Mali grad

Odbojkarice brez zaključnega turnirja Mevze, odbojkarji pa iz Monze z osvojenim nizom

30.01.2019

 

Kamničanke brez zaključnega turnirja Mevze

Odbojkarice brez zaključnega turnirja Mevze, odbojkarji pa iz Monze z osvojenim nizomOdbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi petega kroga srednjeevropske lige doma izgubile s češko ekipo VK UP Olomouc z 0:3 (-19, -9, -23). Z eno zmago so na šestem mestu, v soboto, 2. februarja pa se bodo Kamničanke v 14. krogu 1A. DOL za ženske, tudi tokrat doma, pomerile z ekipo Roto-Kema Puconci. Tekma se bo začela ob 17. uri.

Calcit Volley – VK UP Olomouc  0:3 (-19, -9, -23)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 60, sodnika: Janosch, Petsche (oba Avstrija).

Calcit Volley: Kotnik , P. Marušič, Š. Marušič, Mihalinec , Pogačar , Kostić , Janežič (L), Charuk , Kaker , Zorman. Trener: Gregor Rozman.

VK UP Olomouc: Kossanyiova 3, Mihcalikova 4, Trnkova 10, Sokolova 1, Kubinova 2, Košicka 6, Dudova 4, Dedikova 2, Kovarova (L), Napolitano-Šenkov 4, Struškova 5, Orvošova 9. Trener: Jiri Teply.

Slovenske pokalne zmagovalke so v začetku srednjeevropske lige izgubile tri tekme, po zmagi nad madžarsko ekipo Bekescsabai, ki brani naslov, pa se je spet pojavila možnost, da se uvrstijo na zaključni turnir najboljše četverice. Vendar bi morale v zadnjih dveh tekmah premagati tako Olomouc kot 9. februarja Novo KBM Branik. Toda že po tekmi s Čehinjami je bilo njihovih upov za uvrstitev med štiri najboljše ekipe srednjeevropske lige konec.

Kamničanke, igrale brez Sare Valenčič, ki kariero nadaljuje na Cipru, so z uspešnim napadom Nine Kotnik še vodile s 6:5, vendar so ob ne ravno najboljšem sprejemu gostjam dovolile, da so jih zelo hitro pobegnile za šest točk (15:9). Kanček upanja se je za domačo ekipo pojavil po točki Eve Pogačar, ko so za gostjami zaostajale le še za tri točke (14:17), vendar do preobrat ni prišlo. Domače odbojkarice so naredile preveč lastnih napak in po eni od njih je se uvodni niz končal z visoko prednostjo Čehinj.

V drugem nizu so odbojkarice iz Olomouca s točko Veronike Struškove prišle do desetih točk prednosti (13:3). Visoko vodstvo Čehinj ni uspavalo, delno tudi po zaslugi domače ekipe, ki je imela še naprej težave na sprejemu in v napadu. Ko so na servis Darine Košicke gostje vodile že z 20:8, je bil niz dokončno odločen.

Šele v tretjem nizu so domače odbojkarice le prikazale nekoliko boljšo igro. Do štirinajste točke sta se ekipi menjavali v vodstvu, s točko Katarine Dudove pa so Čehinje prve prišle do dveh točk prednosti (16:14), ki so jo nato bolj ali manj uspešno branile do konca tekme. Kamničanke so še ubranile njihovo prvo zaključno žogo, tekma pa se je končala z novo, 25-to lastno napako domače ekipe, medtem ko so jih gostje naredile le 11.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »V prvem in tretjem nizu smo imeli svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Osebno sem pričakoval, da bo prej ali slej prišlo do padca v igri, žal pa se je to zgodilo danes, saj smo si s tem porazom zaprli vrata na zaključni turnir srednjeevropske lige. Iz tega poraza moramo potegniti tistih nekaj pozitivnih stvari, ki jih je bilo in prepričan sem, da se bom iz njega spet kaj naučili.«


Iz Monze z osvojenim nizom

Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi tekmi četrtfinala pokala Challenge v gosteh izgubili z Monzo z 1:3 (23, -17, -20, -18). Povratna tekma bo na sporedu v sredo, 13. februarja, ob 20. uri. V petek bodo Kamničani v devetem krogu srednjeevropske lige gostovali v Pliberku pri Posojilnici Aich/Dob, že dan pozneje pa jih v 14. krogu 1. DOL za moške v domači športni dvorani čaka dvoboj s Šoštanjem Topolšico.

Monza – Calcit Volley  3:1 (-23, 17, 20, 18)

Monza – Dvorana Candy Arena, Gledalcev 711, sodnika: Momirov (Bolgarija), Senyurt (Turčija).

Vero Volley Monza: Buti, Calligaro, Džavoronok 22, Orduna 4, Gallani, Arasomwan 1, Rizzo (L), Ghafour, Botto 6, Josifov 15, Beretta 9, Giannotti, Buchegger 13, Plotnicki (L). Trener: Fabio Soli.

Calcit Volley: Hribar (L), Golob (L), Jereb1, Ratek 2, Vidmar 8, Babkov 5, Štalekar 11, Kvas, Lakner 3, Kotnik 2, Štembergar Zupan 21, Ivković 1. Trener: Aleš Hribar.

Oslabljeni Kamničani, ki že nekaj časa igrajo brez svojega prvega korektorja Maxsona Pereire, minuli petek pa se je poškodoval še Miha Bregar, so morali priznati premoč domači Monzi. Po presenetljivi zmagi v uvodnem nizu so utrujeni slovenski podprvaki, za katere je bila to že četrta tekma v šestih dneh, le morali priznati premoč trenutno osmouvrščeni ekipi italijanske Superlege, ki še vedno velja za najmočnejšo na svetu.

S tremi zaporednimi točkami bolgarskega reprezentanta Viktorja Josifova, zadnjo je dosegel z blokom, je Monza Kamničanom pobegnila za štiri točke (13:9), po polminutnem odmoru pa so varovanci Aleša Hribarja strnili svoje vrste. Za preobrat sta poskrbela Sašo Štalekar in predvsem Andrej Štembergar Zupan, ki je bil za domače odbojkarje nerešljiva uganka in prav po njegovi točki so gostje izid na 15. točki izenačili. V nadaljevanju so domačini vodili za točko ali dve, v končnici niza pa so Kamničani z asom Štembergar Zupana, kar je bila že njegova deseta točka v uvodnem nizu, izid še enkrat izenačili na 22. točki. Italijani so še povedli s 23:22, nato pa so s tremi lastnimi napakami četi Aleša Hribarja omogočili vodstvo z 1:0 v nizih.

V drugem nizu se je v domači ekipi razigral Čeh Donovan Džavoronok, ki je imel tudi največ zaslug za njeno vodstvo z 9:5. Dmitrij Babkov je calcitovce še vrnil na dve točki zaostanka (9:11), vendar je bilo to bolj ali manj vse, kar je Kamničanom v tem nizu uspelo. Italijani so zaustavili Štembergar Zupana, prav tako sta bila v napadu premalo učinkovita Babkov in Primož Vidmar, tako da je bil po uspešnem napadu Avstrijca Paula Bucheggerja niz praktično odločen (13:20). Prav mladi avstrijski korektor je z dvema zaporednima točkama tudi končal drugi niz.

Tudi v tretjem nizu so bili odbojkarji Monze boljši nasprotnik. Domačini so predvsem prevladovali v bloku. S tremi zaporednimi so zaostanek točke (5:6) spremenili v vodstvu (8:6), nato pa vodstva niso več izpustili iz rok. Sredi niza so Kamničanom pobegnili za pet točk (15:10), z uspešnim napadom Primoža Vidmarja so se jim slovenski odbojkarji približali na tri točke zaostanka (13:16), toda po novem bloku, tokrat Santiaga Ordune, je bilo že 20:14 za Monzo. Niz je končal Josifov.

V četrtem nizu so Kamničani s točko Štembergar Zupana še vodili s 6:5, podobno kot v tretjem pa so domači odbojkarji z delnim izidom 9:3 prišli do petih točk prednosti (14:9). Varovanci Aleša Hribarja so se jim sicer trikrat še približali na tri točke zaostanka, zadnjič pri izidu 14:17. Tekma je bila odločena po dveh novih zaporednih blokih odbojkarjev Monze, ki so tekmo končali z devetnajstimi bloki, spet pa je zadnjo točko dosegel bolgarski reprezentant Josifov.

Izjava po tekmi

Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »Navkljub porazu si igralci zaslužijo pohvale za prikazano igro. Andrej Štembergar za ofenzivno igro, saj smo predvsem po njegovi zaslugi slavili v prvem nizu, drugi pa so tudi dali svoj delež k dobremu odporu domači ekipi. Da smo v tej zasedbi držali korak z njo in ji odvzeli niz, je velika stvar. Seveda pa so bili detajli, ki so prevesili tehtnico na domačo stran, tu mislim na blok, pa tudi število lastnih napak je bilo na njihovi strani manjše. Bi se pa zahvalili domačinom, ki so nas izredno lepo sprejeli.«

Bregar šest tednov z mavcem

Na tekmi 13. kroga 1. DOL za moške si je Miha Bregar v dvoboju s Hočami poškodoval dlančno kost na desni roki. Slikanje je pokazalo, da gre za spiralni zlom četrte dlančne kosti, danes pa je dobil gibljivi mavec, ki ga bo moral nositi šest tednov. »Žal mi je, da ne bom mogel pomagati soigralcem, sicer pa bolečin ni več, sem pa v življenju preživel še kaj hujšega,« je 25-letni Šentjernejčan, letošnja okrepitev Calcit Volleyja. 

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice