Mali grad

Obisk učencev dopolnilnega pouka slovenščine Društva Slovencev Lipa iz Prijedora v Bosni in učencev OŠ Božidarja Jakca iz Ljubljane

19.04.2013

 

Dopoldan so občino Kamnik obiskali učenci dopolnilnega pouka slovenščine Društva Slovencev Lipa iz Prijedora v Bosni in učenci OŠ Božidarja Jakca iz Ljubljane. V sejni dvorani občinske stavbe jih je pozdravil župan Marjan Šarec.

OŠ Božidarja Jakca drugo leto zapored organizira lasten projekt "Podarimo si knjigo-podarimo si prijatelja", katerega idejna vodja in glavna organizatorka je knjižničarka Sabina Kirm, kot mentorica pri projektu pa sodeluje tudi učiteljica slovenščine Romana Šarec Rojc. Projekt finančno podpira Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

S pomočjo učencev, staršev in učiteljev vsako leto poteka zbiranje slovenskih knjig, ki jih podarijo društvu Slovencev, ki gostuje na OŠ Božidarja Jakca.

 

Društvo Slovencev Lipa iz Prijedora je bilo ustanovljeno leta 1997. Šteje okoli 270 članov, redno pa je aktivnih okoli 40 odstotkov le-teh.  Vsako leto se udeležijo poletne šole slovenščine v Sloveniji. Redno sodelujejo tudi z osnovnimi šolami in društvi iz Slovenije. Organizirajo številna gostovanja folklornih in dramskih skupin, pevskih zborov. Že sedem let deluje tudi šola dopolnilnega pouka slovenščine, imajo lastno radijsko oddajo "Slovenija v nas", ki se predvaja v slovenskem jeziku. Predsednica Društva je Alenka Uduč.

Kot rečeno, so bili učenci dopolnilnega pouka slovenščine društva Slovencev Lipa iz Prijedora ta teden gostje učencev spremljevalcev OŠ Božidarja Jakca iz Ljubljane. Vreme jim je bilo naklonjeno in tako so si v štirih dneh ogledali kar lep košček naše države. Zadnji dan so se ustavili v občini Kamnik, kjer jih je v sejni dvorani občinske stavbe pozdravil tudi župan Marjan Šarec. Učenci od 4. do 9. razreda osnovne šole so ga navdušili z odličnim znanjem slovenskega jezika, sam pa jim je zaželel prijeten dan, jih povabil na ponoven obisk občine Kamnik in poudaril pomembnost ohranjanja slovenskega jezika in učenja tujih jezikov na splošno.

Po ogledu prostorov Občine so si učenci ogledali tudi Mali in Stari grad, se sprehodili po starem mestnem delu Kamnika–Šutni do Zapric in prisluhnili zgodovini srednjeveškega mesta.


<< Nazaj | Novice