Mali grad

Obeta se pester konec tedna

04.07.2013

 

Ana Desetnica po Kamniško

Leto je naokoli in pred vrati je znova mednarodni festival uličnega gledališča ANA DESETNICA. Od Izole pa vse do Maribora se bodo letos sprehajali ulični gledališčniki, kot je sedaj že v navadi, bodo zavzeli vse kotičke Slovenije, tudi Kamnik.

Oglejte si ANO DESETNICO PO KAMNIŠKO, in sicer:

Matthias Romir (NEM): Življenje je... (kratke zgodbe)
Žonglaža z videom - ulični performans
Ogled brezplačen!

Življenje je ... (kratke zgodbe) je zbirka vizualnih anekdot o zelo normalni norosti vsakdanjega življenja. Zgodbe so včasih konkretne, včasih abstraktne, včasih glasne in včasih tihe, včasih smešne in včasih žalostne. Brez besed se umetnik ukvarja s tegobami, strahom in upanji moškega, ki se obenem poskuša osvoboditi svojih omejitev in hkrati išče podporo in varnost. Edinstveni slog žongliranja Matthiasa Romirja je vgrajen tudi v glasbo in kratke videosekvence (pri večernih predstavah), obenem pa ga razvija kot sredstvo izražanja, daleč stran od prašnih cirkuških klišejev. Matthias Romir je rasel ob evropskih žonglerskih festivalih in ob njih spoznal svojo ljubezen do odra še kot otrok. Znan je po svojem inovativnem slogu žongliranja, v kombinaciji s svojevrstnim humorjem in odbitimi liki. Njegove predstave pripovedujejo tihe zgodbe in zdramijo množice.

ŠUGLA (Šola uličnega gledališča): SEE-PPPP
Ulični performans

Nemirnih oči, razpršenega fokusa, redkobesedni, impulzivnih gibov, neizraznih obrazov, ekstremno vzdržljivi, hitro vzdraženi, z nizko toleranco in visokimi merili, navajeni na kritične razmere, obvladujoč sebe, brezhibne koncentracije, popolnega obvladovanja vsakega prostora, strokovno usposobljeni, dodatno izobraženi, primerno elegantni, tehnološko napredni, diskretni ... prihajajo agenti Specialne elitne enote za povzročanje panike, paranoje in pritiska. Ne bojte se, vse imamo pod kontrolo!!!

Ideja, koncept, koreografija, kompozicija: Vita Osojnik, koreografinja, plesalka in pedagoginja v kulturi
Soustvarjanje in izvedba: MANA (Plesno društvo Qulenium) & UMG (Umetniška gimnazija, smer sodobni ples, 3. h) & ŠUGLA

PanGottic Circus-Theatre (VB-IZR): Thingamabob
Klovnada

Predstava navdih črpa pri strojih znamenitega Rubeja Goldberga: "komično involviran in zapleten izum, s trudom izmišljen, da izvede preprost postopek" (Webster New World Dictionary). Thingamabob je tako spektakel, ki prinaša zelo izvirno zasnovano konstrukcijo aparata pred občinstvom, ki tudi sama postane del same naprave in zagotavlja popolno zadovoljstvo ob gledanju čudovitega verižnega stroja.

Predstava uporablja mešanico cirkusa, inventivnosti, komedije in nenavadnih naprav. Vse predstavljeno s PanGotticovim šarmom in duhovitostjo …

11. tekmovanje v pripravi tuhinjske postrvi

Otvoritev prenovljenega Preskarjevega muzeja

Velika planina v nedeljo, 7. julija 2013, vabi na na otvoritev prenovljenega pastirskega Preskarjevega muzeja iz 19.stoletja.

Ta dan vam bodo predstavili:

Dobimo se ob 11. uri pred Preskarjevim pastirskim muzejom.

Lepo vabljeni!

7. Maraton Alpe SCOTT

V nedeljo bo potekal že 7. Maraton Alpe, na katerem pričakujejo najboljše slovenske kolesarje. Štart maratona bo točno ob 9. uri v središču Kamnika, najhitrejši kolesarji, pa bodo prišli v Kamnik že okoli pol enih popoldan.

Maraton Alpe SCOTT se je v zadnjih letih dodobra zasidral med največje in najatraktivnejše  kolesarske maratone pri nas. Ne gre za množičen maraton, saj maraton zaradi zahtevne trase  privablja le bolje pripravljene rekreativne kolesarje. Med »velike« ga uvršča njegova trasa, ki s svojimi 130 km in 2000 m višinske razlike predstavlja pravi izziv za udeležence.  Med kolesarji spoštovana trasa, ki vodi okoli Kamniško – Savinjskih Alp čez kar tri alpske prelaze (Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec), pa zaradi svoje slikovitosti, čudovite narave in pogledov na alpske doline in vršace uvršča maraton tudi med najlepše kolesarske prireditve pri nas. Letos bo na sporedu v nedeljo, 7. julija s startom in ciljem v Kamniku, priprave nanj pa so v polnem teku – tako med organizatorji, kot med kolesarji.

Krog okoli Alp postaja vse bolj priljubljen

»Ne rečemo več, da gremo na Jezersko, pol pa na Pavliča, pa čez Črnivec nazaj … sedaj se reče, da gremo odvozit Alpe!«, je lani komentiral priljubljenost trase in maratona njegov prvi zmagovalec in eden najboljših rekreativnih kolesarjev pri nas Andrej Marovt Helešič. Krog okoli Alp je postal z leti priljubljen tako med boljšimi rekreativnimi kolesarji, ki ga obkrožijo v manj kot štirih urah čiste vožnje, kot sicer med rekreativnimi kolesarji, ki si na trasi v miru vzamejo čas in poskušajo zaužiti vse lepote, ki jih ta ponuja.

Organizatorji, Kolesarsko društvo Alpe, že od samega začetka uspešno sodelujejo z 10 občinami pri nas in občino Železna Kapla na avstrijskem Koroškem. Želijo si, da krog okoli Alp postane priljubljena trasa za dnevne ali več dnevne kolesarske ture, saj lepot, zanimivosti vrednih ogleda in same ponudbe ob poti ne manjka.

Pred maratonom okoli Alp tudi Mezgec, Božič in Mohorič

Organizatorji so tudi letos pred maratonom poskrbeli za skupinsko vožnjo okoli Alp s tremi našimi profesionalnimi kolesarji – našim najboljšim z Gira d’Italia Luko Mezgecem, lanskim državnim prvakom Borutom Božičem in svetovnim mladinskim prvakom Matejem Mohoričem. Na startu v Kamniku se jim je pridružila pisana druščina kolesarskih zanesenjakov, ki so bili po večini enotni, dase priložnost, ko lahko spremljaš profesionalnega kolesarja na treningu, mu slediš na poti in ga po bolje spoznaš, ne ponudi vsak dan.

 

Lani se je maratona udeležilo nekaj manj kot 700 kolesarjev, na startu 7. Maratona Alpe SCOTT pa organizatorji tokrat pričakujejo še večjo udeležbo, med drugim tudi znana imena iz kolesarstva.

Maraton bo potekal ob popolni zapori cest in elektronskem merjenju časa. Organizatorji nadaljujejo s skupnim točkovanjem treh kolesarskih dogodkov – Maratona Franja BTC CITY, Maratona Alpe Scott in Juriša na Vršič, ki si po tem vrstnem redu sledijo med junijem in septembrom, za zmago v skupnem seštevku za Pokal Schneekoppe. Vzpon na Pavličevo sedlo, najbolj strm in selektiven del trase, bo tudi letos štel za lovoriko Pokala Občine Železna Kapla in Slovenske športne zveze na avstrijskem Koroškem.

Redosled dogodkov:

Okusi Kamnika na Nedelovem pikniku v Arboretumu

V nedeljo, 7. julija 2013, Arboretum Volčji potok in tednik Nedelo po tradiciji iz tujine v pripravljata poseben piknik. Na dela prost dan želijo Slovence spodbuditi, da se zberejo s svojimi družinami in v prijetni družbi dan namenijo uživanju v naravi.

Dogodek je zasnovan kot piknik s košarico in odejo, ki ju obiskovalci prinesejo s seboj, z uživanjem ob drugačni gastronomski ponudbi z lahkimi jedmi in osvežilnimi pijačami, ki si jih privoščimo v naravi. V degustacijo in za nakup bodo ponujeni na okoli 20 stojnicah, med njimi pa se bodo predstavljali tudi Okusi Kamnika, izbrane tipične jedi s kamniškega okoliša. Zagotovljena bo tako zabavna kot športna animacija, na različnih delavnicah pa bo mogoče spoznavati vse od osnov enologije do tega, kako se na pikniku v naravi obranimi pred insekti. Na ta dan veljajo posebne cene tako za vstopnino v park kot za jedi za vse, ki bodo prišli s svojimi košaricami ali z zadnjim izvodom časnika Nedelo. Zbirno mesto je zraven zelenjavnega vrta, pri otroškem igrišču.

Vidimo se od 12. ure dalje!


<< Nazaj | Novice