Mali grad

Obiskali smo kmetije, vključene v projekt »Odprta vrata kmetij«

08.10.2019

 

Obiskali smo kmetije, vključene v projekt »Odprta vrata kmetij«LAS Srce Slovenije je v okviru projekta Odprta vrata kmetij konec septembra pripravil dve strokovni ekskurziji, ki sta bili namenjeni trenutnim in potencialnim kmetovalcem ter vsem, ki jih tovrstna tematika zanima. V projektu sodelujejo kmetije, ki imajo specifična znanja in so razvili strokovne programe za obiskovalce. Programi posamezne kmetije se med seboj dopolnjujejo, udeleženci na ekskurzijah pa so pridobili zaokroženo sliko o pridelavi senenega mleka, sadja in jadodičevja ter o predelavi v mlečne in sadne izdelke.

V prvi smo se posvetili nasadom in sadovnjakom ter sadnim izdelkom. Ogledali smo si travniški sadovnjak starih sort Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice, predelavo sadja v sadno vino in kis na Ekološki kmetiji Matevžuc iz Hruševke, predelavo jagod in njihovo trženje na Kmetiji pri Ropet v Volčjem Potoku, kako pravilno vzdržujemo in režemo sadno drevje v Drevesnici Zakotnik v Dorfarjah, Kmetija Matijovc iz Podbrezij pa nam je prikazala predelavo sadja v sadne sokove in žganje ter suho sadje.

Druga strokovna ekskurzija z naslovom Od sena do senenih mlečnih izdelkov pa je na Ekološki kmetiji Pr Demšari iz Martinj Vrha postregla z zaokroženim znanjem o sušenju sena, kako je s pašno rejo in vplivom reje na predelavo mleka in sira smo izvedeli na Kmetiji Na Ravan s Cerkljanskega vrha, predelavo senenega mleka v sveže mlečne izdelke so nam predstavili na Kmetiji Odems iz Predoselj, na posebnosti pridelave senenega mleka pri kozah pa so opozorili na Kmetiji Pri Ropet v Volčjem Potoku.

S projektom sodelovanja vzgajamo mlade in spodbujamo vseživljensko učenje ter krepimo spoštljiv odnos do kakovostnih prehranskih izdelkov, ki jih pridelajo kmetije. Več o projektu si lahko prebere na spletni strani LAS Srce Slovenije: www.las-srceslovenije.si.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 - 2020.

Besedilo in fotografije: Sabina Romšak 


<< Nazaj | Novice