Mali grad

Odbojkarice Calcita boljše tudi od Šempetrank, igra Kamničanov v znamenju Tončka Šterna

21.10.2015

 

Odbojkarice Calcita Ljubljane so v tretjem krogu 1. DOL za ženske v dvorani Tivoli brez izgubljenega niza premagale še ekipo Aliansa-Šempeter. V soboto bodo v četrtem krogu spet igrale doma, tokrat v dvorani na Galjevici, v goste pa jih bo prišla ekipa Kema Puconci.

Calcit Ljubljana – Aliansa-Šempeter 3:0  (16, 19, 16)

Ljubljana – Dvorana Tivoli. 40 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Valentar (Prevalje).

Calcit Ljubljana: Grudina 4, Božič 3, Vrhovnik 6, Igličar 17, Forštnarič 4, Kučej, Kostić, Aragao , Hribar, Jerala – libero, Turk 3, Potokar 13. Trener: Gašper Ribič.

Aliansa-Šempeter: Mazej – libero, Tomc – libero, Dubonosova 7, Šantelj 6, Blagus 2, Sopčič 1, Rozman 11, Ovčar, Kopač, Lenart 2, Udrih 3, Trukel. Trener: Beno Božič.

Slovenske državne prvakinje so še svojo tretjo tekmo v 1. DOL za ženske končale brez izgubljenega niza. Gostje iz Šempetra jim niti v enem nizu niso nudile konkretnejšega odpora. Vendar je bilo to glede na mladost ekipe, ki jo vodi Beno Božič tudi pričakovati. Šempetranke so pred letošnjo sezono spet temeljito pomladile ekipo, v svojih vrstah imajo le dve izkušenejši igralki, Ines Udrih, ki je pred začetkom letošnje sezone priskočila na pomoč in Katjuša Rozman, druge so mlade, večinoma še brez prvoligaških izkušenj.

Domače odbojkarice so tekmo s Šempetrankami začele z Mojco Božič, Petro Vrhovnik, Moniko Potokar, Eleno Kučej, Majo Forštnarič, Urško Igličar in prosto igralko Meto Jeralo, medtem ko se je Beno Božič, trener gostujoče ekipe odločil za Manco Lenart, Emo Sopčič, Katjušo Rozman, Teo Blagus, Leo Šantelj, Ines Udrih in prosto igralko Andrejo Tomc. Šempetranke so še vodile s 5:3, na servis Vrhovnikove so Calcitovke preko Potokarjeve prvič povedle (6:5), z dvema asoma kapetanke domače ekipe pa nasprotnicam pobegnile za štiri točke (9:5). Do drugega tehničnega odmora je bila v napadu nezaustavljiva Igličarjeva, kar je domači ekipi prineslo prednost sedmih točk. V končnici niza so v domači ekipi priložnost za igro dobili še Ana Katarina Hribar in Kaja Turk, zadnjo točko za vodstvo z 1:0 je z blokom dosegla Igličarjeva.

Drugi niz se je začel z vodstvom odbojkaric Calcita Ljubljane s 5:1, po polminutnem odmoru so gostje preko Aleksandre Dubonosove in Tee Blagus izid izenačile na sedmi točki, toda po predolgem servisu Ines Udrih so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšle slovenske državne prvakinje. Vendar si domače odbojkarice večje prednosti do drugega tehničnega odmora niso priigrale. V gostujoči ekipi sta jim v napadu največ težav povzročali Rozmanova in Dubonosova, ki je tudi poskrbela za izenačenje na štirinajsti točki. Toda po polminutnem odmoru, ki ga je zahteval Gašper Ribič, so domače odbojkarice z asom Forštnaričeve ob drugem tehničnem odmoru vodile z dvema točkama prednosti, a se gostje niso predale. Po dveh avtih Potokarjeve so Šempetranke še povedle z 19:18. S petimi zaporednimi točkami domače ekipe, zadnjo je z asom prispevala Grudina, je bil odpor gostij v drugem nizu dokončno strt. Zmago je potrdila reprezentantka Monika Potokar.

Z asom Igličarjeve in uspešnim napadom Grudine so domače odbojkarice na prvi tehnični odmor tretjega niza odšle s prednostjo petih točk, takoj po vrnitvi na igrišče je korektorka Calcita Ljubljane dosegla še en as. Z delnim izidom 5:1 so se jim borbene gostje še približale na dve točki zaostanka (8:10), toda z asom Grudine so domače odbojkarice gostjam pobegnile za šest točk (14:8), kar jim je ob zbrani igri zadostovalo za nove tri točke v državnem prvenstvu. Z dvema asoma je tekmo končala Kaja Turk.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: "Čeprav je kakovostna razlika na naši strani, od svojih igralk vseeno zahtevam, da tudi takšne tekme odigrajo na visoki ravni. Tokrat nam to ni uspelo, bili smo premalo agresivni na servisu, čeprav so dosegli kar nekaj asov, bila je tudi kakšna napaka preveč v napadu, vendar moramo biti mi tisti, ki narekujejo tempo igre. Na koncu smo zmagali, z igro pa nisem preveč zadovoljen."

Beno Božič, trener Alianse-Šempetra: "Calcit Ljubljana je premočna ekipa za nas, ampak z določenimi segmenti naše igre sem zadovoljen. Mislim, da bo tudi nam v roku meseca dni uspelo dvigniti raven svoje igre in bomo marsikateri ekipi konkurenčni."

Igra Kamničanov v znamenju Tončka Šterna

Odbojkarji Calcit Volleyballa so še svojo drugo tekmo na domačem igrišču zmagali s 3:0. Tokrat so bili boljši od gostova iz Žirovnice, v domači ekipi je blestel Tonček Štern, ki je dosegel kar 26 točk. V prihodnjem krogu bodo Kamničani v soboto gostovali v Kranju.

Calcit Volleyball – National Žirovnica 3:0 (19, 9, 21)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 150 gledalcev. Sodnika: Novak (Dvori) in Mohorčič (Žužemberk)

Calcit Volleyball: Hribar – libero 1, Novljan 4, T. Štern 26, Vidmar 5, Štembergar Zupan 6, Brulec 2, Lakner 2, Kotnik 3, Videčnik 2, Konjedic 1. Trener: Marko Brumen..

National Žirovnica: Toman – libero, Kegljevič 10, Bajdak 6, Blagne, Hrovat 1, Tučen 7, Mulec 3, Peljhan, Zorman, Beravs 3, Šikanič, Globolčnik - libero, Jenko 5, Lindič 1. Trener: Miha Verbič.

Kamniški odbojkarji so v prejšnjem krogu slavili na vročem gostovanju v Kanalu, Žirovničani pa so po zmagi v Novem mestu v drugem krogu, po dvajsetih letih prišli še do prve domače zmage v prvoligaški konkurenci. Varovanci Mihe Verbiča so bili boljši od Fužinar Metala, kar je bila zanje lepa popotnica za gostovanje v Kamniku. Ekipi sta se v pripravljalnem obdobju pomerili na močnem turnirju v Žirovnici, na njem so prvo mesto sicer osvojili odbojkarji Calcit Volleyballa, toda na prvi tekmi turnirja so morali priznati premoč novemu prvoligašu.

Vse to so bili dovolj veliki razlogi, da so Kamničani v tekmo krenili brez podcenjevanja. Trener Marko Brumen je tekmo začel z Janom Brulcem, Andrejem Štembergar Zupanom, Domnom Kotnikom, Žanom Novljanom, Maticem Videčnikom, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem.

Do drugega tehničnega odmora so si Kamničani priigrali štiri točke prednosti, vodili so še z 18:14, toda z blokoma Beravsa in Jenka so se jim Žirovničani približali na točko zaostanka (17:18), vendar do preobrata ni prišlo. Serijo njihovih točk je z uspešnim napadom končal Tonček Štern, ki je imel ob servisih Brulca tudi največ zaslug, da so domači odbojkarji prišli do sedmih zaključnih žog za zmago v uvodnem nizu. Po napaki Peljhana so izkoristili drugo.

V drugem nizu so Kamničani popolnoma prevladovali na igrišču. Namesto Štembergar Zupana je bil v postavi Primož Vidmar, v bloku je priložnost dobil Jure Lakner, niz pa se je začel s serijo servisov Brulca do vodstva s 5:0. S tem pa težav za goste še ni bilo konec, kajti po asu Jureta Laknerja je bilo že 11:2 za odbojkarje Calcit Volleyballa, prednost devetih točk je bila tudi ob drugem tehničnem odmoru. Žirovničani so se dokončno predali, v domači ekipi sta se v končnici niza razigrala še Štern in Kotnik, Kamničani pa so dosegli šest točk zapored.

V tretjem nizu je Brumen popolnoma spremenil postavo, v igro poslal Janija Konjedica, vanjo vrnil Štembergar Zupana in Videčnika, počivala sta Kotnik in Novljan, razmerje moči pa se na igrišču ni bistveno spremenilo. Še naprej so prevladovali Kamničani, Štern je bil praktično nezaustavljiv, njegova učinkovitost v napadu je bila ob koncu tekme kar 65-odstotna, ob tem je bil še šestkrat uspešen v bloku, in prav po njegovi točki je Calcit povedel s 16:10. Odpora gostov je bilo dokončno konec po bloku Konjedica, saj so za domačini zaostajali že za devet točk (10:19). Do konca tekme so svoj zaostanek sicer znižali, vendar zmaga domače ekipe ni bila ogrožena.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Tokrat smo imeli v svoji ekipi izredno razpoloženega Tončka Šterna, ki je bil v napadu nedotakljiv, izkazal pa se je tudi v bloku. O sami igri je težko govoriti, saj gostje niso bili najbolj razpoloženi za igro, je bila pa to priložnost, da so vsi igralci dobili priložnost za igro.«

Miha Verbič, trener National Žirovnice: »Ni bil težava samo Tonček Štern, bolj me moti, da mi nismo prikazali dobre igre. Drugi niz se sicer zgodi, vendar smo po tistem, ko smo se v prvem nizu Kamničanom približali na točko zaostanka pri izidu 18:19, popolnoma popustili in nehali igrati. Očitno je, da nam tekme ob sredah ne ustrezajo, saj imajo igralci šolske in službene obveznosti, toda kljub temu bi morali prikazati boljšo igro. Tokrat preprosto nismo bili pravi.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice