Mali grad

Občni zbor Folklorne skupine Kamnik

07.02.2014

 

Zvečer se je župan Marjan Šarec udeležil občnega zbora Folklorne skupine Kamnik.

Folklorni plesi na Kamniškem obstajajo že 46 let. Toliko let je preteklo od ustanovitve Folklorne skupine Kamniška Bistrica, ki je delovala v Domu na Vegradu. Ko se je slednja razšla, se je po nekaj letih premora ustanovila nova, ki je kar desetletje delovala pod okriljem Društva upokojencev Kamnik.

V lanskem letu se je skupina odločila za samostojno pot in se preimenovala v Folklorno skupino Kamnik. V njej je bilo ob samem začetku 10 parov, danes pa deluje z 38 člani. Seveda so nekateri delovali že v prejšnji skupini, trije pa celo v skupini Kamniška Bistrica. V lanskem letu so začeli s pevskimi vajami. Z veliko pomočjo Občine Kamnik in seveda z delom članov Folklorne skupine Kamnik so pridobili tudi nov prostor v hramu kulture, Domu kulture Kamnik. Prostor so poimenovali folklorna dvorana, le-ta pa jim omogoča več vaj, shranjevanje rekvizitov in prijetno druženje.

Predsednik folklorne skupine Kamnik Janez Hribar je na občnem zboru, ki se je odvijal v prostorih skupine, opisal dejavnosti lanskega leta in načrte kamniških folkloristov za letošnje leto. Kot je povedal, so v lanskem letu gostovali v Mariboru, organizirali prireditev Ples in glasba izpod kamniških planin, kjer so zbirali finančna sredstva za nakup pripadnostih kostumov članov skupine, se udeležili »Festivala narodov« v Trofaiachu, imeli televizijske nastope, sodelovali na dobrodelni prireditvi, vsekakor pa ne smemo pozabiti, da so nepogrešljivi člen kamniške tradicionalne prireditve Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Predstavil nam je tudi novo mentorico Tanjo Drašler.  

Kot rečeno, je občnemu zboru prisostoval tudi župan Marjan Šarec, ki ni ostal ravnodušen ob pogledu na lično urejene prostore Folklorne skupine Kamnik. »Mesto si zasluži folklorno skupino, ki je nosilec razvoja plesne kulture in plesnega izročila. Začetek Folklorne skupine Kamnik je obetaven in na ta način boste v svoje vrste vsekakor privabili mlado generacijo. Naš cilj je, da ponesemo kamniške folkloriste tudi izven meja občine. Bodite še naprej tako vztrajni in naj bo Folklorna skupina Kamnik v prihodnje taka, kot si jo vsi želimo.«


<< Nazaj | Novice