Mali grad

Obisk članov Združenja borcev za vrednote NOB Dravograd

08.08.2013

 

Gostje iz Dravograda, člani Združenja borcev za vrednote NOB Dravograd, so si ogledali občino Kamnik in njeno širšo okolico. Pred leti so sicer že obiskali našo občino in takratno navdušenje je pripomoglo, da se ponovno vrnejo. Danes so si ogledali staro mestno jedro, med drugim tudi Maistrovo rojstno hišo in spomenik borca za severno mejo, pesnika, rojaka in generala Rudolfa Maistra-Vojanova, kjer jih je dopoldan pozdravil tudi župan Marjan Šarec.

Ob obisku članov Združenja borcev za vrednote NOB Dravograd in njihovega predsednika Ludvika Pušnika je župan gostom namenil sledeče besede: »Vesel sem, da ste nas ponovno obiskali. Spomenik, pred katerim stojimo, opozarja na Maistrov velik in nepozaben prispevek Sloveniji. Pogum, čut za narodovo identiteto, odmaknjenost od hlapčevske miselnosti in pesniška duša, so botrovali odločitvi za zasedbo Štajerske in priključitev tedanji državi SHS ter posledično današnji Republiki Sloveniji. V spomin in počastitev rojstnega dne generala Rudolfa Maistra se v mesecu marcu z občinsko proslavo spomnimo dogodkov, ki so nas pripeljali na pot samostojne Republike Slovenije. Z Maistrovo spominsko sobo, z velikim spoštovanjem in ponosom nosimo ime Maistrovega mesta.« Ob koncu pa še dodal: »Hvala, da ste nas obiskali ter vabljeni k ogledu mnogih znamenitosti občine Kamnik in njene širše okolice.«

Na poti sta jih spremljala predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir in Stane Simšič, oba planinska vodnika Planinskega društva Kamnik. Pot so po ogledu Kamnika in starega mestnega jedra nadaljevali na Veliki planini. V gostišču Zeleni Rob so si privoščili okrepčilo, nato pa je sledil ogled jame Veternica, Preskarjeve domačije in kapelice Marije Snežne.


<< Nazaj | Novice