Mali grad

Občinski otroški parlament v Kotlovnici

12.02.2011

 

V četrtek, 17.2. 2011 ob 10.30 uri se bo v Mladinskem centru Kotlovnica odvijal občinski otroški parlament. Mlade bosta nagovorila župan Marjan Šarec in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Otroški parlament je javna tribuna otrok na temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu. Pomeni tudi obliko sodelovanja otrok v družbenem dogajanju ter pridobivanje vedenj o človekovih in državljanskih pravicah.
V otroškem parlamentu sodelujejo osnovnošolci, ki so jim v šolah v pomoč ravnatelji, mentorji, učitelji, svetovalni delavci, izven šole pa sodelavci Zveze prijateljev mladine. Osnovnošolci zaključujejo svoje razprave na državnem otroškem parlamentu. Organizator nacionalnega programa otroškega parlamenta je Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Otroški parlament je nastal na pobudo učencev, da bi lahko javno spregovorili, predstavili svoja mnenja, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju kjer živijo, se šolajo ali preživljajo prosti čas. Ob tem pričakujejo pozornost tako šolskih kot lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki morajo prisluhniti pobudam mladih.

Otroški parlament deluje v obliki zasedanj, ki omogočajo sodelovanje vsem osnovnošolcem. Zasedanja potekajo v osnovnih šolah v razrednih skupnostih in na šolskem parlamentu. V vsaki šoli učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament, tam  izberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora Republike Slovenije. Datum letošnjega, 21. Nacionalnega otroškega parlamenta je 21. marec 2011.

V četrtek, 17.2. 2011 ob 10.30 uri bodo tako otroci v Mladinskem centru Kotlovnica v Kamniku na občinskem parlamentu razpravljali na temo »Vpliv družbe in medijev na oblikovanje mladostnika«. Tudi letos sodeluje vseh sedem osnovnih šol kamniške občine, saj je letošnja tema zanimiva in zelo aktualna.

 


<< Nazaj | Novice