Mali grad

Občni zbor PD Bajtar Velika planina

04.01.2015

 

Včeraj smo se zbrali v Stahovici, pri Planinskem orlu, kjer je sedež PD »BAJTAR« Velika planina, na rednem letnem občnem zboru. Sklic občnega zbora je bil za 16. uro, a že mnogo prej so se začeli zbirati bajtarji in drugi povabljenci. Občnega zbora se je udeležilo 78 bajtarjev in vabljenih gostov. Uvodoma je prisotne pozdravil predsednik društva in župan bajtarjev Vinko Poličnik. Sledil je ogled filma »Drugo življenje macesna«, v katerem se pripoveduje o delu naših markacistov. V imenu Občine Kamnik se je občnega zbora udeležil podžupan Igor Žavbi. 

Za uvod je bajtarsko himno, delo našega nekdanjega člana Mira Repiča, na kitari zaigral Timotej Poznič. Pridružil se mu je še naš starejši bajtar Janez Vrenjak – Stegn, ostali pa smo zapeli. Izvoljeno je bilo delovno predsedstvo, verifikacijska komisija, zapisnikar in overitelja. O delu in aktivnostih v letu 2014 je prisotne, v sliki in besedi, seznanila Helena Plahuta. Tako so tudi bajtarji, ki ne morejo več obiskovati planine, videli, kako je potekalo naše delo.

Koledniki so 1. januarja pridno koledovali in obhodili vso planino, od Šimnovca do Kranjskega raka. Čeprav je bilo kar nekaj snega in zametov, so svoje delo vestno opravili in koledarje raznosili po kočah. V preteklem letu smo organizirali 40. pustni smuk, 50. turni smuk v maju, čistili planino in sodelovali s pašnimi skupnostmi pri tlaki. Organizirali in izpeljali smo Malo in Veliko turo, 50. bajtarski praznik pa prvo soboto v oktobru, kuhali smo dober golaž, imeli izlete, martinovali. Gostovali smo tudi v oddaji TV Golica -»Veselo s Podokničarjem«.

Poročilo o delu so podali še blagajničarka, predsednik komisije za gospodarska vprašanja, gospodar, farmošter, policaj, markacist, predsednik komisije za značke in priznanja ter nadzorni odbor. Predvidene aktivnosti v letu 2015 so: vzdrževanje smerokazov na območju Velike planine-po pogodbi z Občino Kamnik, vzdrževanje spominske plošče Vlasta Kopača in gorske rože na Gradišču (z menjavo vpisne knjige), v Vetrnici bomo uredili varen dostop-na podlagi informacij naših markacistov, ki pripravijo popis potrebnih del, pripravili bomo tudi zgoščenko o življenju in delu bajtarjev ob 85-letnici delovanj, na naših mesečnih sestankih bomo dorekli tudi potrebne aktivnosti v zvezi z našo stalno razstavo bajtarstva v Jarškem domu na Mali planini. Poročilo so podali tudi koledniki. Oktobra smo stopili v 85. sezono bajtarstva na naši planini. Soglasno je bil sprejet program dela za leto 2015.

Delo društva je bilo pohvaljeno s strani predstavnikov drugih društev in podžupana Občine Kamnik Igorja Žavbija. Vsi so nam zaželeli še mnogo uspehov na našem področju.

Opravljene so bile volitve organov društva. Za novega predsednika je bil izvoljen Herman Benčan. Dosedanji predsednik Vinko Poličnik mu je predal lento in ključ planine. Zahvalil se je tudi dosedanjemu odboru. Vinku Poličniku se je v imenu bajtarjev zahvalil novi predsednik in mu poklonil sliko na lesu, delo kamniškega slikarja Marjana Novaka.

Helena Plahuta je v spomin na govor na našem bajtarskem prazniku, podarila nekdanjemu županu Vinku Poličniku pesem Frana Milčinskega Ježka in palico kamniškega umetnika Toneta Žnidaršiča. Zahvalila se je tudi Timiju Pozniču za dobro igranje naše himne.

Po uradnem delu je bil opravljen tudi Bajtarski krst dveh novih članov. Blagajničarka pa je pobirala članarino. Druženje je bilo prijetno. Razšli smo se z obljubo, da se vidimo 4. februarja 2015 na rednem februarskem sestanku. Sprejemamo nove člane, pridružite se nam.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tudi v galeriji PD Bajtar Velika planina.

Besedilo: Helena Plahuta
Fotografije: PD Bajtar Velika planina


<< Nazaj | Novice