Mali grad

Od 7. do 13. oktobra 2019 obeležujemo Teden otroka

07.10.2019

 

Od 7. do 13. oktobra 2019 obeležujemo Teden otroka»Pravica pravic je pravica živeti, biti otrok, za srečo rojen, tata in mamo ob sebi imeti in jima padati veselo v objem.

Lepa pravica je teči po trati in ne biti kot trava teptan, učiti se brati in biti med brati enakovreden in spoštovan.

Rasti kot rastejo jelke in bori, poslušati pesmi, ne pokov granat,
in potem enkrat ob majniški zori
reči nekomu: Imam te rad!

In še: biti duša v svetu brez duše,
majhna svetloba sredi velike teme,
ali vsaj kaplja v obdobju suše,
ne biti nihče, a otrok, ki je vse.«
(Tone Pavček)

Z današnjim dnem se pričenja Teden otroka, ki se letos odvija od 7. do 13. oktobra, v ospredje postavlja osrednjo temo Naše pravice. Izhodišče je pesem Toneta Pavčka z istim naslovom.

Teden otroka je projekt Združenja prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V Tednu otroka se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji.

Teden otroka temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne. 

Projektu Teden otroka se pridružujemo tudi v občini Kamnik.

Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik

Aktivnosti ob Tednu otroka se bodo odvijale tudi v 1. in 2. razredu Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, in sicer na matični šoli ter na podružničnih šolah.

Podružnična šola Tunjice

Podružnična šola Vranja Peč

Matična šola in Podružnična šola Nevlje

1. a in 1. b matična šola

Podružnična šola Mekinje

Osnovna šola Toma Brejca

V Tednu otroka se bodo v 1. razredu izvajali naslednje aktivnosti:

Osnovna šola Šmartno v Tuhinju

Tednu otroka se na Osnovni šoli Šmartno v Tuhinju pridružujejo z različnimi dejavnostmi oziroma aktivnostmi:

Vrtec Antona Medveda Kamnik

Tone Pavček je v svoji pesmi zapisal: »... Pravica pravic je pravica živeti, biti otrok, za srečo rojen, tata in mamo ob sebi imeti in jima pasti veselo v objem…« In prav to bo rdeča nit vseh dejavnosti v Vrtcu Antona Medveda Kamnik.

Otroci bodo pravice spoznavali preko različnih dejavnosti, spoznavali bodo različne tehnike likovnega ustvarjanja, pesmi, pravljice, banse, se potepali po bljižnji okolici, obiskali bodo različne kulturne ustanove v Kamniku, izletniške točke, turistične kmetije in še kaj.

V igralnicah bo zadišalo po skutni peni, palačinkah, jabolčnem zavitku, spoznavali bodo, kako se jabolka spremenijo v sok , se igrali stare igre in spoznavali ljudske običaje. Tudi na starše ne bomo pozabili. V enotah bodo potekala različna druženja s starši, kjer bodo skupaj preživeli prosti čas.

Zasebni vrtec Peter Pan

Letošnji teden otroka se bo v vrtcu Peter Pan začel s krosom na stadionu, ko bomo vsi tekači prejeli posebne medalje. Pogovarjali se bodo o previdnosti in varnosti v prometu, obiskal pa jih bo kamniški policist. Poslušali bodo pravljico Pod medvedjim dežnikom in pod njenim vtisom ustvarjali z glino. Izdelke bodo seveda razstavili, prepustili pa se bodo tudi svetu glasbe in v glasbenem dopoldnevu prepevali ter igrali na inštrumente z dr. Veroniko Šarec iz Inštituta za zgodnjo glasbeno vzgojo.

Zasebni vrtec Sonček

V enotah Zasebnega Vrtca Sonček se bodo tekom celotnega tedna izvajale dejavnosti na nivoju posamezne enote.

Teden so posvetili otrokovim pravicam, kot je rdeča nit letošnjega Tedna otroka.

Aktivnosti:

Zasebni vrtec Zarja

Program, ki ga načrtujejo v Zasebnem vrtcu Zarja v okviru Tedna otroka je: 

Dodatne dejavnosti v tem času:

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Že po tradiciji v Tednu otroka v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik začnejo z različnimi dejavnostmi za otroke. Letos bodo to pravljične urice in Bibe, s katerimi približajo otrokom svet pisane besede in spodbujamo potrebo po branju. Pravljične urice so namenjene otrokom od dopolnjenega 4. leta starosti dalje.

Pravljične urice v Kamniški knjižnici 

Pravljične urice v Krajevni knjižnici Komenda

Pravljične urice v Krajevni knjižnici Motnik

Pravljične urice v Krajevni knjižnici Šmarca

BIBE - igralne ure s knjigo, ki so namenjene otrokom od treh do šestih let,ki niso v organiziranem varstvu. Urice otroci obiščejo v spremstvu staršev oz. skrbnikov, odvijajo se v dopoldanskem času. Vodi jih pravljičarka Helena Sterle. Potrebne so predhodne prijave na otroškem oddelku knjižnice Kamnik, telefon: 01/831 12 17

Vse dejavnosti so brezplačne. Vabljeni.

CIRIUS Kamnik

Ob Tednu otroka se bodo v CIRIUS-u Kamnik odvijale različne dejavnosti:

Besedilo: zbrano po poročilih posameznih vrtcev, šol in knjižnice
Fotografije: Občina Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Zasebni vrtec Sonček


<< Nazaj | Novice