Mali grad

Od 2. do 8. oktobra 2017 obeležujemo Teden otroka

02.10.2017

 

Od 2. do 8. oktobra 2017 obeležujemo Teden otrokaLetošnji Teden otroka, ki se odvija od 2. do 8. oktobra, v ospredje postavlja osrednjo temo »Povabimo sonce v šolo« in bo osredotočen na »radovedno« šolo, veselje do novega, odprtega in uporabnega znanja, svetle prihodnosti. Otroci in mladi si želijo inovativnejšega, ustvarjalnejšega učenja in razmišljanja. Tema se navezuje na temo Otroških parlamentov v šolskem letu 2016/2017, ki je »Šolstvo in šolski sistem«.

Teden otroka je projekt Združenja prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V Tednu otroka se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji.

Teden otroka temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne. 

Projektu »Teden otroka« se pridružujemo tudi v občini Kamnik.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Pravljične urice napovedujejo Teden otroka v Knjižnici Franceta Balantiča Kamni in bodo otrokom približale svet pisane besede in spodbudile potrebo po branju. Otrok si s tem širi literarno obzorje, bogati besedni zaklad in literarni okus.

Začetek pravljičnih uric v krajevni knjižnici Šmarca bo v torek, 3. oktobra 2017, in se bodo odvijale vsak torek od 17. do 18. ure. Vodita pravljičarki Barbara Božič in Barbara Zlobko. Igralne urice s knjigo (BIBE) se bodo v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik začele v sredo, 4. oktobra 2017, in bodo vsako sredo od 10. do 11. ure. Vodi pravljičarka Helena Sterle Začetek pravljičnih uric v krajevni knjižnici Motnik je v sredo, 4. oktobra 2017, od 17. do 18. ure. Odvijale se bodo vsako sredo od 17.30 do 18.30. Vodijo pravljičarke skupine Me4. Začetek pravljičnih uric v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik pa je v sredo, 4. oktobra 2017, in se bodo odvijale vsako sredo od 17. do 18. ure pravljični sobi knjižnice Kamnik. Vodita pravljičarki Sabina Zore in Nina Semprimožnik. 

Osnovna šola Toma Brejca

Ob Tednu otroka se bodo na Osnovni šoli Toma Brejca odvijale naslednje aktivnosti:

Osnovna šola Marije Vere

Letošnji teden otroka bodo z različnimi aktivnostmi obeležili tudi na Osnovni šoli Marije Vere.

Pikin dan

Le kdo ne pozna Pike Nogavičke in njenih prikupnih prijateljev? V Tednu otroka se jih bodo spomnili in jim namenili cel dopoldan, v obliki tehniškega dneva dejavnosti na razredni stopnji. Ta dan bo namenjen ustvarjanju, branju in petju na temo Pike Nogavičke. Piko bodo tudi podučili o pravilih, ki veljajo v prometu, da bo varno hodila po mestu in svetu.

Učenec poučuje

Ob svetovnem dnevu učiteljev, ki ga obeležujemo 5. oktobra, bodo dan  preživeli malo drugače. Učencem bodo dali možnost, da se sami preizkusijo v vlogi učitelja, da so sami oblikovalci učnega procesa. Tretjo šolsko uro bodo prostovoljci iz 9. in 8. razredov poučevali učence na razredni stopnji.

Dobrodelni pohod in tek

V četrtek, 5. oktobra 2017, prirejata Osnovna šola Marije Vere in Šolski sklad 1. dobrodelni tek in pohod. Start bo ob 17. uri, pri gostišču Špajza. Teče ali hodi se 1600 metrov, do travnika pri Kinološkem društvu.

Na 1. dobrodelnem teku in pohodu bo Šolski sklad zbiral prispevke za šolski sklad, kjer od 1. 9. 2017 z novim pravilnikom Šolskega sklada denarna sredstva namenimo tudi socialno šibkim učencem.

Se vidimo na 1. dobrodelnem teku in pohodu!

Varna mobilnost

V tednu otroka bomo namenili čas tudi temam o Varni mobilnosti. Na predmetni stopnji ( od 6. do 9. razreda) bodo razredne ure namenjene Varni mobilnosti. Učenci si bodo ogledali nekaj dokumentarnih kratkih filmov, se pogovorili o varnosti v prometu in o mobilnosti za trajnejši razvoj. Na razredni stopnji načrtujejo spoznavanje aktivnosti za varno vključevanje v promet ter likovne in ustvarjalne aktivnosti o spoznavanju prometnih znakov. V okviru OPB bodo označili varno pot skozi šolsko parkirišče.

NVO gre v šolo

Akcija "NVO gre v šolo" predstavlja sodelovanje med  osnovno šolo in nevladnimi organizacijami iz lokalnega okolja. Le-te lahko s svojim delovanjem in programi ponudijo doživljajski in izkustven način izobraževanja mladih.

Namen je predstavitev organizacij in njihovih dejavnosti, seznanitev z različnimi dejavnostmi z možnostjo aktivnega vključevanja. S tem želijo navdušiti mlade, da se aktivno vključijo v delo lokalnih društev, zavodov in ustanov ter tako v praksi, s prostovoljnim delom in iz lastnih izkušenj ugotovijo, kaj je tisto, kar jih v življenju resnično zanima. Z večjim vključevanjem mladih se bo v prihodnje krepilo tudi sodelovanje med generacijami in prenos znanja starejše generacije na mlajšo in obratno.

Osnovno Šolo Marije Vere bo v petek, 5. oktobra 2017, obiskalo 13 društev in nevladnih organizacij, ki imajo svoj sedež v Kamniku. Med njimi Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami, PGD Kamnik,  PD Kamnik, Šola zdravja, Plesni klub Impulz, KUD Hiša keramike in majolke, Zavod 1-2-3in drugi.

Športno-naravoslovni tabor

Drugošolci bodo v sredo odpotovali v CŠOD Jurček v Kočevju, kjer bodo na izkustven in neposreden način spoznavali vsebine s področja spoznavanja okolja. Raziskovali bodo gozd – drevesa, gozdne prebivalce, iskali sledi … in pri tem uporabili vse svoje čute. Pobližje si bodo ogledali tudi jezero in jamo ter spoznali živa bitja, ki tam živijo.

Lokostrelstvo, kolesarjenje, orientacijski tek in uživanje na svežem zraku pa so nekatere izmed aktivnosti, ki nas pričakujejo.

Sprejem prvošolcev v šolsko skupnost

Sprejem prvošolcev bo potekal v sredo, 4. oktobra 2017, ob 10.15 v mali telovadnici. Prvošolce bodo razveselili z zanimivimi točkami učencev, ki bodo pokazali svoje veščine na plesnem, literarnem in športnem področju. Pred izzivom pa se bodo znašli tudi sami, ko se bodo  med seboj pomerili v petju in reševanju ugank. Nato bo učencem predstaviljeno in razloženo, kaj pomeni biti član skupnosti učencev in kako na naši šoli to izgleda.

Podaljšančkov teden

V oddelkih podaljšanega bivanja bodo v Tednu otroka potekale različne delavnice in dejavnosti, ki bodo temeljile na otrokovi igri, kakovostnemu preživljanju prostega časa in krepitvi vezi med sovrstniki.

Dejavnosti bodo potekale v času rednega OPB-ja do 15. ure:

V primeru slabega vremena bo urnik delavnic prilagojen ali spremenjen.

Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik

Matična šola

PRVOŠOLCI se bodo v ponedeljek pogovarjali o njihovih pravicah in dolžnostih ter obiskali računalnico in tam izvedli uro pouka; v torek bodo v okviru tehniškega dne izdelali glasbilo in igračo; v sredo jih bodo obiskali gasilci; v četrtek bodo imeli naravoslovni dan, saj se bodo z avtobusom odpeljali do Arboretuma Volčji Potok in tam preživeli zanimivo dopoldne; v petek pa bodo v okviru projekta Korak k sončku spoznavali drugačnost.

DRUGOŠOLCI se bodo vsak dan eno uro igrali socialne igre. Otroci bodo vsak dan nekaj prinesli v šolo: v ponedeljek bo to njihova najljubša knjiga, v torek najljubša namizna igra, v sredo najljubša žival (hišni ljubljenček), v četrtek najljubša igrača, v petek pa bodo imeli eno uro pouka v računalniški učilnici. Knjige, najljubše igrače in hišnega ljubljenčka bodo predstavili, jih opisali, pokazali sošolcem, z namiznimi igrami pa se bodo igrali.

TRETJEŠOLCI bodo v ponedeljek izvedli delavnico v okviru projekta Korak k sončku (skupinsko delo, ustvarjalnost). Poleg tega bodo v skupinah oblikovali plakat z naslovom Kakšen pouk si želimo?

Podružnična šola Mekinje 

Na Podružnični šoli v Mekinjah bodo preživeli prav poseben teden. Nekaj dejavnosti bo potekalo skupno za vse učence podružnične šole, nekaj pa jih bomo izvedli po posameznih oddelkih.

V sredo nas bo vse obiskala potujoča knjižnica in skupaj bomo preživeli pravljično uro, v četrtek bomo gostili študenta zootehnike Žigo Gaberca, ki nam bo predstavil trening obrambe delovnega/službenega psa, v petek pa bodo naši učenci v šolo lahko pripeljali svoje hišne ljubljenčke ter nam jih predstavili.

Po Oddelkih pa bodo potekale naslednje dejavnosti: rekreativni odmor, branje v nadaljevanjih, peka pice, izdelava strašila, minuta za zdravje, izvedba ure »Ko postanem učitelj/ica«, dan družabnih iger, vzgoja za zdravje v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik, medgeneracijsko druženje prvošolcev s sedmošolci, tehniški dan »moja igrača« ipd.

Podružnična šola Nevlje

PRVOŠOLCI: v tem tednu bodo imeli malo daljši igralni odmor, ki bo vsak dan tematsko obarvan. Torek bomo posvetili spoznavanju drugačnosti (tematski dan, v okviru projekta Korak k sončku). Sreda bo dan za pravljice. V četrtek prinesejo svojo najljubšo igračo in jo predstavijo sošolcem. V petek prinesejo družabno igro-imeli bodo uro za igranje teh iger.

DRUGOŠOLCI bodo v tem tednu počeli naslednje: v ponedeljek bodo izdelali družabno igro, v torek bodo v šolo prinesli najljubšo igračo, v sredo se bodo igrali igre dedkov in babic, v četrtek bodo v šolo prinesli najljubšo družabno igro, v petek bodo izbirali najljubše knjige in imeli uro knjižnično informacijskega znanja, poleg tega pa se bodo vsak dan igrali socialne igre.

Podružnična šola Tunijce

V 1. in 2. razredu bodo v tednu otroka vsak dan popestrili z družabnimi igrami med odmori, igre bodo učenci prinesli od doma. Poleg tega se bodo v razredu bolje povezali še s socialnimi igrami. Prvošolci bodo imeli tematski dan Korak k sončku, na katerem bodo spoznali drugačne ljudi med nami. Namesto na liste, bodo v tem tednu slikali na največje platno, na asfaltno igrišče. Najbolj pa se veselijo obiska policista na motorju.

V tretjem razredu bodo izvajali STORYLINE. Otroci ne bodo imeli domačih nalog.

V četrtem in petem razredu bodo imeli teden brez domače naloge, pogovarjali se bodo o otrocih sveta in njihovem načinu življenja, pri pouku (kot že redno), bodo vplivali na učne dejavnosti.

Podružnična šola Vranja Peč

Učenci bodo ta teden nabirali in pekli kostanj ter izdelovali izdelke iz jesenskih plodov (koruza, želod, buče, kostanj).

Šola idej

V četrtek, 5. oktobra 2017, bo odprtje otroške likovne razstave v Šoli Idej. Likovno so ustvarjali učenci 3. a, 4. b in 3. Nevlje z mentoricami Majdo Pogačnik, Meto Kregar in Andrejo Modrijan. Razstava bo na ogled do 6. novembra 2017.

Šolska knjižnica

Šolska knjižnica je na matični šoli pripravila razstavo izvirnih slovenskih slikanic in na odprtje v četrtek, 5. oktobra, povabila prvošolce matične šole. 

Osnovna šola Šmartno v Tuhinju

Teden otroka bodo na šoli obeležili z naslednjimi dejavnostmi oziroma aktivnostmi:

Vrtec Antona Medveda Kamnik

V Vrtcu Antona Medveda Kamnik bodo potekale različne dejavnosti, v katere bodo vključili tudi starše otrok in na tak način krepili sodelovanje z družinami in bližnjimi sosedi (skupni izlet v gozd, izlet na Stari grad, skupne igre na otroških igriščih, ko zadiši po palačinkah, ki jih spečejo starši, predstava Muca Copatarica v izvedbi otrok, ko zaslišimo harmoniko, ljudske pevske na obisku).

Otroci se bodo družili s prijatelji iz različnih enot in krepili prijateljstva, izdelovali bodo »lutke prijateljstva« in si jih medsebojno izmenjali, podali se bodo tudi v kuharske vode saj bodo pripravili bučni zavitek in bučno juho, se lotili šivanja, raziskovali čutno pot, sodelovali na ustvarjalnih delavnicah, gibalnih delavnicah, spoznali nove pesmi in plese in še marsikaj. V Vrtcu Antona Medveda Kamnik jim je ves čas toplo, saj skozi vrata njihovega vrtca vsak dan vstopa skoraj tisoč sončkov.

Vrtec Peter Pan

V tednu od 2. do 6. oktobra 2017 bodo v vrtcu praznovali teden otroka. Čaka jih jesenski kros na bližnjem stadionu. En dan bo namenjen pohodu na Mengeško kočo. Odpravili se bodo v knjižnico, kjer jih čaka pravljični kovček. Obiskali jih bodo prijatelji iz Sožitja in jim pripravili dramsko predstavo. V vrtcu pa bodo na likovnih delavnicah ustvarjali iz naravnih materialov.

Zasebni vrtec Zarja

Vsebinski sklop je v konceptu Vrtca je prisoten vsako šolsko leto. Vzgojitelji so pripravili predlog dejavnosti in aktivnosti na nivoju oddelkov in vrtca.

Osredotočili so se na »radovednega« otroka, njegovega veselja do novega, odprtega in uporabnega znanja, svetle prihodnosti.

Predvidene aktivnosti so medpredmetne in na nivoju celega vrtca, nekatere so namenjene tudi otrokom in odraslim izven vrtca Zarja.Vsebine v tem sklopu bodo realizirane v mesecu oktobru.

3. 10. 17, ob 18. uri.

Predstavitev družinske joge in krajše predavanje

Sodelovanje, zabava, zaupanje, gibanje…

Več o tem: http://www.vrteczarja.si/aktualno/dogodki.html#predstavitev-druzinske-joge in

 na naši FB strani: https://www.facebook.com/vrteczarja/?modal=media_composer

Starši predšolskih otrok…

Vrtec Zarja; telovadnica, Perovo 28, Kamnik.

4. in 5. 10. 17

Dopoldnevi ljudskega izročila

Ličkanje koruze ob pripovedovanju in prepevanju ljudskih zgodb in pesmi.

Pred desetletji je ličkanje koruze sodilo med najpomembnejša jesenska opravila. To je bil lep kmečki običaj, ki je popestril jesenske večere. Med delom so si pripovedovali šaljive zgodbe.

Vsi otroci v vrtcu Zarja.

Vrtec Zarja, Perovo 28, Kamnik.

Prvi teden oktobra 17

Prihod malih živali v Senzorni vrt vrtca Zarja

Jesensko gostovanje hišnih malih živali

Na gostovanje se vrne naša zajklja Zarja in šentjernejski koklji.

Otroci in vzgojitelji se nadejajo, da bodo v gnezdih naših kokelj našli tudi prava sveža jajca.

Vsi otroci v vrtcu Zarja.

Vrtec Zarja, Perovo 28, Kamnik.

7. 10. 17; sobota, med 11. in 12. uro

Delavnica izdelovanja LOVILCEV SANJ

Delavnica bo potekala v Arboretumu Volčji potok, med 11. in 12. uro.

Več o tem:

http://www.vrteczarja.si/aktualno/dogodki.html#delavnica-izdelovanja-lovilca-sanj-v-arboretumu  in

in na naši FB strani: https://www.facebook.com/vrteczarja/?modal=media_composer

Vsak, kdor želi ujeti in zadržati svoje svetle sanje.

Arboretum Volčji Potok.

Od 9. do 13. 10 17

Jesenska olimpijada

Raznovrstne gibalne aktivnosti vseh predšolskih otrok in vzgojiteljev v vrtcu Zarja.

Vsi otroci v vrtcu Zarja.

Vrtec Zarja, Perovo 28, Kamnik.

18. 10. 17, ob 17. uri

POT V TADAM

V ulični pustolovščini »Pot v Tadam« trije igralci s tremi predmeti na enem mestu uprizarjajo divjo popotniško avanturo – pustolovščino, ki jih vodi preko gora, čez pečine, skozi tornado in po neukrotljivih slapovih.

Vabljeni vsi otroci v vrtcu Zarja, njihovi starši in vsi ostali…

Vrtec Zarja, zunanje igrišče, Perovo 28, Kamnik.

Predvidoma 17. 10. 17

Zaplešimo ljudski ples

Gostovanje Folklorne skupine Kamnik.

Doživljanje rajalne, plesne in glasbene ljudske dediščine.

Vsi otroci v vrtcu Zarja.

Vrtec Zarja, Perovo 28, Kamnik.

24. 10. 17

Razstava otroških izdelkov iz jesenskih plodov

V mesecu oktobru bodo vsi otroci v vrtcu Zarja, iz jesenskih plodov ustvarjali čudesa, ki so jih odrasli že pozabili.

Vsi otroci v vrtcu Zarja.

Vrtec Zarja, Senzorni vrt, Perovo 28, Kamnik.

25. 10. 17

Hišno praznovanje 7. rojstnega dne vrtca Zarja

Prava rojstnodnevna zabava za vse otroke in zaposlene, sladkanje s pravo torto iz domače kuhinje.

Vsi otroci in zaposleni v vrtcu Zarja.

Vrtec Zarja, Perovo 28, Kamnik.

To je povzetek aktivnosti, ki smo jih predvideli v »razširjenem« tednu otroka.

V primeru objektivnih okoliščin si pridržujemo pravico do sprememb.

Zasebni vrtec Sonček

Ob Tednu otroka bodo v Vrtcu aktivnosti usmerili v slogan "POVABIMO SONCE V VRTEC". Vabljeni na četrtkovo gibalno-ustvarjalno popoldne v enoto Trobentica in na Cicibanov tek v soboto.

Veselimo se vsega novega.

Besedilo: zbrano po poročilih posameznih vrtcev, šol in knjižnice
Fotografije: Občina Kamnik, Združenje prijateljev mladine Slovenije, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Osnovna šola Marije Vere, Gorazd Kavčič in Zasebni vrtec Sonček


<< Nazaj | Novice