Mali grad

Odbojkarice brez bele zastave v Maribor, odbojkarji pa spet v finalu državnega prvenstva

16.04.2018

 

Odbojkarice brez bele zastave v Maribor

Odbojkarice Calcit Volleyja po dveh finalnih tekmah končnice v 1. DOL za ženske zaostajajo za Novo KBM Branikom z 9:2 v zmagah. Mariborčanke tako od novega naslova državnih prvakinj loči le še zmaga, vendar so Tina Grudina in soigralke čvrsto odločene, da bodo drago prodale svojo kožo in da bodo v četrtek, 19. aprila, še enkrat igrale pred svojimi navijači. Da pa bi se to uresničilo, bodo morale v ponedeljek, 16. aprila, v mariborski dvorani Lukna, ob 18. uri, prvič v letošnji finalni seriji premagati bankirke.

Na prvi domači finalni tekmi končnice kamniškim odbojkaricam ni prav veliko uspevalo. Predvsem to velja za igro v napadu, kjer so najbolj zaostajale za mariborsko ekipo. Trener Kamničank Gregor Rozman je po tekmi dejal, da so njegove varovanke pokazale premalo poguma, tako na servisu kot v napadu.

Odbojkarice brez bele zastave v Maribor, odbojkarji pa spet v finalu državnega prvenstva je o sredini ne najboljši predstavi odbojkaric Calcit Volleyja dejala Tina Grudina, ki je bila ob Katji Mihalinec z 12 točkami najbolj učinkovita igralka svoje ekipe.

Dejstvo je, da imajo Kamničanke že vse od polfinala končnice neverjetno smolo s poškodbami. Pred prvo polfinalno tekmo končnice s Formulo Formis so ostale brez Maje Pahor, že v prvem nizu se je nato poškodovala Urška Igličar, za nameček pa se je v tie-breaku prve finalne tekme težje poškodovala še Ali Frantti.

»Seveda se njihova odsotnost v naši igri pozna, kajti vse tri igralke so imele veliko vlogo v naši ekipi. Vendar so poškodbe sestavni del športa, zato pa je v ekipi dvanajst in več igralk. Ko eni igralki ne gre, ali je zbolela, ali se je poškodovala, je na klopi že ogreta in pripravljena soigralka, ki jo lahko zamenja. Tiste, ki so vse tri odsotne zamenjale, kažejo zelo dobro igro. Zelo sem ponosna na svojo ekipo, da se kljub vsem oviram, na katere naletavamo na poti do naslova, še vedno ne predamo in držimo skupaj do konca,« je izpostavila odlična novogoriška blokerka v dresu Calcit Volleyja.

Seveda za Kamničanke še nič ni izgubljeno, kajti če so na že omenjeni prvi polfinalni tekmi končnice proti Formuli Formis po zaostanku z 0:2 v nizih prišle do zmage, zakaj tega ne bi ponovile proti Novi KBM Braniku ter zaostanek z 0:2 v zmagah spremenile v končni uspeh. Tudi Mariborčanke imajo določene težave na sprejemu.

»Kot sem že večkrat poudarila, sta v ženski odbojki najpomembnejša servis in sprejem. To pomeni, da bomo morale v Mariboru čim bolje servirati in sprejemati, se držati trenerjevih navodil in ne obupati do zadnjega sodnikovega piska. Morale pa bomo zaustaviti tudi Izo Mlakar, ki nam običajno povzroča največ težav. Vendar so Mariborčanke v letošnji sezoni že dokazale, da zelo dobro igrajo tudi brez Mlakarjeve, kar pomeni, da ne bo dovolj zaustaviti le nje, pač pa celotno ekipo,« pot do zmage v Mariboru, ki bi pomenila, da bi se varovanke Gregorja Rozmana v četrtek še enkrat predstavile svojim navijačem v Kamniku, vidi Grudina.

»Nismo se še predale in nikakor ne želimo že ta ponedeljek končati prvenstva. Verjamem v svojo ekipo, vem, da bomo dale vse od sebe in verjamem, da bomo v četrtek igrale četrto finalno tekmo končnice,« je odločna tudi v letošnji sezoni ena najboljših igralk kamniške ekipe.

Spored finalnih tekem končnice v 1. DOL za ženske

Prva finalna tekma končnice, četrtek, 5. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley 3:2 (21, 19, -21, -16, 13); druga finalna tekma končnice: Calcit Volley – Nova KBM Branik 0:3 (-13, ,21, -23); tretja finalna tekma končnice, ponedeljek, 16. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley (ŠD Lukna, 18:00); morebitna četrta finalna tekma končnice, četrtek, 19. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik (ŠD Kamnik, 18:00); morebitna peta finalna tekma končnice, ponedeljek, 23. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley (ŠD Lukna, 18:00).


Kamničani spet v finalu državnega prvenstva

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tretji polfinalni tekmi končnice 1. DOL za moške pred svojimi navijači pred polnimi tribunami kamniške športne dvorane še drugič zaporedoma premagali Salonit Anhovo. Tudi tokrat s 3:0 (22, 24, 22) in se z 2:0 v zmagah zasluženo uvrstil v veliki finale. V njem se bodo pomerili z ACH Volleyjem. Prva finalna tekma bo na sporedu že v torek, 17. aprila, ob 18. uri v dvorani Tivoli.

Calcit Volley – Salonit Anhovo   3:0 (22, 24, 22)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 600, sodnika: Miklošič (Maribor), Kern ((Kranj)

Calcit Volley: Pereira 16, Hribar (L), Golob (L), Novljan 3, Ratek, Gil, Vidmar 23, Okroglič 8, Štalekar 11, Kvas 1, Lakner, Štembergar Zupan, Lazar. Trener: Gašper Ribič.

Salonit Anhovo: Ilić 2, Česnik, Šarič (L), Jereb 2, Karnel, Drobnič, Basaneže 6, Čabarkapa 15, Kovačič, Tomić 6, Vrtovec 15. Trener: Andrej Urnaut.

Čeprav sta obe ekipi na domačem igrišču slavili brez izgubljenega niza, pa sta do polfinalnih zmag v končnici državnega prvenstva na težji način, kot bi lahko sodili po samem izidu. Ampak tako je bilo tudi na vseh njunih dozdajšnjih srečanjih v letošnji sezoni, tako pa je bilo tudi v odločilni tretji polfinalni tekmi, ki se je sicer spet končala po treh nizih, na veselje domačih navijačev z zmago Calcit Volleyja.

V prvem nizu so prvi do občutnejše prednosti prišli domači odbojkarji, ki so še zaostajali s 4:5, toda na servis Maxsona Pereire so dosegli pet zaporednih točk, zadnjo z asom, bolj uspešni pa so bili tudi v bloku. Vendar so se Kanalci že do 12. točke vrnili v igro, ko so domačini dvakrat zaporedoma v napadu žogo poslali v avt, s točko Dejana Čabarkape pa so povedli s 13:12. S točko razlike so gostje odšli tudi na drugi tehnični odmor, v izenačenem nadaljevanju pa so Kamničani z dvema zaporednima točkama gostom pobegnili za dve točki (21:19), tako da je njihov trener Andrej Urnaut posegel še po drugem polminutnem odmoru. Po njem sta Primož Vidmar z asom ter Pereira z blokom domačo ekipo popeljala korak bližje do vodstva z 1:0 v nizih, ki ga je potrdil brazilski korektor v dresu Calcit Volleyja.

Tudi v drugem nizu so bili domači odbojkarji tisti, ki so prvi prišli do večje prednosti, ko so po napaki gostov na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk, vodili pa so tudi že s 5:2. Z asom Vidmarja so Kamničani prvič v drugem nizu nasprotnikom pobegnili za štiri točke (14:10), z blokom Žana Novljana za pet (17:12). Na servis Dejana Čabarkape so se Kanalci domačinom približali na dve točki zaostanka (15:17), z blokom Matije Jereba le še na točko (17:18). Za dramatično končnico je z uspešnim napadom poskrbel Čabarkapa, ki je izid izenačil na 22:22, po nesporazumu v domači ekipi pa so prvi do zaključne žoge prišli Kanalci. Njihov nekdanji igralec Jure Okroglič je z blokom in asom izničil njihovo prednost, zadnjo točko v drugem nizu pa je dosegel Vidmar.

Čeprav so zaostajali za dva niza in so jih do finala ločili trije, se Kanalci niso predali, v polni kamniški športni dvorani pa so gledalci lahko še naprej uživali v odlični odbojki z obeh strani. S točko prednosti so na prvi tehnični odmor odšli domačini, z blokom Matica Vrtovca so gostje povedli z 10:8, z blokom Gregorja Basaneža pa s 15:12. Takšen je bil zaostanek domače ekipe tudi ob drugem tehničnem odmoru, a so z dvema zaporednima blokoma izid že na 16. točki izenačili. Po polminutnem odmoru gostujočega trenerja Andreja Urnauta je Vidmar z novim blokom, svojim drugim zaporednim, calcitovce po daljšem času popeljal do vodstva s 17:16. V domačem taboru so nekoliko lažje zadihali po napaki Vrtovca, saj so Kanalcem pobegnili na 18:16. Ko je z asom Sašo Štalekar presenetil kanalske sprejemalce, je bilo že 23:19 za domačo ekipo, ki je za uvrstitev v finale potrebovala le še dve točki. Dosegla sta ju Pereira z blokom in Vidmar z napadom iz druge linije.

Izjavi po tekmi

Sašo Štalekar, igralec Calcit Volleyja: »Vesel sem, da sem lahko daljšem času spet lahko pomagal ekipi. Ne bom rekel, da sem že v vrhunski formi so še malenkosti, ki jih bo potrebno popraviti, vendar mi veliko pomagajo soigralci, igramo ekipno in to nam je tudi prineslo uvrstitev v finale. Čeprav smo tudi današnjo tekmo dobil s 3:0, smo do zmage prišli vse prej kot na lahek način Še pri našem vodstvu s 24:22 v tretjem nizu nisem bil popolnoma prepričan, da bomo zmagali. Odločal je bolj za vsako žogo in servis, tu smo bili nekoliko močnejši od Kanalcev.«

Dejan Čabarkapa, kapetan Salonit Anhova: »Kamničani so se zasluženo uvrstili v finale končnice, mislim pa, da so gledalci prišli na svoj račun. V vsakem nizu so bili boljši za eno točko, za eno obrambo ali en blok, kar jim je prineslo končni uspeh. Ves čas so pritiskali s servisom, bili so bolj pogumni od nas. Dejstvo je, da sta obe ekipi zelo izenačeni, res je, da so se vse tekme končale s 3:0, toda kaj lahko bi se tudi po petem nizu. Ne preostane nam drugega, kot da pozabimo na ta poraz in naredimo vse, da osvojimo končno tretje mesto. Sezona je dolga in naporna, vendar bomo iz sebe iztisnili še zadnje atome moči.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec in Urban Urbanc


<< Nazaj | Novice