Mali grad

Obisk vzgojiteljic iz Češke

09.03.2015

 

V četrtek, 5. marca 2015, je Vrtec Antona Medveda Kamnik obiskala skupina vzgojiteljic iz Češke v organizaciji okoljskega centra Sluňákov, ki se nahaja blizu mesta Olomouc. V okviru projekta so v letu 2014 obiskali vrtce na Švedskem, letos so obiskali Slovenijo in si v času od 3. do 5. marca 2015 ogledali nekaj slovenskih vrtcev, med njimi tudi Vrtec Antona Medveda Kamnik. Ravnateljica Renata Hojs in strokovne delavke vrtca so predstavile sistem delovanja vrtca, dejavnosti, ki jim v vrtcu posvečamo veliko pozornosti v okviru projekta Otroci potrebujemo gozd v sodelovanju z Inštitutom za gozdno pedagogiko, v okviru katerega je vzpostavljena mreža gozdnih vrtcev in šol. Predstavili smo tudi enoto Kamenček, v kateri izvajamo program po kurikulumu z uvajanjem elementov montessori pedagogike.

Otroci in vzgojiteljici iz skupine Lunice, enote Cepetavček, so pokazali svoj najljubši kotiček »Na jasi«, ki je skrit v gozdu nad Vrhpoljem in je nastal s pomočjo očka deklice Nike.

Naše goste smo povabili, da skupaj z nami zaprosijo gozd, da nas »sprejme« na obisk. V kotičku smo se pozdravili in nato, kot vedno, označili dan. Na veliko palico smo vrezali novo zarezo. Prešteli smo vse zareze in ugotovili, da smo bili v kotičku že petnajstkrat. Sledilo je branje Gozdnega dnevnika, v katerega obiskovalci vpisujejo svoje občutke in doživetja medtem, ko se sproščajo v kotičku.

Nataknili smo si tudi »krtkova očala« in jo mahnili ob vrvici po »krtkovi poti«. Kar dobro in hitro nam je šlo, zato nam je ostalo še dovolj časa za spontano raziskovanje gozda in igro.

Nekateri so se zahvalili »vodnjaku želja«, za izpolnjene želje, drugi so se skrili v hišico, naši »delavci« pa so poiskali svoja orodja in jo mahnili v hrib, kjer so kopali, sekali, gradili in skupaj načrtovali nove izume.

V gozdu nam čas hitreje mineva in ob vsakem odhodu si zaželimo, da bi lahko še ostali. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, a morali smo nazaj v vrtec, kjer smo si pogreli roke in napolnili želodčke.

Srečanje smo zaključili in se poslovili od naših gostov iz Češke v enoti Kamenček. Predstavitev vrtca nam je bila v veselje in ponos, še posebej ob izraženem navdušenju gostov.

Besedilo in fotografije: Renata Hojs, ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik

 

 


<< Nazaj | Novice