Mali grad

Od 1. do 18. oktobra poteka akcija za večjo varnost pešcev

02.10.2015

 

Med 1. in 18. oktobrom bo potekal drugi del akcije za večjo varnost pešcev. V tem času bodo policisti s preventivnimi aktivnostmi osveščali pešce o skrbi za lastno varnost, pa tudi preverjali, ali tako pešci kot vozniki upoštevajo cestno-prometna pravila. Akciji se pridružije tudi Svet za preventivo in varnost v cestnem prometu Občine Kamnik in redarska služba Občine Kamnik. Slednja bosta s preventivnimi aktivnostmi pešce seznanjala o pomenu varnosti in jih ozaveščala, kako naj poskrbijo za varnejšo udeležbo v cestnem prometu, hrati pa jim bosta delila odsevne trakove.

Pešci so ranljivejša skupina udeležencev v cestnem prometu. Med ogrožene udeležence spadajo predvsem otroci, mladoletniki in starejši. Predvsem v jesenskih in zimskih mesecih se zgodi največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev, saj so temnejši deli dneva daljši in je vidnost pešcev v cestnem prometu slabša. Zato je za boljšo vidnost pomembno, da pešci uporabljajo svetlejša oblačila in odsevna telesa, vozniki pa predvidijo njihovo prisotnost na izpostavljenih mestih ter njihova ravnanja v cestnem prometu.  

Med akcijo bodo policisti:

Glavna cilja akcije sta:

Poleg tega je namen akcije med drugim znižati povprečne hitrosti znotraj naselij na 47 km/h.

Vse udeležence v cestnem prometu pozivamo k previdni vožnji in upoštevanju cestno-prometnih predpisov, in sicer ne samo v času akcije, temveč skozi celotno leto. 

Pešci:

Vozniki: 

Več o aktivnostih med 1. in 18. oktobrom najdete v načrtu aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa.

Dodatne informacije so na voljo na spletnih povezavah Bodi preVIDEN - nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu in Vozniki, pazite na pešce!

V devetih mesecih letošnjega leta je v prometnih nesrečah umrlo že 11 pešcev, v enakem obdobju lanskega leta pa 8 pešcev. Delež umrlih pešcev se je glede na vse udeležence, ki so umrli v prometnih nesrečah, v letošnjem letu povečal z 9 odstotkov na 11 odstotkov.

»Bodite preVIDNI!«

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve


<< Nazaj | Novice