Mali grad

Odbojkarice Calcita z zmago na zaključni turnir, odbojkarji doma poraženi

27.01.2013

 

Calcit Volleyball – Chemes Humenne       1:3 (17, -23, -22, 17)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Rajković in Brlas (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar - libero, Sušec, Novaljan 13, Brulec, D. Pokeršnik 13, Planinc 9, J. Pokeršnik 16, Brus 12, Hrast 1, Kotnik 3. Trener: Marko Brumen.

Chemes Humenne: Javorčik 13, Lizala 11, Sarnecki 19, Bališan 6, Mizerak, Hrinak 1, Mlynarčik 3, Joščak 4, Leškanič 2, Krys – libero, Sotak 1. Trener: Richard Vlkolinsky.

Po zmagi nad Posojilnico Dobom se je odbojkarjem Calcita Volleyball nenadejano celo odprla možnost, da bi zaigrali na zaključnem turnirju srednjeevropske lige, ki bo marca v Bratislavi. Toda še vedno je šlo bolj za teorijo, kajti njihova usoda je bila vendarle v rokah Dobljanov, ki so istočasno gostovali v Kašteli. Četrto mesto bi bilo namreč za Kamničane dosegljivo le ob njihovi zmagi nad Humennejem, v njihovi zadnji tekmi debitantske sezone v srednjeevropski ligi in ob dveh porazih Posojilnice Doba. A se jim je zalomilo že ob prvem pogoju, kajti po dobrem začetku in zmagi v prvem nizu so v nadaljevanju Kamničani popustili in ostalih praznih rok, prav tako pa so Dobljani, ki jih vodi nekdanji trener Calcita Bogdan Kotnik v Kašteli zmagali s 3:0.

Trener Kamničanov Marko Brumen tudi na zadnji tekmi srednjeevropske like ni mogel računati na vse igralce, čeprav je bil Jernej Stavbar na klopi, a je svoje mesto prepustil Žanu Novljanu, zato pa je manjkal Žiga Štern.. Ob Novljanu je v bloku tekmo začel še Boris Brus, na mestu organizatorja igre je prednost pred Janom Brulcemspet dobil Martin Hrast, na mestu sprejemalcev sta tekmo začela Jan Planinc in Jan Pokeršnik, na mestu korektorja Danijel Pokeršnik in na mestu libera Klemen Hribar. V tej zasedbi so od prve točke naprej pobudo na igrišču prevzeli domači odbojkarji, ki so ob odličnem sprejemu začetnih udarcev prišli do učinkovitih napadov, ki jih blok gostov ni znal zaustaviti. Martin Hrast je lepo porazdeljeval žoge med soigralce, ki so se izkazali tudi v bloku. Na prvem tehničnem odmoru so vodili za dve točki, prvo občutnejšo prednost pa so si priigrali po dveh blokih Jana Pokeršnika in Žana Novljana in pri zaostanku petih točk (8:13) je gostujoči trener Richard Vlkolinsky vzel polminutni odmor. Vendar z njim naleta Kamničanov ni zaustavil. Razigral se je Danijel Pokeršnik, ki je tudi dosegel zadnji dve točki v prvem nizu.

Drugi niz se ni začel po željah domače ekipe. Nekoliko jim je na sprejemu popustila zbranost, tudi napad ni bil več tako učinkovit, tako da so gostje iz Slovaške povedli s 6:3, z dvema točkama prednosti pa so odšli tudi na prvi tehnični odmor v drugem nizu. Vendar so Kamničani do odhoda na tehnični odmor že vzpostavili ravnotežje na igrišču, po bloku in uspešnem napadu Jana Pokeršnika pa sta bili ekipi na deveti točki prvič v drugem nizu izenačeni. Serija točk kamniške ekipe na začetni udarec Martina Hrasta pa s tem še ni bila končana, kajti mlajši od bratov Pokeršnik je bil še enkrat uspešen v napadu in Calcit je pri izidu 10:9 prvič povedel v drugem nizu. Z blokom Borisa Brusa so kamniški odbojkarji s točko prednosti tudi odšli na drugi tehnični odmor. Toda po izgubljenem servisu kamniške ekipe so tri točke zapored dosegli gostje, zato je Brumen vzel polminutni odmor, odločil pa se je tudi za zamenjavo na mestu korektorja, saj je v igro poslal Matjaž Sušca. Vendar tudi to ni prineslo želenega preobrata, kajti prav po bloku izkušenega Jakuba Joščaka nad Sušcem so gostje povedli celo s 23:19. Brumen je skušal do izenačenja in zmage v drugem nizu priti še z dvojno menjavo, v igro sta vstopila Danijel Pokeršnik in Jan Brulec, ki se mu je skoraj posrečila, žal pa sodnika nista videla dotika mreže ob napadu Danijela Pokeršnika za izenačenje na 24. točki, v naslednjem napadu pa so gostje preko Poljaka Mikole Sarneckega prišli do izenačenja v nizih.

Tudi tretji niz so bolje začeli aktualni slovaški prvaki, ki so povedli s 5:3, toda po priborjenem začetnem udarcu so Kamničani le strnili svoje vrste in preko Borisa Brusa, bratov Pokeršnik in Jana Planinca dosegli pet točk zapored. Do vodstva s 14:11 so domači odbojkarji še držali niti igre v svojih rokah, toda na servis Milana Javorčika so do preobrata prišli odbojkarji Humenneja, ki so z delnim izidom 7:1 povedli z 18:15 in šele Jan Planinc je zaustavil njihovo serijo točk. Vseeno pa se jim domači odbojkarji še niso uspeli približati, kajti po dolgi izmenjavi žog so bili bolj zbrani Slovaki, tako da je Brumen pri zaostanku štirih točk (16:20) vzel še drugi polminutni odmor v tretjem nizu. V končnici niza je v igro spet poslal mladega Jana Brulca in podobno kot v drugem nizu so bili Kamničani blizu izenačenja, toda predolg začetni udarec Domna Kotnika in blok slovaških odbojkarjev, ki so vanj »ujeli« kapetana domače ekipe Planinca, je tehtnico dokončno prevesil na stran Humenneja.

Na začetku četrtega niza so se v igri domače ekipe pojavile številne napake, ki so jih gostje s pridom izkoriščali, saj so ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:4. V igri kamniške ekipe ni bilo pravega žara in edino, kar je trener Brumen na minuti odmora od svojih varovancev zahteva je bilo, da se ne predajo. Po napornih treningih v prejšnjem tednu so bile njihove noge še trde, kajti Kamničani se že pripravljajo na začetek modre skupine državnega prvenstva, kajti to je zdaj njihov prvi in glavni cilj sezone. Ko so Slovaki po nekaj uspešnih akcijah povedli s 13:7, je Brumen vzel še en polminutni odmor, ki pa ni prinesel spremembe izida. Ob kar osmih napakah domače ekipe v napadu so gostje tudi ob drugem tehničnem odmoru vodili s šestimi točkami prednosti. Ko so slovaški odbojkarji z blokom zaustavili še Jana Planinca, so odbojkarji Humenneja Kamničanom ušli že za nedosegljivih sedem točk (11:18).

Z zmago v Bratislavi na zaključni turnir

Doprastav Bratislava – Calcit Volleyball 2:3 (23, -21, -10, 26, -6)

Bratislava – Dvorana PKO. 250 gledalcev. Sodnika: Isajlović in Petche (oba Avstrija).

Doprastav Bratislava: Crnkova 1, Abrahamova 1, Drobniakova 9, Kosokova, Jelinkova 3, Hunter 7, Pencova 16, Skalova 1, Stankoviankova 16, Nikmonova – libero. Trener: Marek Rojko.

Calcit Volleyball: Guštin 8, Turnšek 11, Podlesnik – libero, Handanovič 2, Lenarčič 8, Kramolc 5, Ljubetič, Starčević 25, N. Mori, Hribar, J. Strel Kosmač, 14. Trener: Oleg Gorbačov.

Odbojkarice Calcita Volleyballa so na najboljši možni način prebolele poraz v osmini finala pokala challenge, ko so na domačem igrišču po zlatem nizu morale priznati premoč finske ekipe LP Salo. Kamničanke so namreč na težkem gostovanju v Bratislavi, kjer so do zdaj zmagale le enkrat, premagale neposredne tekmice za uvrstitev na zaključni turnir najboljše četverice in si tako zagotovile najmanj tretje mesto. Če bodo v zadnjem krogu premagale še Novo KBM Branik bodo ostale na drugem, na katerem so tudi po nocojšnjem petnajstem krogu.

Trener Oleg Gorbačov je tudi tekmo v Bratislavi začel v svoji najmočnejši zasedbi, se pravi s Teo Lenarčič, Petro Kramolc, Ano Starčević, Majo Guštin, Jeleno Strel Kosmač, Tjašo Turnšek in prosto igralko Uršo Podlesnik. Ob ne ravno najboljšem sprejemu in ne ravno najboljši realizaciji v napadu, so Kamničanke v končnici prvega niza morale priznati premoč domačega Doprastava. V drugem nizu so popravile igro v bloku, izboljšale so tudi sprejem, razigrala pa se je Ana Starčević, ki je bila nezaustavljiva. Svoje sta dodali tudi obe blokerki, Jelena Strel Kosmač in Maja Guštin, tako da so slovenske pokalne zmagovalke prepričljivo prišle do zmage v drugem nizu. Pravo simultanko so kamniške odbojkarice prikazale v tretjem nizu, v katerem skorajda niso delale lastnih napak, Tea Lenarčič pa je odlično izkoriščala razpoloženo Starčevićevo, ki je še naprej predstavljala uganko za slovaško ekipo. Po gladko osvojenem tretjem nizu je tudi v četrtem vse kazalo na zmago, saj so Kamničanke prišle do zaključne žoge za končno zmago. Žal je niso izkoristile, zato pa do Bratislavčanke svojo tretjo in o zmagovalkah tekme je odločal peti niz. V njem so pobudo spet prevzele kamniške odbojkarice, ki so delale manj lastnih napak in zasluženo prišle do novih dveh točk in prve zmage v Bratislavi po štirih letih. Čeprav je bila domača ekipa boljša na sprejemu, tega ni znala izkoristiti v napadu. Tudi po zaslugi kamniškega bloka, Maje Guštin  je dosegla štiri bloke, Jelena Strel Kosmač in Tea Lenarčič po tri, dva pa je prispevala Petra Kramolc. V napadu je bila odlična Ana Starčević, ki je imela 60-odstotni izkoristek, do konca tekma pa so Kamničanke popravile tudi svoj sprejem.  

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice