Mali grad

Obisk DDTC Barčica in župana Mestne občine Koper

21.02.2011

 

Namen obiska Centra za socialno delo (CSD) v Kopru je bila predstavitev in seznanitev z načinom dela Dnevnega delovno terapevtskega centra Barčica, ki je razvojni projekt CSD Koper s podporo Mestne občine Koper ter Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Občina Kamnik se namreč s CSD Kamnik dogovarja za odprtje takega Dnevnega delovno terapevtskega centra, saj v občini Kamnik ni ustrezne ustanove, kjer bi se lahko osebe z dolgotrajnimi ali ponavljajočimi motnjami v duševnem razvoju zadrževale. Kader in strokovno pomoč naj bi priskrbel CSD Kamnik, medtem ko bi Občina Kamnik krila najem prostora in stroške delovanja Dnevnega centra (elektrika, ogrevanje in podobno), kar znaša približno 10.000 evrov na letni ravni.

Direktorica CSD Koper, Tjaša Rodman je predstavila delovanje, poslanstvo in vizijo ter cilje Barčice in poudarila, da je ponosna, da so v obdobju 15. let kolikor Center deluje, uspeli preseči miselnost ljudi, da je duševna motnja nekaj nepoznanega, odrinjenega oziroma bolezen, ki se ne sme kritično obravnavati.

Vodja Barčice, Katja Ritoša pa je predstavila aktivnosti, ki se odvijajo v Centru. Le-te so ciljne in namenske. Tako imajo uporabniki Centra vsak dan razdeljen na različne aktivnosti (telovadba, zeleni program, industrijsko delo, hoby program, glasbene delavnice, balinanje, pogovorne skupine,…), kar je bilo moč videti tudi ob obisku Dnevnega delovno terapevtskega centra Barčica.

Vodja Urada za družbene dejavnosti in razvoj Mestne občine Koper, Timotej Pirjevec je pohvalil tesno sodelovanje med Občino Koper in CSD Koper in predstavil finančni razrez sredstev omenjenih projektov in poudaril, da Občina pri tem ne omejuje sredstev, temveč išče vse mogoče načine, da zagotovi potrebna sredstva za izvajanje tovrstnih programov.

Po obisku Barčice je predstavnike Občine  Kamnik v svojih prostorih gostil župan Mestne občine Koper, Boris Popovič. Župna sta spregovorila o perečih problemih obeh občin.

 


<< Nazaj | Novice