nova Gorica - Mestna športna dvorana Nova Gorica, gledalcev, sodnika: Globačnik (Topolšica) in Melavc (Šempeter).

GEN-I Volley: Vukčević 25, T. Bavdaž 1, Zbičajnik 4, Aumann 4, P. Marušič 8, Djukić 5, N. Bavdaž, Kolbl 17, Pahor - libero, Velikonja Grbac, Š. Marušič, Simčič – libero. Trener: Luigi Schiavon.

Calcit Ljubljana: Grudina 14, Božič, Vrhovnik, Igličar, Forštnarič, Kučej 8, Kostić 28, Hribar, Jerala - libero, Turk, Potokar 14, Koleva 23, Van de Vyver 4. Trener: Gašper Ribič.

Odbojkarice iz Nove Gorice z dvema točkama, odbojkarji potrdili drugo mestoPred tednom dni so se novogoriške in ljubljanske odbojkarice pomerile v zadnjem krogu rednega dela 1. DOL za ženske, s 3:1 so se zmage veselile aktualne državne prvakinje, ki so danes v Novi Gorici prvič v domačem prvenstvu igrale s svojo najnovejšo okrepitvijo, belgijsko organizatorko igre Ilko van de Vyver. Belgijka je za Calcit Ljubljano igrala že med tednom v srednjeevropski ligi na turnirju v Budimpešti, na obeh tekmah pa so ljubljanske odbojkarice ostale praznih rok.

Calcitovke, ki so tekmo začele v postavi Ilka Van de Vyver, Monika Potokar, Slvina Koleva, Tina Grudina, Elene Kučej, Olivera Kostić in prosta igralka Meta Jerala, so slabo začele tudi dvoboj v Novi Gorici. Domača ekipa, ki je že v Ljubljani igrala brez Sare Valenčič, ki svojo kariero nadaljuje v Franciji, si je do drugega tehničnega odmora ob boljšem servisu priigrala pet točk prednosti. Z blokom Elene Kučej so se jim Ljubljančanke približale na točko zaostanka (16:17), z dvema zaporednima točkama Slavine Koleve pa povedle z 22:20. Po napaki Teje Bavdaž je bilo že 23:20 za Calcit Ljubljano, toda na servis Teje Kolbl so Novogoričanke dosegle štiri točke zapored in po uspešnem napadu Polone Marušič slavile v uvodnem nizu.

Zapravljena visoka prednost v končnici uvodnega niza je pošteno razjezila varovanke Gašperja Ribiča. Olivera Kostić je s svojimi servisi povzročila veliko težav domačim sprejemalkam, z dvema blokoma se je izkazala Koleva, kar jim je prineslo vodstvo 9:2. Visoko vodstvo jih ni uspavalo, še več, po asu Monike Potokar in napaki Sare Djukić je bilo že 18:6 za ljubljansko ekipo, izenačenje v nizih pa je z asom, svojim prvim, sicer pa četrtim Calcita, potrdila Tina Grudina, še v lanski sezoni igralka GEN-I Volleyja.

Tudi na začetku tretjega niza so gostujoče odbojkarice ob boljšem servisu in napadu brez večjih težav prihajale do točk. Do drugega tehničnega odmora je njihova prednost znašala že devet točk, s točko Monike Potokar že deset (22:12). Vendar tudi tako visoka prednost calcitovkam ni zadoščala za vodstvo z 2:1 v nizih, Novogoričanke so z neverjetnim preobratom ubranile prvo zaključno žogo gostij, nato pa z blokom Jovane Vukčević same izkoristile četrto. 

V četrtem nizu so na igrišču spet prevladovale calcitovke, ki niso ponovile napake iz tretjega niza. Tudi tokrat so na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo sedmih točk. Vodile so tudi s 23:12, za razliko od tretjega niza pa so visoko prednost ohranile do konca niza, čeprav so se jim domačinke po treh zaporednih asih Teje Kolbl približale že na šest točk zaostanka (17:23). Kostićeva in Potokarjeva sta v končnici le preprečili še en preobrat.

Zanimivo je, da so bile po statističnih podatkih calcitovke  boljše na sprejemu in v napadu, obe ekipi sta dosegli po deset točk, zato pa so varovanke Gašperja Ribiča naredile veliko več lastnih napak, kar 34, Novogoričanke so jih naredile 11 manj.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane:  "Ne sme se nam zgoditi, da izgubimo niz po vodstvu z 22:12. Namesto, da niz zanesljivo dobimo, smo se začeli ukvarjati s sojenjem, delati nepotrebne napake na servisu in v napadu ter si tako ogrozili celo končno zmago. S takšno ekipo, kot jo imamo, je to nedopustno. Ampak zdaj je, kar je, moramo iti naprej, Van de Vyverjeva pa je dokazala, da je prava okrepitev za nas."


Odbojkarji potrdili drugo mesto

Odbojkarji Calcita Volleyballa so odlično začeli tekmovanje v modri skupini v 1. DOL za moške, saj so v prvem krogu pred svojimi navijači brez izgubljenega niza premagali Panvito Pomgrad in se učvrstili na drugem mestu. V modri skupini bodo spet igrali 17. februarja v Kanalu, prihodnji petek in soboto pa jih čakata tekmi v srednjeevropski ligi, ko bodo v Pliberku igrali s Posojilnico Dobom in ACH Volleyjem.

Calcit Volleyball – Panvita Pomgrad 3:0 (23, 16, 16)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik, gledalcev 200, sodnika: Gril (Pekre) in Miklošič (Maribor).

Calcit Volleyball: Hribar - libero, Novljan 3, T. Štern 18, Štalekar 1, Vidmar, Štembergar Zupan 17, Brulec 4, Lakner 1, Kotnik 7, Ž. Štern, Videčnik 4. Trener: Marko Brumen.

Panvita Pongrad: Pečnik, Šmitran 2, Pelemiš 3, Kvas 1, Detela 10, Rojnik 2, Flisar 4, Bogožalec 12, Menih - libero, Grabar, Drvarič, Fridrih – libero. Trener: Dejan Fujs.

Drugo in tretjeuvrščeni ekipi rednega dela državnega prvenstva sta se v letu 2016 pomerili v Murski Soboti, le nekaj dni po osvojenem pokalnem naslovu pa so odbojkarji Calcita Volleyballa morali priznati premoč Panvite Pomgrada. Vendar ta poraz na vrstni red ni vplival, saj so Kamničani ohranili drugo mesto, Sobočani so se morali zadovoljiti s tretjim. Veliko bolj pomemben je bil današnji obračun, saj bi Sobočani v primeru zmage na drugem mestu lahko prehiteli Kamničane, na drugi strani bi varovanci Marka Brumna svojo prednost pred ekipo Dejana Fujsa povečala na pet točk.

Domači odbojkarji z dvema asoma Jana Brulca povedli s 4:0, nato pa prednost štirih točk držali vse do drugega tehničnega odmora, vodili so tudi še z 18:14. Toda na servis Jakoba Rojnika so Sobočani izid na 18. točki izenačili, po uspešnem napadu Aljoše Bogožalca tudi povedli 21:20, v napeti končnici pa je na sceno stopil Tonček Štern, ki je imel največ zaslug za kamniško vodstvo z 1:0 v nizih.

Drugi niz je bil izenačen do devete točke, do prve večje prednosti (13:9) pa so prišli odbojkarji Calcita Volleyballa, ki so z dvema zaporednima točkama Domna Kotnika gostom pobegnili za pet točk (16:11). Ob boljšem servisu so domači odbojkarji svojo prednost v končnici niza še povečali, končal pa se je s kar tremi zaporednimi asi odličnega Andreja Štembergarja Zupana, ki je pred tem dosegel še dve točki v napadu.

Z dobro igro so domači odbojkarji, trener Marko Brumen ni mogel računati na kar tri poškodovane igralce, z ramo imata težave Žiga Štern in Primož Vidmar, z gležnjem pa Jani Konjedic, nadaljevali tudi v tretjem nizu, delo pa so jim, vsaj v uvodu, olajšali neprepoznavni Sobočani. Do prvega tehničnega odmora so varovanci Dejana Fusja naredili kar šest lastnih napak, zaostajali pa so za tri točke. Do drugega tehničnega odmora je njihov zaostanek znašal še osem točk, Štembergar Zupan in Tonček Štern, najbolj razpoložena igralca domače ekipe pa sta samo potrdila domačo zmago.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: »Tokrat smo izjemno dobro izvajali začetne udarce, zelo pa sem zadovoljen tudi z igro blok-obramba, medtem ko bi bila lahko sprejem in napad tudi boljša. Toda po drugi strani to niti ni bilo pomembno, saj so bili Sobočani danes daleč od svojega optmimuma, kar nam je olajšalo pot do zmage.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice