Mali grad

Obisk predstavnikov razvojne agencije iz Srbije

09.03.2012

 

Center za razvoj Litija je med 7. in 9. marcem 2012 gostili predstavnike Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije in Pomoravlja iz Srbije. Namen obiska je bila seznanitev z rezultati na področju izvajanja različnih evropskih projektov.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije in Pomoravlja je bila ustanovljena pred desetimi leti in je najstarejša razvojna agencija v Srbiji. Na območju, ki ga pokriva agencija živi okoli 560.000 prebivalcev. Povezuje 11 občin, med katerimi je največja občina Kragujevac, ki je poznana predvsem po avtomobilski industriji. Občina je v zadnjih letih deležna intenzivnega razvoja predvsem zaradi vlaganj italijanskega FIAT-a v podjetje Zastava. Ostali del območja je precej ruralen in se sooča z izzivi na področju razvoja podeželja. Glavni cilj Regionalne agencije je ustvarjanje pogojev za ekonomski in družbeni razvoj Šumadije in Pomoravlja.

V okviru obiska so se predstavniki Regionalne agencije seznanili z načinom in področji dela Centra za razvoj Litija. Seznanili so se tudi z mednarodnim sodelovanjem in izvajanjem evropskih projektov. V sredo so imeli predstavniki Regionalne agencije delovni sestanek s predsednikom Lokalne akcijske skupine Srce Slovenije Željkom Savičem, ki jih je seznanil z delovanjem skupine in projekti, ki so bili od ustanovitve LAS potrjeni in že izvedeni ali pa so v izvajanju. V četrtek, 8. marca, so se seznanili z dobrimi praksami na področju razvoja podeželja in implementacije LEADER sredstev. Kot primer uspešnega razvoja vasi so si ogledali Mizarstvo Kos in obiskali Aktiv žena Plamen v Dolskem, kjer so uspešno vzpostavili skupni družabni prostor s kuhinjo.

Danes pa jih je gostil župan Občine Kamnik in predsednik Razvojnega partnerstva središča Slovenije, Marjan Šarec. Sestali so se tudi s projektno pisarno na Občini Kamnik in načinom javnega naročanja v Sloveniji. Obisk so sklenili z obiskom Zdravilnega gaja Tunjice in delovnim kosilom z županom Občine Dol pri Ljubljani, Primožem Zupančičem.

Besedilo: Ana Savšek, Center za razvoj litija
Fotografije: Ana Savšek in Janja Zorman Macura

<< Nazaj | Novice