Mali grad

Obilne padavine zajele mesto Kamnik z okolico, stanje se umirja

29.05.2018

 

Obilne padavine zajele mesto Kamnik z okolico, stanje se umirjaDanes okoli 14. ure so obilne padavine zajele območje mesta Kamnik z okolico. Močno deževje s točo je povzročilo poplavljanje objektov zaradi narasle meteorne vode, v Košišah je za območjem stanovanjske hiše prišlo do splazitve. V 40 intervencijah je sodelovalo 5 gasilskih društev oziroma 93 prostovoljnih gasilcev. Stanje na terenu, ki se počasi umirja, si je ogledal tudi župan Marjan Šarec.

Aktiviranih je bilo pet gasilskih enot na območju Kamnika, štab Civilne zaščite Občine Kamnik v operativnem sestavu in pogodbeno podjetje Komunalno podjetje Kamnik, d. d., ki je takoj pričelo z razvažanjem napolnjenih protipoplavnih vreč. Druge ekipe komunalnega podjetja so polnile dodatne protipoplavne vreče in postavljale zapore na poplavljenih cestah.

Gasilci so črpali vodo iz 24 objektov, ki so bili poplavljeni zaradi meteorne vode. Voda je poplavila glavno lokalno cesto Mekinje–Godič, ki je že odprta. Delno pa je zaprta cesta KamnikTunjice.

Dežurna služba PGD Kamnik je do 17. ure prejela eno prijavo zaradi plazenja. V Košišah je za območjem stanovanjske hiše prišlo do splazitve, zaradi nevarnosti plazu pa je bila odrejena evakuacija oseb, ki bodo začasno nastanjeni pri sorodnikih. Gasilci so plaz pokrili z gradbeno folijo. Na štab Civilne zaščite Občine Kamnik je ob 17.30 prišel geolog, si ogledal stanje plazu, ocenil nevarnost, o nadaljnjih postopkih pa bo več znanega jutri.

Še naprej obstaja nevarnost proženja zemeljskih plazov, zato občanke in občane pozivamo, da v primeru plazu obvestijo gasilce na telefonsko številko 112.

Vzpostavljena je dežurna služba v okrepljenem sestavu v Prostovoljnem gasilskem društvu Kamnik, prav tako so vzpostavljene dežurne sobe v aktiviranih gasilskih enotah na območju intervencij.

Trenutno se stanje na območju občine umirja, vodotok Kamniške Bistrice na merilnem mestu je dosegel nivo 122 cm, vodostaj počasi upada. Gasilci in Civilna zaščita bodo še naprej spremljali razmere na terenu.

Na območju občine Kamnik po zadnjih podatkih ni več prekinitev oskrbe z električno energijo.


<< Nazaj | Novice