Mali grad

Občni zbor Planinskega društva Kamnik in zahvala prvemu alpinistu na svetu s tremi zlatimi cepini Marku Prezlju

20.03.2015

 

»Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«
(Nejc Zaplotnik)

Popoldan je v prostorih Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik potekal Občni zbor Planinskega društva Kamnik, ki se ga je v imenu Občine Kamnik udeležil podžupan Igor Žavbi skupaj z v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem. To pa je bila tudi priložnost, da iskreno čestitamo Kamničanu in članu Alpinističnega odseka Planinskega društva Kamnik Marku Prezlju, ki bo v naslednjem mesecu prejel laskavi naziv prvi alpinist na svetu s tremi zlatimi cepini.

Na občnem zboru so se zbrali 103 člani ob 1.300 vpisanih članic in članov, ki so prisluhnili delovnemu predsedstvu. Le-to je predstavilo poročila in realizacijo dela v lanskem letu, potrdili pa so tudi program dela za leto 2015. Planinke, planinci in povabljeni gosti so prisluhnili uvodnemu nagovoru predsednika Planinskega društva Kamnik Ivana Resnika, ki je predstavil delo društva, ki deluje s srcem in z veliko zavzetostjo na mnogih področjih. S spodbudnimi besedami je še poudaril, da je prepričan, da bo društvo tudi letos delovalo tako uspešno kot v lanskem letu. 

V imenu Občine Kamnikje zbrane nagovoril podžupan Igor Žavbi in pohvalil delovanje Planinskega društva Kamnik. »Brez vas bi bil korak v hribe drugačen. Skrbite za naše poti in skrbite za naravo, za planinski podmladek. Na Občini se trudimo podpirati društvo kolikor se da, saj se dobro zavedamo vašega pomena in trudili se bomo še naprej. Veliko uspeha in predvsem varen korak.«

Nato je skupaj z v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem v imenu župana Marjana Šarca predal zahvalo Kamničanu in članu Alpinističnega odseka Planinskega društva Kamnik Marku Prezlju. Ob izrečenih čestitkah sta podžupan in v.d. direktorja poudarila: »Ob ponovnem prejemu zlatega cepina in laskavem nazivu prvi alpinist na svetu s tremi zlatimi cepini.S svojimi vzponi in izjemnimi dosežki kažete zgled vsem sedanjim in prihodnjim generacijam alpinistov, v alpinizmu pa postavljate zgodovinske mejnike.Z vzponi na mogočne gore nosite ime Kamnika izven njegovih meja in ste v ponos vsem Kamničankam in Kamničanom.« Čestitkam se je pridružilo tudi Planinsko društvo Kamnik, ki je Marku Prezlju in vsem ostalim članom društva podelilo zahvale.  

Naj spomnimo, da je Marko Prezelj (AO PD Kamnik) med letošnjimi prejemniki prestižnega zlatega cepinainbo postal prvi alpinist na svetu s tretjim zlatim cepinom. S sploh prvim podeljenim zlatim cepinom je strokovna javnost leta 1992 nagradila Marka Prezlja in Andreja Štremflja za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m) leto prej, leta 2007 je zlati cepin Prezelj prejel skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m) leta 2006. Po 23 letih od prejema prvega zlatega cepina pa je Kamničan Marko Prezelj še vedno v svetovnem alpinističnem vrhu in v letošnjem letu, kot že rečeno, prejema tretji zlati cepin.

Na zboru Planinskega društva Kamnik so se spomnili mnogih pomembnih obletnic, ki jih obeležujejo v letošnjem letu. Planinsko društvo Kamnik uspešno deluje že častitljivih 122 let. Planinski vestnik predstavlja ogledalo 120-letnega dogajanja na slovenskem planinskem področju in velja za najstarejši slovenski redno izhajajoči mesečnik. Je stalni spremljevalec planincev že vse od časa duhovnika, skladatelja, gornika in zavednega  Slovenca Jakoba Aljaža, katerega 170 let rojstva praznujemo in ga vsi, ne le planinci, poznamo po planinski himni Oj, Triglav, moj dom.        

S kulturnim programom so nas navduševali učenke in učenci Osnovne šole Stranje, Glasbene šole Kamnik ter pevci Mekinjskega okteta pod vodstvom Zdravka Berlica.


<< Nazaj | Novice