Mali grad

Obisk kamniške delegacije v pobratenem Trofaiachu

20.06.2016

 

Obisk kamniške delegacije v pobratenem TrofaiachuV soboto, 18. junija 2016, se je delegacija Občine Kamnik, ki so jo sestavljali nekateri uslužbenci občinske uprave in člani občinskega sveta, mudila na uradnem in prijateljskem obisku v pobrateni avstrijski občini Trofaiach. S to severnoštajersko občino severno od Leobna našo občino že sto let povezuje zgodovinska vez (selitev dela proizvodnje kamniške smodnišnice v Trofaiach v času prve svetovne vojne), zadnjih 20 let pa tudi uspešno sodelovanje na več področjih.

Občina Trofaiach, ki sta se ji pred tremi leti pridružili še dve sosednji manjši občini, šteje nekaj več kot 12.000 prebivalcev, namesto nekdaj močne industrije pa svoj razvoj v zadnjem času gradi zlasti na turizmu in kulturni promociji ter s tem v zvezi zelo skrbi za varstvo okolja. Zato je tudi dopoldanski (delovni) del obiska kamniške delegacije temeljil na ogledu ureditve njihovega vodnega zajetja ter čistilne naprave z deponijo za ločeno zbiranje odpadkov. Ob ogledu sta si kamniška in trofaiaška delegacija izmenjali medsebojne izkušnje in probleme na tem področju, kar bo obema stranema pomagalo pri zagotavljanju še višjih standardov na tem področju. Njihov vodovni sistem in zajetje upravlja javno-zasebno podjetje, v katerem ima občina 51 odstotni lastniški delež.

Kamniško delegacijo je poleg številnih občinskih svetnikov iz Trofaiacha (najmočnejša stranka v tamkajšnjem občinske svetu so socialdemokrati (SPÖ), na drugem mestu pa jim sledi Komunistična partija Avstrije (KPÖ), tretje in četrto mesto si delijo ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ)), sprejel tudi tamkajšnji župan Mario Abl. Kamniška delegacija se mu je zahvalila za zelo prijazen sprejem (na mestni hiši je bila poleg avstrijske in štajerske izobešena tudi slovenska zastava) ter mu v imenu naše občine izročila simbolično darilo in pozdrave kamniškega župana Marjana Šarca. V popoldanskem času si je kamniška delegacija ogledala še nekatere športne objekte v mestu (npr. novo mestno kopališče), osrednja pozornost pa je bila namenjena odličnemu nastopu Folklorne skupine Kamnik, ki je nastopila v sklopu tamkajšnjega folklornega festivala.

Za konec naj omenimo, da se občina Trofaiach v zadnjih mesecih podobno kot velika večina avstrijskih občin zelo intenzivno ukvarja tudi z oskrbo sirskih in ostalih beguncev ter migrantov, saj jih je od države na podlagi obveznih razdelilnih kvot dobila v oskrbo kar okoli 800, od tega tretjino mladoletnih brez spremstva. Za enkrat težav z njimi nimajo, se jih pa (tudi s pomočjo zanje zadolžene občinske referentke) zelo trudijo čim bolje integrirati v lokalno skupnost, kar se je pokazalo tudi v okviru folklornega festivala, ko so na glavni prireditveni ulici postavili sirsko in čečensko stojnico oziroma »hiško,« kjer so predstavljali njihove jedi in običaje.

Obisk kamniške delegacije je bil torej zelo uspešen, saj jo je obogatil s številnimi novimi izkušnjami in le obžalovati je, da se obiska ni udeležilo več občinskih svetnikov.

Besedilo: Damjan Hančič
Fotografije: Mira Resnik in Anja Grašič


<< Nazaj | Novice