Mali grad

Obisk Livarne TITAN d.o.o.

03.03.2015

 

Dopoldan se je župan Marjan Šarec skupaj z direktorjem občinske uprave mag. Ivanom Kendo odzval povabilu direktorja Livarne TITAN d.o.o. mag. Draga Brenceta in si ogledal proizvodni proces.

Začetki livarstva v Kamniku segajo v leto 1896 s pričetkom obrtniške proizvodnje pribitnih in vdolbnih ključavnic ter nasadil za vrata.

Leta 1922 je bila ustanovljena družba z imenom Titan. Proizvodnja cevnih spojnih elementov, t.i. fitingov, se je pričela leta 1933. Po drugi svetovni vojni je bila livarna posodobljena in je s svojimi kakovostnimi fitingi pomembno prispevala k razvoju družbe. Kmalu po letu 1960 je livarna močno povečala obseg proizvodnje. Z letom 2001 je postala hčerinsko podjetje skupine CIMOS. V tem obdobju je izvedla ekološko in tehnološko sanacijo ter pridobila okoljsko dovoljenje. Obdržala je obstoječi prodajno proizvodni program in danes z najnovejšimi tehnološkimi procesi proizvaja kakovostno belo temprano litino tako za proizvodnjo fitingov kot tudi za ulitke po naročilu kupcev po standardih GTW 35 do GTW 45 ter GTW S 38 z dobro varljivostjo.

Osnovna dejavnost družbe je ulivanje in obdelava ulitkov. Družba je specializirana za proizvodnjo ulitkov iz bele temper litine, to je termično obdelana jeklena litina. Sam proizvodni proces se deli na dve zaključeni celoti, in sicer na livarno in na obdelavo. Livarski del zajema proizvodnjo taline, pripravo peska za kalupe in jedra, izdelavo jeder, ulivanje, čiščenje, ločevanje in prebiranje, tempranje in brušenje. Obdelava zajema cinkanje ulitkov in strojno obdelavo črnih in cinkanih ulitkov. 

Njihovo kakovost potrjujejo kupci iz Srednje in Zahodne Evrope, kjer prodajo preko 90 odstotkov proizvodnje. Z razširitvijo izbora fitingov, tako po obliki, kot dimenziji, tržne deleže na novih trgih povečujejo, na tradicionalnih pa utrjujejo. S tržno usmerjeno zasnovo prodaje izdelke v največji možni meri prilagodijo zahtevam kupca in s pristno vezjo z odjemalci gradijo obojestransko zadovoljstvo.

Po besedah direktorja mag. Draga Brenceta Livarna TITAN d.o.o. dosega dobre rezultate, njihov cilja pa je ostati med tremi vodilnimi proizvajalci kakovostnih izdelkov iz bele temper litine v Evropi. S prizadevanjem za kakovost in varnost izdelkov se trudijo zadovoljiti potrebe in pričakovanja  njihovih odjemalcev, zaposlenih in ostalih ključnih deležnikov.

Do leta 2020 si želijo povečati obseg proizvodnje in posledično dobiček ter število zaposlenih, sedaj jih je približno 150. Trenutno so polno zaposleni s predstavitvijo na sejmu ISH v Frankfurtu, dogovarjajo pa se tudi za podpis pogodbe s tujim podjetjem za izdelavo gradbenih odrov.


<< Nazaj | Novice