Mali grad

Obisk delegacije iz Vojvodine

26.10.2011

 

Od torka 25. do petka 28. 10. 2011 je bila v Občini Kamnik na študijskem obisku delegacija podjetnikov iz Vojvodine, iz občine Bački Petrovac. Na občini Kamnik so jih sprejeli župan Marjan Šarec, podžupan Robert Kokotec in direktor občinske uprave, mag. Ivan Kenda. Za izvedbo programa in organizacijske zadeve je skrbela Barbara Strajnar.

Njihov obisk je potekal v okviru programa Exchange3, prav tako so vsi stroški v zvezi s projektom kriti s strani evropske unije. V občini Bački Petrovac želijo več pozornosti nameniti razvoju podjetništva, zato so jim naše izkušnje zelo dragocene. Predstavili smo jim razvoj podjetništva v Sloveniji in pokazali nekatere primere dobrih praks. Tina Naglič je predstavila delovanje in organizacijo Mrežnega podjetniškega inkubatorja (MPI) Savinjske regije ter govorila o podpornem okolju za podjetništvo v Sloveniji. Doc. dr. Zdravko Praunseis je predstavil Mrežni spin-off inkubator Univerze v Mariboru ter predstavil Evropsko projektno pisarno. Ogledali so si tudi prostore poslovne enote MPI v Kamniku. Gostom iz Vojvodine se je predstavil uspešen kamniški inovator Tomaž Zore (podjetje V NAVTIK, napredne navtične tehnologije d.o.o.).

 

Obiskali so Medpodjetniški izobraževalni center v Velenju, ki je vse bolj prepoznaven po uspešnem delu v domačih in mednarodnih projektih. Zlasti zanimiv je energetski poligon z najsodobnejšo didaktično opremo za vsa področja obnovljivih virov energije. V nadaljevanju smo si ogledali prvi Center ponovne uporabe v Sloveniji, v bližini Rogaške Slatine (Reuse center). Poleg vračanja zavrženih, a še uporabnih izdelkov in opreme nazaj v uporabo je njihovo poslanstvo tudi socialno podjetništvo. Zaposlujejo namreč le ljudi iz ranljivih skupin. V prostorih MIP v Celju so se predstavila nekatera inkubirana podjetja in sicer, Kreativni laboratorij d.o.o., Boštjan Šuhel s.p. in podjetje ADIN d.o.o..

V četrtek so potekale delavnice, ki jih je vodil mag. Robert Špendl. Na delavnicah so predstavniki občine Bački Petrovac aktivno sodelovali, ugotavljali kakšne so njihove priložnosti in pomanjkljivosti. Kohezijsko politiko EU v Sloveniji in primere dobrih praks iz Slovenije je predstavil mag. Igor Gabrenja, predstavnik Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Naši gostje so prenočevali v Termah Snovik, kjer jih sprejel tudi direktor Matjaž Konda. Ivan Hribar, direktor Zarje-Kovis d.o.o je imel predavanje o razvoju term s poudarkom na njihovi ekološki naravnanosti. Vzpostavile so se nove povezave med Društvom za oživljanje starih običajev iz Bačkega Petrovca in podeželskim društvom - Utrip pod lipo domačo, ki ga vodi Ančka Podbevšek iz Motnika.

 

Srbska delegacija je bila nad Kamnikom navdušena. Pripravili smo jim pester in kvaliteten program, tako da so odšli polni pozitivnih vtisov in želja po nadaljnjem sodelovanju. V občini Bački Petrovac so tik pred odprtjem največjega vodnega parka na Balkanu (na 6 ha zemljišča), zato lahko pričakujemo, da se bo ta občina v prihodnje razvijala in za naša podjetja je to izvrstna priložnost za širitev dejavnosti v Srbijo in za prodajo svojih uslug. V mesecu decembru in februarju bomo odšli v Občino Bački Petrovac, kjer bomo imeli predavanja za njihove podjetnike, občane,…  Začetek sodelovanja med Občino Kamnik in Občino Bački Petrovac ocenjujemo kot dobro osnovo za nadaljnje poglobljeno sodelovanje, ki bo v obojestransko korist.


<< Nazaj | Novice